avagy közéleti szereplők felelőssége a felvilágosításban

A mellrák korai észlelését hirdető kampány egyik arca volt a napokban Dobó Kata.
Örülök, hogy vannak ilyen rendezvények!
Amikor megkérdezték személyes érintettségéről így válaszolt: "A nagymamámat a rák miatt veszítettem el. A húgom vette észre, hogy egy nagy barna folt van a testén, de akkor már nem lehetett rajta segíteni. A nagyi nyilván sokkal korábban látta már az elváltozást, de nem törődött vele. Pedig ha azonnal orvoshoz fordul…"

Hát igen…, a fentiekből látszik, hogy a művésznő nagymamáját nem az emlőrák miatt veszítette el, hanem a melanoma miatt, amivel túl későn fordultak orvoshoz.
Jómagam számos közéleti szereplőről tudok az elmúlt hónapokban, akiket a melanoma miatt veszítettünk el.
Mit hallunk a rádióban? "XY alulmaradt egy súlyos betegséggel való hősies küzdelemben…", ahelyett, hogy az egyik hozzátartozó, aki legtöbbször megjelenik a bulvárlapokban, társadalmi felelősségének tudatában csak annyit mondana: "XY-t a melanoma /emlőrák /stb. miatt veszítettem el és mindenki figyelmét felhívom a korai jelekre, aminek mi nem tulajdonítottunk jelentőséget és melyek a következők voltak…"
Úgy gondolom egy közéleti szereplőre amúgy is nagy társadalmi felelőség hárul, mert az emberek figyelik életét, megnyilvánulásait, nyilatkozatait és egy-egy ilyen megrázó eset minden alkalommal egyre több emberben tudatosíthatná a korai jelek észlelésének jelentőségét és gyanú esetén az azonnali orvoshoz fordulást.