Posts Tagged szűrés

Észrevesszük-e a bőrrákot magunkon?

Hát persze – gondolhatnánk – hiszen a bőrünkön van.

Ugyanakkor saját statisztikáink azt mutatják, hogy a többség sajnos nem figyel fel időben a figyelmeztető, életmentő jelekre.

Az ’életmenő lehetőség’ a bőrrák halálos változatánál a melanománál az, hogy kezdetben nagyon lassasn nő, ezért aránylag hosszú ideig egy egyszerű, kis műtéttel a páciens élete megmenthető.

Sajnos ez az ‘életmenő lehetőség’ ugyanakkor egy ‘nagy nehézséget’ is magában hordoz, történetesen azt, hogy erre a kezdeti, lassú növekedésre kevesen figyelnek fel és tulajdonítanak neki jelentőséget.

Az alábbi eset is jól mutatja, hogy a páciens nem vette észre a változást az anyajegyen, amire ráadásul még a figygelmét is felhívtuk.

A szűrések alkalmával javasolt kontroll időpont betartása így életet menthet, viszont annak kihagyása és folyamatos halogatása elveheti a melanoma korai felismerésének a lehetőségét! Pont azt az előnyt, amit a páciens a MelanomaMobil összehasonlító módszerével nyerhet. Sajnos nem elég az otthoni szemrevételezés, csak az alapos összehasonlító vizsgálattal van esély korai stádiumban felismerni azokat a változásokat, amelyek melanomára utalhatnak.

Az alábbi páciens 2007-ben vett részt szűrésünkön, amikor 6 hónapos kontroll időt javasoltunk!

Sajnos a páciens nem jött 6 hónap múlva, ehelyett 7 évet várt a következő kontroll vizsgálattal. Utólagos elmondása szerint azért, mert nem látta, hogy anyajegyei változtak volna.

A helyszíni vizsgálatot követő kiértékelés során elvégeztük az összehasonlító elemzést és a változás jelentős volt.

melanoma_kep

Orvosunk azonnali műtétet javasolt, amelynek a szövettani eredménye sajnos már nem korai stádiumú melanomát igazolt (Clark IV, Breslow 1.06mm).

Ha a páciens a javasolt kontroll időpontban visszajött volna, akkor ezt a melanomát egy egészen korai stádiumban ki lehetett volna szűrni.

A fenti esethez hasonlóan számtalanszor tapasztaljuk, hogy a páciensek kontroll időpontra hívásánál, azt jelzik vissza, hogy szerintük nem történt semmi változás, ezért nem jönnek vissza. Most, amikor ezen sorokat írom értesültünk egy esetről, amikor a 29 éves kismama kihagyva a javasolt egy éves kontrollt, két év múlva jelentkezett ismét egy előrehaladott melanomával, aminek két éve még nyoma sem volt.

A saját anyajegyek megfigyelése nagyon fontos ugyan, de sajnos nem elegendő. Pont a korai melanoma az, amikor a páciens élete egy egyszerű kisműtéttel megmenthető. Sokan a korai melanomájukat egy békés anyajegyként tartják számon és csak akkor figyelnek fel a bajra, amikor a melanoma kiemelkedik a bőr síkjából, váladékozni, viszketni, vérezni kezd, de ezek már késői jelek.

Figyeljünk magunkra és tartsuk be a javasolt kontroll időt – legfőképp azok, akik 6 hónapos kontroll kapnak és/vagy van olyan anyajegyük, melyet megfigyelésre javasolunk – hogy még időben lehessen cselekedni.

Tags: , , , , ,

Ön észrevenné a változást?

Dóra (30 éves) 2008-ban járt nálunk először és azóta többször is eljött szűrésünkre. A jobb lábszárán látható anyajegy elsőre ártalmatlannak tűnt. Sem ő, sem helyszíni orvosunk nem érezte problémásnak azt az anyajegyet, nyugodtan ment haza.

Később kiértékelő központunkban másik szakemberünk is átvizsgálta a képeket. Mivel Dóra volt már nálunk korábban, orvosunk a jelenlegi és a korábbi szűrés képeit össze tudta vetni. A összehasonlítás során figyelt fel a kérdéses anyajegy növekedésére, ami olyan mértékű volt, hogy megelőző célból eltávolítást javasoltunk. Szerencsére fiatal páciensünk időben elvégeztette a műtétet, amelynek szövettanából kiderült, hogy egy korai stádiumú melanomát sikerült eltávolítani.

sztikdora_vált_exc

Amint az eset is jól példázza, fontos a rendszeres részletes bőrtérképes vizsgálat, ahol minden anyajegy rögzítésre kerül. Az anyajegyek vizsgálatának egyik kulcskérdése a változás tényének, ütemének és részleteinek vizsgálata. Ha nem lettek volna összehasonlításra alkalmas képek, hanem csak a helyszíni eredményre hagyatkozhattunk volna, nem csak egy negatív lelettel, hanem egy életveszélyes melanomával sétált volna el tőlünk a páciens a legnagyobb nyugalomban, mivel melanomája felismerhetetlen volt. A melanomára jellemző egyik részletet sem mutatta igazán.

Még Dóra sem vette észre a változás: “Azon az egy anyajegyen pont nem észleltem változást, de néhány másikon igen”

Figyeljünk magunkra és járjunk rendszeresen szűrésre!

Tags: , , ,

Mi változott?

Mostanában többször gondolkozom rajta, hogy mi a különbség a mostani életem és a régi életem között, amikor még az Onkológiai Intézetben dolgoztam, persze szakmai szempontból.

# 1 Az első dolog, amire szintén nemrégen döbbentem rá, igen érdekes.

Amíg az Intézetben dolgoztam és naponta vizsgáltam meg több tíz pácienst, az osztályon pedig melanomás betegeket kezeltem, addig azt hittem, hogy értek az anyajegyekhez, melanomához.

Mint ilyen szakembert sokan keresetek meg mindenhol, hogy nézzem meg az anyajegyeiket, mondjak véleményt, hadd nyugodjanak meg.

Én így is tettem, megnéztem és megmondtam a tutit, akik kérdeztek meg elhitték, amit mondok. Tudtam, hogy kevés olyan orvos van az országban, aki jobban értene ehhez nálam, hiszen ez az amivel a nap tizenegynehány órájában foglalkozom.

Hogyan változott ez, amióta a Melanomamobilnál dolgozom? Úgy, hogy ma már nem merem jóérzéssel megnézni senkinek az anyajegyeit és elmondani, hogy mit gondolok.

Mi történt? Mi változott?

Egyszerű: a szűréseket úgy végezzük, hogy minden anyajegyet lefényképezünk speciális kamerákkal, függetlenül attól, hogy én, vagy bármelyik orvosunk mit gondol az adott anyajegyekről. A másik, hogy minden hozzánk forduló páciens anyajegyeit legalább két orvos látja egymástól függetlenül.

Ok, de mégis mi történt, miért változtam meg?

Többször előfordult velem az, hogy a szűrés során megvizsgáltam a pácienst és elmondtam neki, amit gondolok – amit korábban is mondtam volna ilyenkor -, hogy minden oké, megnyugodhat, nem látok semmi aggasztót. Igen ám, de ekkor jött a képek elemzése és összehasonlítása a korábbi állapotokkal.

Ott ültem a képernyő előtt és néztem annak a páciensnek az anyajegyeit, akit nemrég megnyugtattam és aki azóta boldogan éli az életét és vár a leletére, ami megerősíti majd a szóban közölt véleményemet.

Csakhogy a képek összehasonlításakor mit látok: egy korábbi alig észrevehető anyajegy, ami most is jellegtelen, szabályos semmiség, a háromszorosára nőtt és így 3mm nagyságú. Van benne egy alig észlelhető szabálytalanság is a 100x-os nagyítású képeken.

Azonnali műtéti javaslat. A páciens megkapja a leletet és ledöbben. “De hát a doktorúr azt mondta, hogy minden rendben?! Most meg azt írja, hogy műtét?” Hatalmas csalódás, hatalmas villámcsapás a szívbe és a gyomorba, ami összeszűkül ettől.

Eljön a műtét, ami picike, alig 10 perces semmiség, de mégis csak egy műtét.

# 2 …és ezen a ponton érkeztünk el a második dologhoz, ami változott. A műtétnél elmondom a páciensnek, hogy még a legrosszabb lehetőség, vagyis a melanoma diagnózisa is oké, mert olyan korán vagyunk, hogy ez az aprócska műtét 100%-os gyógyulást fog eredményezni. Az Onkológián nagyon ritkán mondhattam ilyesmit. Általában ott egymásra néztünk mi orvosok egy egy melanoma felett és mi már tudtuk azt, amitől a páciens csak félt: itt nagyon rossz és keserű vég várható. Az Onkológiára későn érkeztek a betegek, akkor, amikor ők azt gondolták, hogy már ideje orvoshoz fordulni. Most meg olyan melanomákat szűrünk ki, egyiket a másik után, amiről még én magam, mint ezzel foglalkozó specialista sem tudom megmondani, hogy az.

Elvégzem a műtétet és jön a szövettan, hogy in situ vagy Clark II-es melanoma és csak ismételni tudom magam, amikor a szövettani eredményt ismertetem a pácienssel: “ugyan a diagnózist szörnyű hallani, de Ön meggyógyult, nincs oka aggodalomra, bőven időben voltunk.” Nagyon nagy dolog egy melanomás páciensnek ilyesmit mondani.

# 3 …és végül, még egy dolog változott: egy árban van nálunk a szűrés és az onkológiai konzultáció. Ez utóbbi az, amikor a melanomás szövettan birtokában megbeszéljük a pácienssel és hozzátartozóival, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben. Korábban ebből volt több az életemben, most az előbbiből.

Nagyon lesújtó élmény és még gyakran az én kemény pszichém is megbillent, amikor egy tizen- vagy huszon éves pácienssel kellett a halál lehetőségéről beszélni.

Örülök, hogy ma már ebből van kevesebb és a sikerélményből több. Ma már az a mondat dominálja a munkám, hogy “Ön meggyógyult!” Boldog vagyok ettől és elégedett.

Azt mindenki maga döntheti el, hogy inkább szűrésre jön, vagy onkológiai konzultációra.

ÉRDEKKONFLIKTUS: van. Anyagi érdekem is, hogy minél többen megértsék, hogy mi a szűrés jelentősége és minél többen jöjjenek el hozzánk még időben, illetve minél több embernek mondhassam, hogy meggyógyult, de ezt vállalom.

Tags: , , ,

Kinek hisz a melanomás páciens?

Azok a páciensek, akiknek megmentjük az életét, valahogy a szívemhez nőnek. Többükkel a normál orvos-beteg kapcsolatnál bensőségesebb viszonyt ápolok, követem a sorsukat, de ez szerintem természetes is.

 

Van egy különösen kedves páciensem, aki még 20 éves sem volt, amikor egy nagyon korai melanomát találtunk rajta és akivel sokat szerepeltünk együtt különféle médiumokban ennek kapcsán.

Ma beszélgettünk a menedzsmenttel a marketingről és szóba kerültek a megmentett pácienseink is. Ekkor az egyik munkatársnőm megszólalt, hogy H (nevezzük őt így) már 2008 óta nem volt kontroll vizsgálaton nálunk, pedig nyilatkozataiban azt mondja, hogy fél évente jár. Engem is kezdett érdekelni az ügy és megígértem, hogy felhívom és megkérdezem őt erről.

 

Fel is hívtam és megkérdeztem, hogy az elmúlt több mint két évben miért nem volt kontroll szűrésen.

Azt gondoltam, ha valaki érti, hogy mi a szűrés jelentősége, és különösen a mi módszerünkké, amikor minden anyajegyet egyenként összehasonlítunk a korábbi állapotaival, aminek konkrétan ő is köszönheti az életét, az pont H.

Így nagyon érdekelt, hogy mit fog mondani.

 

A következőket mondta (persze nem szó szerint, szabadon idézem):

A műtét után a háziorvos azt mondat neki, hogy negyedévente kontrollra kell járnia a kórházba, bőrgyógyászatra, ahova ő rendszeresen járt is és úgy gondolta, hogy ez elegendő, így biztonságban van.

Nagyon izgalmas mondat, szerintem alig van benne furcsa dolog első hallásra, azonban hadd fűzzek ehhez néhány kommentet:

 

1. A háziorvos helytelen tanácsot adott H-nak, mert azzal a szövettani diagnózissal, ami H-nak volt, feleslegesen gyakori a negyedéves onkológiai kontroll (ezen egyébként nem kell csodálkozni, hiszen egy háziorvos nem specialistája a melanomának, úgy mint mi, de H mégis inkább rá hallgatott)

2. H-nak, az ő korai melanomájával pont nem az onkológiai kontroll vizsgálatokra lenne szüksége, mert nála a legnagyobb kockázat egy újabb melanoma kialakulása, amit ismét jó lenne még időben észrevenni, mint az elsőt

3. H megnyugodott attól, hogy a korházban megnézték őt, tehát nem tartott igényt pont arra az alaposságra, az anyajegyek egyenkénti, objektív összehasonlításra, aminek az életét köszönheti

4. H döntését nem befolyásolhatták anyagi tényezők, mert őt ingyen vizsgáljuk, ha eljön, mert sokat szerepeltünk együtt és ezzel viszonozzuk.

5. Érdekes, hogy jómagam, amióta ezt a minden anyajegyet lefotózós, összehasonlítós szűrést végezzük, egyszerűen nem merek csak úgy, szabad szemmel, akár dermatoszkóppal megnézni bárkit is, mert tudom, hogy az emberi észlelés lehetőségei végesek, pedig vagy 15 éve csak ezzel foglalkozom.

 

Szóval milyen érdekes dolog, hogy ki miben hisz, ki kire hallgat, és vajon mitől függhet ez? 

Például, ki tudná megmondani az alábbi képen látható 2×3 mm nagyságú növedékről, egy 25 éves páciensünk hasán, hogy egy invazív (tehát, már nem a legkorábbi) melanoma? (én nem tudtam megmondani és ő sem vett észre semmit, de a módszerünk kimutatta, hogy baj van):

 

 melanoma

 

Nagyon kíváncsi lennék az Ön véleményére a fentiekkel kapcsolatban, kérem írja meg nekem.

 

ÉRDEKKONFLIKTUS: van, mert az írás a Melanomamobil szűrési módszert is érinti.

Tags: , ,

Hogyan néz ki a melanoma?

Amikor erre a kérdésre szeretnék válaszolni, az a késztetés hajt, hogy az olvasónak olyan mankót adjak, amivel képes lesz felismerni egy malanomát.

 

A saját jelenlegi tudásom és tapasztalatom alapján úgy gondolom, hogy ilyen leírás nem adható, mert a korai melanóma:

– lehet tökéletesen szabályos, apró, jellegtelen pontocska,

– hasonlíthat egy szabályos anyajegyre, vagy akár

– megfelelhet a tankönyvi leírásoknak is: lehet aszimmetrikus, szabálytalan határú, a barna több árnyalatát mutató folt.

 

Ha a korai melanoma könnyen felismerhető lenne, akkor nem lenne akkora probléma, akár még az orvosok számára is, nemhogy a laikusoknak.

 

Két dolog van, ami jelentősen megkönnyítheti egy korai melanoma felfedezését:

– a dermatoszkóp nevű bőrgyógyászati műszer, aminek megfelelő használata nem kevés tapasztalatot igényel, és

– az a képesség, hogy a bőrön látható pigmentált képletek változását időről időre objektíven meg tudjuk ítélni.

 

Egy igazán korai, jellegtelen melanománál a változás lehet az egyetlen, amit észlelni lehet és gyanússá válhat.

 

Tehát, összefoglalva a korai melanoma észlelésének két alapfeltétele:

– dermatoszkópos vizsgálat és

– a bőrön lévő összes pigmentált elváltozás összehasonlító elemzése. (Csak a nagy, szabálytalan anyajegyek követése nem elegendő).

 

Érdekes tudatosítani azt, hogy amikor a változás alapján ismerünk fel egy melanomát, akkor ez azt jelenti, hogy az első alkalommal nem gondoltuk annak. Ez nem hiba, ez a dolgok természete.

 

A hiba az, amikor nem tudjuk elvégezni az összehasonlítást, vagy nem gondolunk rá, hogy elvégezzük. Szerencsére a melanomák nagy része lassan nő, így bőven van lehetőségünk még időben felismerni azokat

Tags: ,

Miért nem végzünk mi is esztétikai anyajegy eltávolítást?

Sokan telefonálnak hozzánk, a Melanomamobilhoz olyanok is, akik még nem voltak nálunk szűrésen, hogy szeretnék, ha eltávolítanánk egy, vagy néhány anyajegyüket.

Üzletileg bármennyire is jó vállalkozás lenne ez, szakmai okok miatt mégsem teszünk eleget ezeknek a kéréseknek.

 

…pedig, nagyon sok helyen ajánlanak ilyen szolgáltatásokat és valószínű, hogy a nálunk elutasított páciensek végül hozzájuk kerülnek.

 

Miért nem vállaljuk el ezeket a műtéteket?

 

Ennek világosan érthető okai vannak.

Először is, nézzük, mi történne, ha elvállalnák egy ilyen anyajegy eltávolítását.

 

A páciens megjelenne a műtőben, megmutatná az anyajegyet, majd a sebészünk eltávolítaná.

Mit is jelent ez? Azt, hogy a páciens diagnosztizál, vagyis maga jelöli ki az eltávolítandó anyajegyet. Ennek a kijelölésnek az alapja többnyire az, hogy az anyajegy a bőr síkjából kiáll, vagyis fizikailag zavarja őt.

Tehát előfordulhat az, hogy mondjuk a páciens mutat egy anyajegyet a karján, eltávolítjuk azt és közben a lábán ott van egy kezdődő melanoma, aminek következtében két év múlva meghal.

 

A műtőben nincs idő arra, hogy mindenkit átvizsgáljunk tetőtől talpig és a szemrevételezés önmagában sem elegendő. A páciensről persze tudni fogják, hogy nálunk járt, de az már senkit nem fog érdekelni akkor, hogy csak egy műtét erejéig.

 

Ha elvállalnánk ilyen műtéteket, akkor legalább az mellettünk szólna, hogy mi kizárólag sebészi úton csinálnánk. További mélypontja lenne az ilyen anyajegy eltávolításnak, ha mondjuk lézerrel végeznénk. Hogy miért, az ide kattintva el lehet olvasni.

 

Szóval, mi csak azoknak végezzük el az anyajegyek eltávolítását, akár ő kéri saját szempontjai alapján, akár mi javasoljuk azt szakmai szempontok alapján, akiket korábban a Melanomamobil módszerével alaposan végigvizsgáltunk és pontosan tudjuk, hogy mi a helyzet a bőrén.

 

Sok pácienst magunk beszélünk le, vagy szabadítjuk meg őket a sok anyajegy eltávolításával járó terhektől. Ugyanis mi meg tudjuk mondani, hogy egy csúnya, szabálytalan anyajegyet valóban el kell távolítani, vagy aggasztó kinézete ellenére(mellett) mégis maradhat. (A Csokító reklámok óta tudjuk, attól, hogy valami csúnya, még lehet finom :-)) Így sok olyan betegünk van, akinek máshol több (akár 8 ) anyajegy eltávolítását is javasolják egyszerre, míg mi abból maximum azt az egyet jelöljük meg pontosan, amit ténylegesen érdemes eltávolítani és szövettani vizsgálatot végezni belőle.

 

Összefoglalva tehát, azt javaslom minden olvasómnak, hogy csak azután gondolkozzon bármely anyajegye eltávolításán, miután alaposan átvizsgáltatta a bőrét, mert lehet, hogy végül nem is azt kell eltávolítani, amit ő szeretett volna kozmetikai szempontok miatt, hanem egy másikat, hogy megmentse az életét.

Tags: , , ,

Anyajegyek “nyugvó állapota”

Az olvasóim, már jól ismerik a tipikus életmentési történeteket: első szűrés, majd kontroll, és a képek összehasonlításánál derül ki, hogy ott van a bőrén a kezdődő melanoma, amit senki nem vett észre.

A páciens biztosan nem, de sokszor még a vizsgáló orvos sem.

Hogy mi magunk mit veszünk észre a bőrünkön és mit nem erre kiváló példa ez az esetünk.

 

Szóval, van, hogy az orvos sem veszi észre a korai melanomát (hogy miért nem, erről hamarosan írni fogok).

 

…és itt jön a technológia: a képek összehasonlítása, amikor kiderülnek az eltérések, és így tudunk egy olyan melanomát elkapni, ami még a kinézete alapján fel sem fedezhető, olyan korai.

 

Így működik a Melanomamobil és persze ehhez hozzátartozik az is, hogy a pácienseinket értesítjük a kontroll vizsgálatuk időpontjáról. Akinek nagyon szabálytalan anyajegyei vannak, azokat már fél év múlva visszahívjuk, hogy még időben kiderüljön, ha baj van.

 

A legutóbb kiküldött értesítőnkre az egyik páciensünk egy válaszlevelet küldött, amiben így ír: “Szeretném közölni, hogy az anyajegyeim nyugvó állapotban vannak, és azonnal felkeresem Önöket, amint változást észlelek.”

 

Pont ez a lényeg. Éppen addig nem szabad várni, amire egy laikus változást észlel, mert akkor már késő. Az anyajegyszűrésnek pont ez a lényege és ennek a folyamatnak a legértékesebb pontja az első kontroll vizsgálat, amikor először nézzük végig a pácienseink összes anyajegyét, hogy van-e köztük olyan, ami változik.

 

Sokat gondolkozom a döntéseink mögötti motivációkon.

Vannak, akik nem járnak szűrésekre. Vannak közöttük mázlisták, akinek nem lesz baja (ez csak halálukkor derül ki, ha ennek oka nem olyan betegség, ami szűréssel megelőzhető lett volna) és vannak, akik belehalnak ebbe.

Vannak, akik eljönnek szűrésre, mert érzik, hogy fontos, sokat hallottak erről, de nincsenek tisztában az adott betegség(ek) természetével. Ők azok, akik elmennek egy szűrésre, majd kipipálják a fejükben, hogy OK, ez is megvan, és hosszú évekig az egészségük közelébe sem mennek. Ők funkcionálisan, vagyis az eredmény szempontjából majdnem az első csoporthoz tartoznak.

 

Végül, van a harmadik csoport, talán ők azok, akik egy kicsit utána is olvasnak a dolgaiknak. (amikor szűrésre mennek, megnézik, hogy melyik betegségről van szó, mi a szűrés lényege, milyen eredményre számíthatnak, stb. Amikor bankba mennek, akkor utána olvasnak, hogy milyen konstrukciók léteznek, mik a kockázatok és mik a költségek. ) Ők így döntenek.

 

Közülük kerülnek ki azok, akiknek az életét megmentheti egy-egy szűrés. Ők azok, akik azt gondolják, hogy csak akkor érdemes csinálni bármit, ha azt rendesen tesszük.

 

Egy páciens ritkán tudja megítélni, hogy bármi változik-e a bőrén. Ez a mi dolgunk. Ez a szűrés lényege. Erre való a kontroll vizsgálat. Ez mentette meg Zsuzsa életét is.

Tags: , , ,

Egy újabb életmentés tanulságai

Zsuzsanna, 32 éves és a szűrésnek köszönheti az életét. Története nagyon sok érdekes tanulságot rejt.

Miskolci Zsuzsanna megmentett páciensünk

Először 2007 januárban jött el hozzánk. Magas rizikó besorolást kapott, mert világos a bőre és sok anyajegye van, köztük szabálytalanok is, illetve látszott, hogy bőrét aránylag sok napsugárzás érte. Az első vizsgálat során nem találtunk semmi gyanúsat, de azt is nagyon jól tudjuk, hogy a melanoma kialakulásának van egy olyan szakasza, amikor morfológiailag egyszerűen felismerhetetlen, vagyis a kinézete alapján nem lehetséges diagnosztizálni.

Ezért Zsuzsának fél év múlva kontrollt javasoltunk. Miért pont fél év?

Fél év elegendő idő ahhoz, hogy egy korai melanoma kimutathatóvá, észlelhetővé váljon. Hogyan lehet ez? Az anyajegyek idő múlásával nagyjából változatlanok, míg a melanoma, lévén rákos daganat, nem változatlan, hanem növekszik; és ha növekszik, akkor ez változással jár és ez a változás a kontroll vizsgálatot követően, a képek összehasonlításával kimutathatóvá válik. Így lehet nyakon csípni egy korai melanomát és így lehet megmenteni egy fiatal nő életét (is). Ezért javasoljuk minden magas rizikójú páciensünknek a fél éves kontrollt, hogy kiderüljön még időben, ha egy korai melanoma van a bőrén.

Igen ám, de Zsuzsa nem jött vissza fél év múlva, mert elmondása szerint “az első szűrés nem mutatott ki semmi problémát és a fél évet túl gyakorinak találtam”. Zsuzsa ekkor még nem értette azt, amiről fentebb írtam.

Két és fél év telt el, majd 2009 júniusban jött el ismét. Nem volt semmi panasza, nem vett észre semmit a bőrén, nem volt változó anyajegye. Hogy miért pont most jött, arra így válaszolt: “elég sűrű az időbeosztásom és most vettem rá magam…”

A második, vagyis a kontroll szűrés során a doktor nem mondott neki semmit a szűrés végén, tehát Zsuzsa innen is megnyugodva tért haza. Igen ám, de nálunk a lényeg csak itt kezdődik, ugyanis a központunkban elővettük a régi felvételeket és az egyik specialista orvosunk elvégezte azok összehasonlítását a jelenlegi státusszal. Ekkor derült ki az, hogy Zsuzsának új anyajegyei vannak és egy melanomája!

Micsoda, az orvos nem vette észre a melanomát a vizsgálat során?? Igen. Ez sokszor megesik, mert ahogy fent írtam egy korai melanoma morfológiailag nehezen felismerhető. Erre való a dupla vizsgálat, ami nálunk rutin, minden páciensünknél ezt tesszük. Rékának, aki szintén az egyik megmentett páciensünk, én magam nem vettem észre a melanomáját, és ez is csak az összehasonlításnál derült ki, pedig nem kevés melanomát láttam már életemben.

Mi van akkor, ha olyan helyen nem vesznek észre egy korai melanomát, ahol nincs ez a dupla vizsgálat és a páciens megnyugodva elsétál? Igen, a kérdés jogos.

Szóval ott tartunk, hogy Zsuzsát telefonon értesítettük, hogy melanoma gyanút találtunk és azonnal adtunk egy műtéti időpontot. Zsuzsának ez nem volt megfelelő, így egy későbbi terminust kértünk neki. Közeledett az idő és Ő ezt is lemondta “saját felelősségére”.

Álljunk meg itt egy szóra. Először is, nagyon fontos, hogy nem szeretném Zsuzsát bántani azzal, hogy ezt ilyen részletesen leírom, mert mindannyian emberből vagyunk, sőt nagyon hálás vagyok neki, hogy hozzájárult ahhoz, hogy esetét megosszam a többiekkel és mindenki levonhassa belőle a megfelelő tanulságokat.

Mi – magam és az olvasók közül sokan, akik pontosan tudják, hogy mi a melanoma – értetlenül állunk a műtét halogatása előtt, mert tudjuk, hogy minden nap számíthat: nem tudhatjuk, hogy a melanoma mikor ér el egy olyan mélységet a bőrben, ahol már nyirok és vérerek vannak, amiken keresztül távoli áttétet tud adni és akkor vége a történetnek.

Persze tudom, hogy a legtöbben még nem hallottak a melanomáról, pláne ezekről az apró, de annál lényegesebb részletekről. Így, persze megértem Zsuzsát. Ezt az epizódot Ő így látja: “Gondoltam, hogy egy-két héten már nem múlik semmi. A biciklitúrára és a futóversenyre is már jó ideje készültem, a műtét miatt nem szerettem volna egyiket sem kihagyni.”

Végül megtörtént a műtét és a szövettan in situ melanomát igazolt, vagyis ez a melanoma az eltávolítása idejéig fizikailag nem adhatott áttétet, így Zsuzsa 100s biztonsággal meggyógyult, nem szükséges semmilyen utókezelés.

Egy tudnivaló és teendő van csupán: a további rendszeres kontroll, ugyanis akinek már egyszer volt melanomája, annak nagyobb esélye van egy következő melanoma kialakulására is, tehát oda kell figyelnie.

Búcsúzóul nem írhatok mást: íme, ez a szűrés jelentősége. Egy élet.

Tags: , , ,

Családi eset

Miért értékelem nagyra a pácienseinket, akik időt-pénzt-energiát nem kímélve eljönnek a szűréseinkre…

A napokban derült ki, az egyik nem túl távoli rokonomnál, akivel évente számos alkalommal találkozom, hogy emlőrákja van. Ez eddig nem hír, ez sajnos sok családban előfordul.
Az ügyben a sajnálatos az, hogy a hölgy már évek óta észleli az elváltozást, de nem szólt róla.

Ahogy írtam, sokszor találkoztunk és csak félre kellett volna hívnia és annyit mondania, hogy mutatna valamit, mit gondolok róla. Nem tette meg.

Ráadásul a családban többször elnéző mosollyal fogadják, hogy mi odafigyelünk a táplálkozásunkra, sok zöldséget eszünk, járunk a biopiacra, rendszeresen sportolunk, stb. Olyan csodabogár félének tartanak bennünket.

Most hogy már nagyon későn, már áttéttel meg van az orvosi vizsgálat eredménye, most hirtelen nagyon sürgős lett minden. Mesélte, hogy mostantól csak fehér húsokat fog enni és elkezdett Avemárt szedni.

Ilyenkor összeborzongok ezek hallatán és bevallom egy kicsit mérges is leszek.

Először is, ha évekig nem volt elég sürgős, vagy fontos, akkor most miért kell válogatás nélkül mindenbe belefogni.
Másrészt most már egy kicsit késő is.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen nagy jelentősége van a megelőzésnek, szűrésnek, ahova ráadásul mindenféle panasz nélkül megy az ember. Hozzánk nagyon sokan jönnek és nagy elismeréssel vagyok minden páciensünk iránt, pláne miután az a rokonom, akinek sem idejébe, sem pénzébe nem került volna egy vizsgálat, még ő sem tette meg.

Az életmódváltás fontos dolog, de gyógyulást nem lehet tőle várni, pláne áttétes rákban. Itt már keményebb orvosi kezelésekre is szükség lesz.

Harmadszor az Avemár. Kevés olyan termék van, amiről ennyire rossz véleménnyel lennék, mint az Avemárról. Minden páciensemet lebeszélem róla.

Szomorú vagyok, hogy egy rokonom nem él(t) a számára nagyon könnyel elérhető lehetőséggel és elismerésem azon pácienseinknek, akik áldozatokat hoznak az egészségük megóvása érdekében.

Tags: