Posts Tagged táplálkozás

Év végi összefoglaló az egészséges életmódról

Ugyan magam bőrgyógyász vagyok és ez egy bőrrák blog, de mint orvosnak és az egészség megrögzött kutatójának van véleményem az egészséges életmódról, így hát ezennel összefoglalom azt és megosztom Önnel.

egeszseg

1. Az egészséges életmód nevű sütemény összetevőiből nem szemezgethet kedvére, hanem mindent bele kell sütnie, hogy a megfelelő végeredményt kapja. Nincs olyan, hogy ez tetszik, ezt belerakom, az nem, így kihagyom.

2. Az egészséges életmód megértéséhez ún. holisztikus szemléletre van szükség, vagyis el kell fogadnia, hogy Ön egy testből, lélekből és szellemből álló bonyolult remekmű, ahol az összetevők szoros kölcsönhatásban vannak egymással és hatnak egymásra.

3. Az egészség nem állapot, hanem egy folyamat. Az egészséges életmód az, amely folyamatosan az egészség fenntartása irányába hat vagy, amennyiben Ön beteg, akkor az egészség visszaállítása irányába.
Egyben biztos lehet: az, ahogyan Ön jelenleg él, vagy eddig élt, hatással van/volt az egészségére. A kérdés csak az, hogy mi lesz/lett ennek az eredménye.

4. Az életmódunk számtalan apró szokás napi ismétlődéseiből áll össze végül egy egésszé. Az életmódunk felülvizsgálata nem más, mint szokásaink tudatosítása és felülvizsgálata. Ha talál olyan szokást, ami nem támogatja az egészség megőrzését vagy visszaállítását, akkor változtatni érdemes rajta.

Kislányom 3,5 éves. Szopja az ujját. Nem szeretném, ha a fogai előre állnának felnőtt korában és emiatt csúnya lenne. Ezért finoman mindent megteszek azért, hogy megváltoztassam ezt a szokását, ami egyrészről csodálatos, mert megnyugtatja, másrészről kozmetikailag előnytelen a fogaira nézve. Nellikén látom és tapasztalatból is tudom, hogy milyen kő kemény dolog megváltoztatni egy szokást. Komoly elhatározás és önfegyelem kell hozzá.

5. A legfontosabb az életminőség! Ha van olyan szokása, ami nem egészséges, de nagyban hozzájárul a mindennapi boldogságához, viszont nem okoz nagy kárt Önben, akkor nyugodtan tartsa meg. Emberek vagyunk és nem robotok, ennyi belefér.

Magam egyetlen szál cigarettát sem szívtam el életemben, ugyanakkor szivarozom, tagja vagyok és 5 évig elnöke is voltam egy szivarklubnak. Néhány hetente elszívok egy szál szivart (Dominikait), aminek minimális egészségkárosító hatása van, ugyanakkor felbecsülhetetlen társadalmi, anyagi és életminőségbeli előnyökkel bír. (Ezzel senkit nem akarok rábeszélni a szivarozásra)

6. „Az vagy, amit megeszel”. Nagyon tetszik ez a közhely. Az egészséges életmód testi aspektusának egyik legfontosabb alaptétele. Válogasson meg minden egyes ételt és italt, amit a szájába vesz. A legfontosabb kérdés, hogy az eredeti állapotához képest mennyit változtattak rajta. Minél tisztább egy étel/ital (vagyis bio) és minél kevesebb módosításon ment keresztül, annál jobb. Kerüljön el mindent, ami „műanyag”, pl. Red Bull, kólák, stb.

Összetevők: „arany középút”, kiegyensúlyozottság. Fogyasszon naponta nyers zöldséget, salátát, gyümölcsöt, húst, és szénhidrátot is. Alapvetően sok zöldség, kevés hús párti vagyok. Magam nem hiszek és nem is követek semmilyen szigorú párosítást és egyéb megkötéseket. Az olasz konyha híve vagyok, a könnyű, változatos és ízletes ételeket kedvelem. A cukrot és a sót csak fűszerként használjuk. Már tizenegynehány éve minden reggel zabpelyhet főzök magamnak vízzel, amit mézzel és gyümölcsökkel fogyasztok. Szinte kizárólag csak vizet iszom, valamint minőségi borokat, nagyon ritkán sört.

Kalória: hiszek abban az egyébként értelmetlen megállapításban, hogy „mindannyian születésünkkor egy bizonyos mennyiségű ételt kapunk és addig élünk, amennyi idő alatt elfogyasztjuk azt”. Tehát ne zabáljon, hanem a mennyiségben és kalóriában is tartson mértékletességet.

7. Testmozgás: ez nagyon egyszerű: hetente minimum 3 alkalommal és minimum egy órát testmozogjon úgy, hogy alaposan megizzadjon tőle, lehetőleg friss levegőn. Ennyi. Ezen nem kell mit ragozni. E nélkül nincs egészséges életmód. Ezt kötelező elemként iktassa be az életébe vagy most fejezze be az olvasást.

8. Káros szokások: amint a nevük is mutatja, ezek károsak az egészségünkre nézve, így semmi helyük az egészséges életmódunkban. Cigaretta, energia italok, túl sok alkohol, zabálás, koplalás, kábítószerek. Kő kemény, de ezektől szabadulnia kell.

9. Gondolkodásmód: a szemüveg, amin keresztül a világot nézi. A világ mindenkinek olyan, amilyennek ő látja. A szemüvegétől függ, hogy Ön áldozat, a sors üldözöttje, vagy egy sikeres ember.

Az élethelyzetek mindenkinél adottak, csakis az Ön reakcióitól függ, hogy azok milyen minősítést kapnak. Dugóban ül és bunkó módon bevág ön elé valaki. Ön dönti el, hogy tönkre teszi magát a másik hülyeségén, vagy csak annyit mond, hogy „szegény ember, milyen lehet vele élni” és mosolyog egyet rajta.
A stressz nem egy objektív dolog, Ön tehet bizonyos szituációkat azzá. Sajnos a gondolkodásmódja nagyon komolyan rombolni, vagy éppen építeni tudja egészségét. Érdemes ezen dolgoznia.

10. Célok: írásban megfogalmazott rövid, közép és hosszú távú célok. Aki még soha nem gondolkozott el a céljain, az hánykolódik az életében a sors szeszélyei által taszigálva, össze-vissza, kiszolgáltatottan. Aki nem tudja, hogy hova tart, az soha nem is érhet oda. Ezzel kapcsolatban feltétlen elolvasásra ajánlom Stephen R. Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása c. könyvét. Kérje a Jézuskától, élete meghatározó élménye lesz.

11. Emberi kapcsolatok: elsősorban család és gyerekek, de ez lehet egy szoros baráti, munkatársi kötelékrendszer is. Valaki, akivel bizalommal megoszthatja örömét, bánatát vagy kételyeit. Akinek kiöntheti lelkét és akit Ön is figyelmesen meghallgat, ha éppen arra van szüksége.
Azt hiszem ezek a kötelező elemek, remélem nem hagytam ki semmilyen fontos dolgot.

Függetlenül az életmódunktól bármikor beüthet bármilyen betegség, mert ezeket legnagyobbrészt génjeink határozzák meg. Ezért nagyon fontosak a szűrővizsgálatok, amin teljesen tünet és panaszmentesen vesz részt, ugyanis, ha kiderül valami, akkor az általában olyan korai stádiumban van, hogy aránylag könnyen visszafordítható a folyamat, tehát gyógyítható.

Egyebek: különböző divatok és korok mindig hoznak egy-egy apróságot, ami az egészséges életmód körébe tartozik. Ilyen pl. a blogomban is sokat szereplő D-vitamin. Most azt gondoljuk, hogy mennyire fontos, valószínűleg az is, de a fenti pontokhoz képest eltörpül a jelentősége, így, akinél azok nincsenek rendben, a D-vitaminnal sem kell foglalkoznia.

Egy-egy vitamin, tea, táplálék kiegészítő és egyéb csodaszerek fogyasztásával nem lehet kiváltani a fentieket. Ha azokat nem tudja, vagy akarja megvalósítani, akkor ne frusztrálja itt magát tovább.

Nyitottság és rugalmasság: tartsuk nyitva a szemünket, talán kiderül valami újdonság, fontos dolog, amire érdemes odafigyelni. Ennek függvényében apró módosításokat végezhetünk életmódunkban, de az alaptételek ettől még állandóak.

Jó egészséget kívánok Önnek és kitartást a fentiek megvalósításában. Senki nem ígéri, hogy könnyű lesz, de megéri.

ÉRDEKKONFLIKUTS: nincs

Tags: , , , , ,

Mit is eszünk?

Minőségi éttermekben szóba sem jöhet a Magyar alapanyag. Akkor mi mit is eszünk?

A múlt héten hallottam egy interjút Cseh Jánossal, a Centrál kávéház séfjével a Radiocafe Gasztrománia c. műsorában és egy dolog nagyon elgondolkoztatott.

A séf elmondta, hogy az állandó és jó minőség biztosítása miatt – hiszen egy magára valamit is adó étterem nem engedheti meg magának, hogy az ételek egyszer jobban, másszor kevésbé jól sikerüljenek – Bécsből szerzi be az alapanyagokat, az itthoni alapanyagok szóba sem jöhetnek. Egyedül Bécsben van állandó, stabil, jó minőség.

Nemrég megkérték rá, hogy tesztelje a hazai alapanyagokat. Feldolgozta őket, megnézte, hogy megfelelnek-e az elvárásainak. Sajnos a tesztelés eredménye elszomorító lett, kivételt csak a biogazdáktól származó alapanyagok jelentettek.

Ez az egész történet felvet néhány nagyon alapvető kérdést.

– úgy tudtam, hogy hazánk az élelmiszeriparáról híres. Vagy mégsem?

– ha ennyire rosszak a hazai alapanyagok, akkor mi, átlagemberek mit is eszünk?

– ha egy étterem, ahol fontos a vendég elégedettsége és a profit, Bécsből hozatja az alapanyagokat, akkor mi, akiknek az egészségünk fontos, honnan szerezzük be azokat?

– mégiscsak van különbség a bio és a nem-bio között? (ez csak költői kérdés :) )

– ha az itthon tenyésztett állatok húsa nem megfelelő, akkor milyen lehet a mi húsunk? Vajon az jobb? Mi is az itthoni ételeket esszük…

– vajon van-e összefüggés hazánk elszomorító egészségügyi statisztikái és a séf tapasztalatai között? (persze, hogy van)

– vajon hogyan alakult ki ez a helyzet és még inkább hogyan lehetne változtatni ezen?

Egyelőre nem látok más utat, mint a körültekintő étel (alapanyag) választást és ismét eljutunk a sok vitát kavart bio-piac, árak, életszínvonal kérdésköréhez.

Van egy mondás, ami ide illik: homokból nem lehet várat építeni.

Tags:

Bio = nem bio?

Vezető hír volt a portálokon, hogy Brit kutatók igazolták, hogy az ellenőrzött bio-élelmiszerek fogyasztása nem jelent előnyt a normális, génmódosított, tömegtermelt, kezelt, stb. élelmiszerek fogyasztásával szemben.

Amikor ma ezt említettem az egyik kedvenc biogazdámnak a piacon, akitől a bazsalikomot, rukkolát vesszük, csak ennyit mondott: "Akkor egyék azt".

Orvos-természetgyógyászként azt gondolom erről, hogy aki megválogatja, hogy mit vesz a szájába, így a táplálékainak egy része bio, akkor az úgy is tudja, hogy mi a különbség.

Aki eddig sem figyelt a táplálkozására, az most legalább megerősítve érezheti magát.

Tehát azt gondolom, hogy a vizsgálat, vagy a hír igazságtartálmától függetlenül igazi hatása nem lesz. Aki eddig is bio élelmiszereket fogyasztott – mint én is -, az ezek után is azt fogja tenni, aki pedig eddig sem tette, az ezután sem fogja.

Tags: