Vannak bizonyos témák, amelyekről a szigorúan vett orvosi tankönyveken kívül nem sokat lehet olvasni, vagy még ott sem.
Ilyen például a néhány perces napi kötelező magányunk egyik végterméke is, ráadásul véresen komoly ügyről van szó.

Akinek eddig nem állt volna össze a kép, hogy most miről is írok, annak elárulom, hogy a jelen bejegyzés tárgya az emberi széklet (bélsár, kaki, kaka, szar).

kaki

Hadd kezdjem egy sztorival. A gyengébb idegzetűek kapaszkodjanak meg.

Az irodánk egy irodaházban van (ebben eddig nincs semmi meglepő) közös illemhelyekkel.
Egyik kisdolgos ügyintézésem során döbbenten láttam, hogy a fajansz torkában ott úszik egy barna kígyó, ami ráadásul véres és még papírral sem takarták be.
Nem volt nehéz megfejtenem az üzenetét. A volt tulajdonos komoly bajban van (jobb esetben csak aranyér, rosszabb esetben daganat) és elképesztően primitív, mert tisztátlan hátsóval és öblítés nélkül távozott. És ez az ember ott ül valamelyik szomszédos irodában…

Egyébként nem csak ennek a találkozásnak voltak érdekes tanulságai, hanem a sajáttal való szembesülésnek is komoly jelentősége lehet.

Minden egyes végeredménynek jelentős üzenete van. Nekem hirtelen az iskolai matematika órán rendszeresen használt ismeretlen műveleteket tartalmazó “fekete dobozok” jutnak eszembe, ahol úgy szólt a feladat, hogy ez megy be és az jön ki, akkor vajon mi történhet odabent?

Azt, hogy mi megy be, mindenki tudja, vagy legalábbis megtudhatja, ha odafigyel rá. Az, hogy mi jön ki és hogyan, az is szintén jó látható és egyéb módokon is érzékelhető. Ebből kiválóan lehet következtetni arra, hogy mi zajlik odabent.

Egy kis anatómiai kiegészítésként elmondom annak, aki még nem tudja, hogy a tápcsatorna egy cső, ami az orrunk alatt kezdődik és farpofák között végződik. Ez a cső mindvégig a külvilág része, elvileg egy kismadár is végigrepülhetne rajta. Ezen a csövön halad keresztül, amit az elején bele teszünk, és közben bizonyos dolgok felszívódnak innen a szervezetbe, míg mások éppen onnan kerülnek bele.
Ezt a folyamatot több enzim is segíti és attól függően, hogy hol járunk, más-más funkciók érvényesülnek.

Székelés normálisan naponta egyszer történik és ennek ideje kiválóan belőhető. Távozása elvileg könnyű, volumene nem csekély, alakja formált, míg színe természetes barna és szaga szar.
Az előbbiektől bármiféle eltérés nem feltétlenül kóros, de nem jó és hosszú távon, akár betegségeket is jelezhet. Pl. nehezen távozó, kis mennyiségű, ritkán (akár több naponta) beköszönő, túl szilárd, vagy éppen a nem-alaktartó változatok mind különböző problémákra utalnak.
Ha ezek az állapotok csak egy-egy kivételes alkalomra korlátozódnak, akkor nincs gond, de ha ez átlagos, akkor sürgős teendő van.

Mi kell az egészséges végeredményhez?
Érdekes, hogy éppen ugyan az, ami az egészséges életmódhoz általában: sok ballaszt anyag (zöldségek, saláták), sok folyadék és testmozgás.
Aki keveset eszik (és iszik), szinte kizárólag csak finomított táplálékokat fogyaszt és nem testmozog, az ne számítson kedvező végeredményre.
A széklet nem lehet fekete és nem lehet láthatóan véres sem. Mindkettő állapot vérzésre utal, aminek az oka lehet aranyér vagy valamilyen daganat – sajnos nagyon gyakori betegségről van szó mindkét esetben.
A rákszűrés egyik formája, amikor különféle tesztekkel a székletből a nem látható vérzést igyekeznek kimutatni.

A tisztálkodás eszköze a papír, de elterjedt a nedvesített változat is, amihez bőrgyógyászként csak annyi megjegyzést tennék, hogy allergizálhat.
Aki próbálta a bidét, az már nehezen boldogulna nélküle.

Még mindig divat a colon hidroterápia, amitől óva intenék mindenkit. Ennek két oka van: egyrészt nagyon magasra megy (egészen a vastagbél felszálló szakaszáig) ezzel a normál bélflórát is veszélyeztetve, másrészt még nem is láttam olyan helyet, ahol ne csapvízzel végeznék, ami ki tudja, hogy milyen minőségű és a bélnek ezen a szakaszán nagyon intenzív a felszívódása.
Ugyanakkor a beöntést kiváló módszernek tartom, bár ezt sokak kórházi élménye beárnyékolja. Akik még soha nem próbálták viszolyognak tőle, míg azokat, akik szakszerűen végzik, figyelmeztetni kell, hogy ne vigyék túlzásba. Kvázi újjászületés érzése van az embernek utána.
Mivel ezt mindenki otthon végzi, ezért pontosan tudja, hogy mit önt magába és éppen, hogy csak a vastagbél kereszt szakaszáig jut fel, így a bélflórát sem károsítja. Méregtelenítő kúrák elengedhetetlen része.

Talán még annyit érdemes megemlíteni, hogy amennyiben valaki antibiotikum szedésére kényszerül, feltétlen gondoskodnia kell a normál bélflóra védelméről és helyreállításáról.

ÉRDEKKONFLIKTUS: még szép, hogy nincs.

Tags: , , ,