Posts Tagged melanoma

Észrevesszük-e a bőrrákot magunkon?

Hát persze – gondolhatnánk – hiszen a bőrünkön van.

Ugyanakkor saját statisztikáink azt mutatják, hogy a többség sajnos nem figyel fel időben a figyelmeztető, életmentő jelekre.

Az ’életmenő lehetőség’ a bőrrák halálos változatánál a melanománál az, hogy kezdetben nagyon lassasn nő, ezért aránylag hosszú ideig egy egyszerű, kis műtéttel a páciens élete megmenthető.

Sajnos ez az ‘életmenő lehetőség’ ugyanakkor egy ‘nagy nehézséget’ is magában hordoz, történetesen azt, hogy erre a kezdeti, lassú növekedésre kevesen figyelnek fel és tulajdonítanak neki jelentőséget.

Az alábbi eset is jól mutatja, hogy a páciens nem vette észre a változást az anyajegyen, amire ráadásul még a figygelmét is felhívtuk.

A szűrések alkalmával javasolt kontroll időpont betartása így életet menthet, viszont annak kihagyása és folyamatos halogatása elveheti a melanoma korai felismerésének a lehetőségét! Pont azt az előnyt, amit a páciens a MelanomaMobil összehasonlító módszerével nyerhet. Sajnos nem elég az otthoni szemrevételezés, csak az alapos összehasonlító vizsgálattal van esély korai stádiumban felismerni azokat a változásokat, amelyek melanomára utalhatnak.

Az alábbi páciens 2007-ben vett részt szűrésünkön, amikor 6 hónapos kontroll időt javasoltunk!

Sajnos a páciens nem jött 6 hónap múlva, ehelyett 7 évet várt a következő kontroll vizsgálattal. Utólagos elmondása szerint azért, mert nem látta, hogy anyajegyei változtak volna.

A helyszíni vizsgálatot követő kiértékelés során elvégeztük az összehasonlító elemzést és a változás jelentős volt.

melanoma_kep

Orvosunk azonnali műtétet javasolt, amelynek a szövettani eredménye sajnos már nem korai stádiumú melanomát igazolt (Clark IV, Breslow 1.06mm).

Ha a páciens a javasolt kontroll időpontban visszajött volna, akkor ezt a melanomát egy egészen korai stádiumban ki lehetett volna szűrni.

A fenti esethez hasonlóan számtalanszor tapasztaljuk, hogy a páciensek kontroll időpontra hívásánál, azt jelzik vissza, hogy szerintük nem történt semmi változás, ezért nem jönnek vissza. Most, amikor ezen sorokat írom értesültünk egy esetről, amikor a 29 éves kismama kihagyva a javasolt egy éves kontrollt, két év múlva jelentkezett ismét egy előrehaladott melanomával, aminek két éve még nyoma sem volt.

A saját anyajegyek megfigyelése nagyon fontos ugyan, de sajnos nem elegendő. Pont a korai melanoma az, amikor a páciens élete egy egyszerű kisműtéttel megmenthető. Sokan a korai melanomájukat egy békés anyajegyként tartják számon és csak akkor figyelnek fel a bajra, amikor a melanoma kiemelkedik a bőr síkjából, váladékozni, viszketni, vérezni kezd, de ezek már késői jelek.

Figyeljünk magunkra és tartsuk be a javasolt kontroll időt – legfőképp azok, akik 6 hónapos kontroll kapnak és/vagy van olyan anyajegyük, melyet megfigyelésre javasolunk – hogy még időben lehessen cselekedni.

Tags: , , , , ,

Ön észrevenné a változást?

Dóra (30 éves) 2008-ban járt nálunk először és azóta többször is eljött szűrésünkre. A jobb lábszárán látható anyajegy elsőre ártalmatlannak tűnt. Sem ő, sem helyszíni orvosunk nem érezte problémásnak azt az anyajegyet, nyugodtan ment haza.

Később kiértékelő központunkban másik szakemberünk is átvizsgálta a képeket. Mivel Dóra volt már nálunk korábban, orvosunk a jelenlegi és a korábbi szűrés képeit össze tudta vetni. A összehasonlítás során figyelt fel a kérdéses anyajegy növekedésére, ami olyan mértékű volt, hogy megelőző célból eltávolítást javasoltunk. Szerencsére fiatal páciensünk időben elvégeztette a műtétet, amelynek szövettanából kiderült, hogy egy korai stádiumú melanomát sikerült eltávolítani.

sztikdora_vált_exc

Amint az eset is jól példázza, fontos a rendszeres részletes bőrtérképes vizsgálat, ahol minden anyajegy rögzítésre kerül. Az anyajegyek vizsgálatának egyik kulcskérdése a változás tényének, ütemének és részleteinek vizsgálata. Ha nem lettek volna összehasonlításra alkalmas képek, hanem csak a helyszíni eredményre hagyatkozhattunk volna, nem csak egy negatív lelettel, hanem egy életveszélyes melanomával sétált volna el tőlünk a páciens a legnagyobb nyugalomban, mivel melanomája felismerhetetlen volt. A melanomára jellemző egyik részletet sem mutatta igazán.

Még Dóra sem vette észre a változás: “Azon az egy anyajegyen pont nem észleltem változást, de néhány másikon igen”

Figyeljünk magunkra és járjunk rendszeresen szűrésre!

Tags: , , ,

Már a híres Oxfordi egyetemen is beszélnek rólunk

Közel másfél éve, a hazai sikereken felbuzdulva, Londonban is elérhető a MelanomaMobil különleges és egyedi anyajegy vizsgálati módszere.

Kemény fába vágtuk a fejszénket, mert mindenféle ismeretség és korábbi tapasztalat hiányában vágtunk bele a munkába. Az egészségügy egy bizalmi szakma és a bizalom nem épül fel egyik napról a másikra. Idő kell hozzá, amíg jó hírünket szájról szájra adva, egyre több emberhez jut el, hogy itt „valami nagyon jó történik”.

Gondolom J.R. (57 éves) oxfordi kriminológus professzor sem véletlenül szavazott nekünk bizalmat, amit azóta élete legjobb döntéseként tart számon.

Sok életet mentettünk már meg, és egyik élet sem különb a másiknál, így ezt az esetet sem ezért emelem ki, mert egy oxfordi professzorról van szó, hanem más szépségei miatt.

A páciens először 2010 decemberben jött el hozzánk. A vizsgálat során az erősen fénykárosodott bőrén egy szoláris keratosisnak, vagyis a napsugárzás okozta bőrkárosodásnak tartható képlet volt látható a bal alkarján.

Tekintettel arra, hogy különösebben ’gyanús’ nem volt látható 1 éves kontrollra hívtuk.

Akkor ő úgy érkezett meg, hogy kérdésemre, miszerint észlelt-e bármi változást, „nem”-el felelt.

A vizsgálat során magam sem észleltem különösebbet, csak az ismert képletet.

Ekkor végeztük el az összehasonlító elemzést, amikor is a bal alkaron lévő bőrelváltozás növekedését láttuk és emiatt műtétet javasoltunk.

A sebész, ahova küldtem a pácienst, először nem is akarta elvégezni a beavatkozást (egyébként ez nagyon jellemző az angol egészségügyre, hogy mindent az utolsó pillanatig húznak). Végül egy biopsziát végzett, vagyis csak egy szövetmintát vett belőle.

A vizsgálat melanomát igazolt, amin a sebész nagyon meglepődött – és én is, amikor először megtudtam -, ezért megismételtette a vizsgálatot, de az eredmény csak nem változott (MM, Clark III, Breslow 0,6mm).

Ekkor történt meg a teljes eltávolítás. A sebész elmondta a páciensnek: nagy szerencséje van, hogy ezt észrevettük, mert olyan ’semmiségnek’ tűnt.

Az esetnek nagyon sok tanulsága van, amiből csak néhányat emelek ki:

szabad szemmel semmiségnek tűnő bőrelváltozásokról sokszor derült már ki, hogy korai melanoma, amit csak az összehasonlító elemzés során vettünk észre. Erről néhány további szép eset itt található.

– szakmailag is megdöbbentő, hogy a pigmentet egyáltalán nem tartalmazó bőrelváltozás végül melanoma lett. Minél többet foglalkozom a melanomával, annál inkább látom, hogy bárminek és annak az ellenkezőjének is tűnhet egy melanoma. Egyébként a pigment nélküli melanoma inkább a nagyon világos bőrű/hajú/szemű páciensekre jellemző.

– nagyon tanulságos, hogy Londonban milyen a leletek minősége. Az a színvonal, amit tapasztalok, messze elmarad attól, amit otthon az Országos Onkológiai Intézetben töltött évek alatt megszoktam.

A páciens, mondanom sem kell nagyon boldog és én is az vagyok, meg büszke is. Úgy érzem, hogy van keresni valónk Londonban és az általunk képviselt minőséggel és szakmaisággal hamar ki fogunk tűnni a tömegből.

Tags: , , , ,

Melanoma, gyógyulás: itt van a lényeg!

Hadd osszam meg itt még egyszer, az amúgy is publikus levelezésemet az egyik olvasóval. Az egyik mondatával ugyanis pontosan beletalált szélesebben a rák, de közelebbről a melanoma problematika lényegébe. Aki ezt a pontot nem érti, az leginkább a szerencsében bízhat, aki érti, az tenni is tud a gyógyulásáért.

Kérdés 1:
Tisztelt Doktor Úr!
Breslow:1,15 mm
Clark:IV, Mitózis ráta:5/10 HPF, Prekurzor lézió látható, mérsékelt infiltratív jellegű regressziós jel látható, szeretném tudni ez mennyire súlyos?!
Köszönettel: M

Válaszom:
Kedves M,
Köszönöm levelét. Nehéz helyzetbe hoz, mert ez nem egy olyan téma, amire így írásban, egy csomó lényeges információ ismerete nélkül válaszolni lehetne. Gondolom átirányították Önt valamelyik onkológiai centrumba, ahol a további szükséges lépéseket (pl. őrszem nyirokcsomó eltávolítás, kivizsgálások, stb) meg fogják tenni. Javaslom, hogy minden információ birtokában, az ott lévő onkológus kollégával beszéljék át ezt.
Üdvözlettel: H.Béla”

Kérdés 2:
Kedves Doktor Úr !
Nagyon köszönöm gyors válaszát. Szeretném még tájékoztatni arról, hogy az őrszemnyirokcsomó eltávolításra került, illetve az anyajegy helyén még egyszer kimetszésre került, melyek eredménye negatív lett. Viszont a bőrgyógyász szerint egyéves interferon kezelést adna. Szeretném tudni miért, ha negatívak az eredményeim? megtagadhatom e a kezelést, illetve jól járok e azzal ha végig csinálom?(gondolok a sok mellékhatásra)válaszát előre is köszönöm. M”

Erről már rengeteget írtam, de nem lehet elégszer.

Amikor rákos megbetegedésről beszélünk (pl. melanoma), akkor sajnos egyáltalán nem számít, hogy a daganat eltávolítása után, vagy előtt, hogyan érezi magát a páciens és mit mutatnak a vér eredményei, vagy más leletek. Most persze sarkosan fogalmazok, mert az abszolút nem jó, ha ezekből valamilyen komolyabb eltérés válik nyilvánvalóvá.

Sajnos sokszor erre a sebészek is rá tesznek egy lapáttal, amikor azt mondják a páciensnek, hogy a műtét jól sikerült, teljesen kimetszettük a daganatot, minden rendben.

Éppen ezért olyan komoly probléma a ’rák’, mert nagyon is nincs rendben.

A rákos megbetegedésekkel az az alapvető probléma, hogy még a műtéti eltávolítás előtt, sejtek válhatnak le a daganatról és ezek a vérkeringés útján szervezet távolabbi részébe eljutnak.

Hogy ez mekkora eséllyel történt meg még a műtét előtt, ehhez az eltávolított daganat szövettani leletéből kapunk információkat KÖZVETVE. Ha a primer daganat későn került eltávolításra (melanománál: minél magasabb Clark szint, minél nagyobb Breslow mélység, minél magasabb mitotikus aktivitás, érbetörés, kifekélyesedés), sajnos matematikailag annál nagyobb az esély, hogy ez már megtörtént. Ezt bizonyíthatja a pozitív őrszem nyirokcsomó lelet is. Ezért lehet életmentő, ha szűrés során derül ki, hogy gond van, mert akkor még korán vagyunk…

Sajnos (szerencsére) az így szétszóródott sejtek semmilyen panaszt és tünetet nem okoznak, semmilyen vizsgálat során nem válnak nyilvánvalóvá… egy darabig. Aztán, mint derült égből a villámcsapás, jön a gond, amikor megjelenik az áttét itt és ott, ami nőni kezd.

Ezért írtam azt a rengeteg bejegyzést arról, hogy mit tehet valaki magáért, közvetlenül a műtéti eltávolítástól kezdve, ha azt szeretné, hogy nagyobb eséllyel gyógyuljon meg, tehát ne térjen vissza a rák (melanoma).

Ez lehet, hogy egy kicsit kemény volt így, de így látom a helyzetet, miért szépítsem. Az mindig jó, ha tisztán látjuk a helyzetünket, bármiről is van szó.

Tags: , ,

A hozzá nem értés romboló hatása

Kivételesen egy londoni eset tanulságait szeretném megírni most.

Másfél éve, hogy a MelanomaMobil szakmaisága megjelent Londonban. Otthonról még nem lehetett pontosan tudni, hogy mi a helyzet itt, de most már egyre jobban látom. Függetlenül attól, hogy nagyságrendekkel több pénz áll az egészségügy rendelkezésére minden oldalon, a szakmai színvonal itt is hagy kívánnivalókat maga után.

Az anyajegyszűrés ugyan úgy sláger, mint otthon és többen nem szakmai elhivatottságból, hanem az anyagi előnyök miatt fognak bele, vagy idővel abba az irányba fordulnak.

Itt Londonban a Mole Clinic a legrégibb szolgáltató, amit egy ügyvéd alapított, akin korai melanomát találtak. A kezdeti szándék biztos nemes volt, de a mai valóság az valami egészen más.

De, hadd térjek a konkrét esetre.

Egy 52 éves hölgy, Joanna jött el hozzám, néhány nappal a Mole Clinic-en tett látogatását követően. A jobb lábszárán lévő bőrelváltozással kapcsolatban melanoma diagnózisát vetette fel a szűrést végző NŐVÉR. Itt ugyanis nővérek is végezhetnek melanoma szűrést. Az elkészült képet egy Prof. A.B. is megnézte és ő írta alá a leletet. A kísérő levélben műtéti eltávolítást javasolnak 590 angol fontért (206.000Ft), ami még itt is sok pénz.

Joanna, mint ilyenkor mindenki, amikor hazaért, nekiállt az internetnek és elolvasta mindazt a sok borzalmat, amit ott a melanomáról találni lehet. Mindannyian el tudjuk képzelni, hogy milyen lelki állapotba került hamarosan.

Az egyik ismerőse ajánlott engem, így eljött hozzám. Megvizsgáltam és az adott helyen egy elkapart seb maradványait láttam, pont azt, ami a kinyomtatott leleten, a fényképen is volt.
Tehát, a Mole Clinic-en egy sebet véleményeztek melanomának, rémisztették halálra a pácienst és emiatt küldték el egy méregdrága műtétre. Nem volt könnyű dolgom megértetni a pácienssel, hogy semmi baja.

El tudom képzelni, hogy hányszor játszódik le a jelenet náluk: jól megijesztik a pácienst (szakmai tudás hiánya miatt, gondolom nem szándékosan), akit elküldenek a sebészükhöz, aki megoperálja, majd közlik a pácienssel, hogy „jó hírünk van, semmi baja”. A páciens örül és eszébe sem jut, hogy reklamáljon.

Pont az ilyen esetek tömeges megjelenése miatt nagyon rossz a megítélése a magán klinikákon elérhető anyajegy szűréseknek. Ehhez képest a hivatalos egészségügy színvonala is rossz, mert itt minden út a háziorvoshoz és őrajtuk át vezet, akinek a szakmai színvonaláról – tisztelet a kivételeknek – itt ódákat zengnek.

Egyébként az is hozzá tartozik a képhez, hogy a szakmailag legnívósabb helyeken a világon egy eltávolított melanomára 4 nem melanoma esik. Ennyire nehéz a diagnózis. Ebben segít minket a MelanomaMobil-nál az összehasonlító elemzés, ami szakmailag hatalmas kincs.

Ez az eset kiválóan rávilágít arra, hogy mennyire nem könnyű egy páciensnek eldöntenie, hogy kire bízhatja magát (és az életét), és amit ott mondanak neki, azt mennyire veheti komolyan. Nem csoda, hogy az egészségügyben mindenki második véleményt is keres, és éppen ezért van, hogy nálunk, minden páciens anyajegyeit két független orvos látja.

Azt is tudom, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Azonban ez nem hiba, ez tisztán a megfelelő szakértelem hiánya.

Tags: , , ,

Egy életmentés receptje

Adrienn a testvérének és helyes döntések sorozatának köszönheti azt, hogy nála még idejében került felfedezésre egy olyan daganat, ami Magyarországon a 25 és 30 éves nők között vezető halálok.

A testvér tanácsát a Facebook oldalunk meglátogatása követte. Like, információk és egy döntés, majd eljött egy szűrésünkre tavaly júliusban, úgy, hogy semmi panasza, vagy tünete nem volt – de hát éppen ezért szűrés a szűrés. Amikor panasszal fordulunk orvoshoz, azt már nem így hívják.

Az orvosi vizsgálatot követően egy részletes bőrtérképet készítettünk az összes anyajegyéről. Az orvosunk elmondta neki, hogy minden OK, majd ugyanezt erősítettük meg az írásos leletünkben is, amit néhány hét elteltével kapott meg, miután még egy másik orvosunk végignézte az anyajegyeit.  A leletben fél éves kontrollt javasoltunk, mert volt két anyajegye, ami kissé szabálytalanul nézett ki és ennek változását akartuk megítélni.

Adrienn fél év elteltével decemberben vissza is jött. Ismét megvizsgáltuk és ismét azt mondtuk neki, hogy nyugodjon meg, mert minden rendben van.

Ezúttal azonban az írásos lelet már eltért ettől a helyszíni véleménytől.
Elkészítettük az anyajegy-térképet ismét, a képeket elküldtük a kiértékelő központunkba, és ahogy azt a második (többedik) alkalommal tesszük, minden anyajegyet összehasonlítottunk a korábbi felvételekkel.
Az összehasonlító elemzés során azt láttuk, hogy a megfigyelésre javasolt két anyajegy változatlan, azonban egy másik, alig 1mm-es anyajegy a duplájára nőtt az elmúlt 6 hónap alatt, valamint a speciális képén is szabálytalan jelek vannak.
Eltávolítást javasoltunk. A szövettani lelet in situ melanomát igazolt.


Az in situ stádium azt jelenti, hogy a daganat sejtek még nem lépték át a bőr legfelső rétegének határát és nem jutottak mélyebbre, oda, ahol már erek is vannak. Így a melanoma, ebben a legkorábbi stádiumában képtelen áttétet adni, tehát 100%-os gyógyulásról beszélhetünk, ami nagy szó.

Ne feledjük, hogy a melanoma a növekedésének első szakaszában pont úgy néz ki, mint egy szabályos anyajegy, és csak később jelennek meg, a kifejlett melanomára jellemző szabálytalanságok.


Ilyenkor, az eset ismeretében persze több dolgon is el lehet gondolkozni, vagyis íme a recept:

–    mi lett volna, ha a testvére nem hívja fel Adrienn figyelmét a szűrés lehetőségére, vagy ő nem hallgat rá?
–    mi lett volna, ha a Facebook oldalunk nem támogatja őt a döntésében? Hála a közösségi médiának, ami a figyelem felhívásra is alkalmas!
–    mi lett volna, ha úgy gondolkozik, ahogy a legtöbben: nincs panaszom, minek menjek orvoshoz?
–    mi lett volna, ha nem hozzánk jön és valaki (akár mi is) csak szabad szemmel vizsgálja meg?
–    mi lett volna, ha nem jön vissza kontrollra, ami elég gyakori jelenség, pedig az az első alkalom, amikor az összehasonlító elemzést el tudjuk végezni, tehát gyakorlatilag a második a legfontosabb vizsgálat.
–    mi lett volna, ha nem végezteti el a műtétet, mondván „csak egy 2mm-es anyajegyről van szó”. Sajnos ez is elég gyakori hozzáállás, amit tapasztalunk.

Míg ebből a sok „volnából” csak egy is elég lett volna, hál Istennek nem ez történt. Adrienn meggyógyult, mi meg elégedetten végezzük tovább a munkánkat.

Tags: , , , ,

Orosz rulett a melanomával

Először is köszönöm Petrának, hogy írt nekem és hiányolt egy újabb blogbejegyzést. Az ilyen apróságok elegendőek ahhoz, hogy az ember új lendületet kapjon. Egy kis bíztatás mindig mindenkinek jót tesz. Nem terveztem, hogy most újabbat írok, de ennek hatására mégis megteszem.

Másodszor ezt a blogbejegyzést csak félig írom én, a fő gondolatokat egyik páciensünk írta (Tímea), akinek beleegyezését kértem, hogy levelét megoszthassam másokkal.

Az egész egy egyszerű kérdéssel indult, amiből naponta többet is kapunk, de végül nagyon értékes, elgondolkoztató és számomra megdöbbentő megismerésekkel és tapasztalatokkal zárult.

Kedves Doktor Úr!
 
Kérdésem, hogy amennyit változott az anyajegy az sürgetővé teszi-e a levételét, mert persze nem szeretném kockáztatni a melanomát (ezért is érzem fontosnak, hogy évente járjak a szűrésre), de …….  elképzelhető, hogy mondjuk 1 évet halasszam az anyajegy levételét?
 
Másik az, hogy ha nem nagy gond, akkor hadd nézzem meg az előtte utána képeket! Annyira érdekel, hogy mit láttak önök! Alapvetően rendkívül kíváncsi ember vagyok és szeretem megérteni, hogy mi történik! Másrészt édesapám is orvos (háziorvos) és szeretném neki is megmutatni :)”

Ez volt a kérdés. Tímeának a második szűrése után, amikor már össze tudjuk hasonlítani minden anyajegyét a korábbi felvételekkel, műtétet javasoltunk, mert az egyik apró anyajegyében változást láttunk. Minden ilyen változás magában hordozza a melanoma lehetőségét és ezt ki kell zárni.

Miután ismét megnéztem a felvételeket, azt válaszoltam, hogy a kép alapján sajnos nem tudom biztonsággal kijelenteni, hogy ez nem melanoma. Így a javaslatot továbbra is fenntartjuk, de a döntés az övé. Levelemhez mellékeltem az összehasonlító képeket az érintett anyajegyről, ahogy kérte.

valtozo anyajegy

(Felül látszódnak a makroszkópos képek, alul a speciális, ún. dermatoszkópos képek. Ez utóbbiakon látszik a pigmentszerkezet változása, ami alapján kijelenthető, hogy ez nem egy békés, változatlan anyajegy, hanem biológiailag aktív, változik, szerkezete szabálytalan, tehát melanomára gyanús.)

Levelemre az alábbi választ kaptam:

Sokat segített, mert így már én is egyértelműen látom a változást! Szabad szemmel abszolút semmit nem vettem észre. Itt van az, hogy már van összehasonlítási alap a tavalyi képekkel és ennek szemmel látható eredménye. Ma megint győzködtem a kollégáim, hogy ők is menjenek el szűrésre…kifejezetten azt a kolléganőmet, akinek édesanyja melanoma miatt hunyt el.
Jövő keddre bejelentkeztem műtétre Önökhöz….. :) Remélem a szövettanom jó lesz!

Ennek nagyon megörültem, mert olyan szépen és tömören foglalja össze a lényeget, ahogy még én sem tudnám megírni, pedig én ezzel fekszem és ezzel kelek.

Először is Tímea a saját szemével győződhetett meg róla, hogy az anyajegye, amin szabad szemmel semmi nem látható, mert olyan pici, tényleg megváltozott. Ilyenkor gondolkozom el azon, ahol szabad szemmel döntik el, hogy melyik anyajegy szabályos és melyik nem, ott ezt hogyan vennék észre. Sok olyan melanomát diagnosztizáltunk már, amin nem látszott semmi és a helyszínen a páciens azt a szóbeli tájékoztatást kapta az szűrést végző orvosunktól, hogy minden rendben van, de a leletében, miután a kiértékelő központunkban elvégeztük az összehasonlító elemzést, mégis műtétet javasoltunk. (A legutóbbi ilyen korai melanomás estünk itt található, de ezt csak az angol blogomban írtam meg egyelőre)

Amikor az ilyen eseteket megosztom a kollégákkal, akkor szörnyülködnek, hogy ezek után mit mondjanak azoknak a pácienseiknek, akiket nem a MelanomaMobil-os munkájuk során vizsgálnak meg. Ott hány melanoma maradhat diagnosztizálatlanul? Nagyon izgalmas kérdés és örülök, hogy még ők is ennyire átérzik ennek a súlyát.

A másik kiemelendő dolog, hogy Tímea miután igazán megértette a szűrés és a módszer lényegét, úgy érezte, hogy kollégáival is meg kell osztania ezt, különösen azzal a kolléganőjével, akinek az édesanyja melanomában halt meg. Itt tudni kell, hogy a melanománál az egyik legkomolyabb szempont a genetikai hajlam. Az említett kolléganő így igen magas rizikóval él, de ő nem érti, hogy miről van szó, ahogy Tímea sem értette korábban, mint az a következő leveléből ki fog derülni.

Ezek után írtam neki, hogy hadd publikáljam a levelezésünket a tanulságok miatt. Erre az alábbi levelet írta, ami egy újabb szakmai gyöngyszem:

Én már egyetemista korom óta járok az anyajegyeimet átnézetni bőrgyógyásszal, de soha nem voltam ilyen bizalommal a szűrés iránt. Ez már csak abból is látszik, hogy azt az anyajegyet, amit végül Ön vett le tavaly, már évekkel korábban javasolták levetetni megelőzési célból, de akkor valahogy nem éreztem olyan szükségesnek, el tudtam bagatellizálni, hogy minek szedessem le, hisz ilyen alapon az összeset levetethetném, mert mind ugyanígy néz ki. Persze azért mindig bennem volt, hogy nem biztos, hogy nem a saját életemet kockáztattam ezzel. Így találtam a MelanomaMobilra az interneten és mentem el Önökhöz. Most, a jelen esetben azonban, a több orvos egybehangzó véleménye ellen (hisz Önöknél többen is látják az elkészült képeket), illetve hogy én is láttam a képeken a változást… nincs apelláta :)

Itt leírja, hogy már régóta jár szűrésre és már korábban javasolta orvos az egyik anyajegy levételét. De ő felülbírálta ezt a döntést. Ez egy nagyon érdekes pont, most a konkrét esettől eltekintve. Ennyire bízunk egy orvos véleményében? Én, mint laikus felülbírálhatom egy szakember véleményét? Mit kockáztatok ezzel? Ezt Tímea is megfogalmazta és jól látja, hogy az életét kockáztatta ezzel. Neki szerencséje volt, de több páciensnek nem. Éppen nemrégen írtam a meghökkentő eseteinkről, ami pont erről szólt.

…de most, hogy nálunk több orvos is látja egy páciens képeit, és leginkább az, hogy Ő is látta a saját szemével a saját anyajegyét, már elég meggyőző volt a műtét elvégzéséhez.

A beavatkozásra múlt héten került sor és várjuk a szövettant. Bízom benne, hogy nem lesz melanoma és megnyugodhatunk.

Tímea esete nem egyedi. Sok páciensünk ír ilyen ügyben, de még többen nem veszik erre a fáradtságot, hanem egyszerűen figyelmen kívül hagyják a javaslatunkat. Ez éppen olyan, mintha egy golyót tennénk a tárba, megforgatnánk azt, majd a halántékunkra szegezve meghúznánk a ravaszt.

Sokat tapasztalt orvosként, aki ezerszer meggyőződtem már az egészség múlandóságáról, azt gondolom, hogy életünk nem orosz rulett tárgya, különösen, ha családanyaként, apaként másokért is felelősséggel tartozunk.

Tags: ,

Kedvezményes bőrrákszűrés a Rákellenes Világnap alkalmából

rakellenes vilagnapMagyarország lakosságának egészségi állapota közismerten rossz, és az utóbbi évtizedekben jelentősen romlott. Ezért nagy részben a daganatos betegségek kirívóan magas előfordulása felelős: minden negyedik haláleset daganatos betegség miatt következik be. A megbetegedések és a halálozás aránya arra mutat, hogy a daganatos betegek többsége előrehaladott állapotban kerül az egészségügyi ellátórendszerbe, amikor még kezelhető ugyan, de eredményes gyógyításának a kilátásai már korlátozottak.

Ez a helyzet annak ellenére, hogy az orvostudomány mai állása szerint a daganatos betegségek miatt bekövetkezett halálozás egy jelentős hányada elkerülhető lenne.

Az elkerülhető halálokok körébe tartoznak azok a daganatos betegségek, amelyek korai, még tünetmentes állapotban szűrővizsgálattal felismerhetőek, mert ezek idejében elkezdett kezelésével még teljes gyógyulás érhető el. Bizonyítékokon alapuló, egyszerűen, gyorsan elvégezhető és hatásos szűrővizsgálati eljárás a melanoma és bőrrákszűrés is.

A Rákellenes Világnapon a Melanomamobil® is nagyon fontosnak tartja felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Mint a szűrések általában, a bőrrákszűrés is egy könnyen, gyorsan elvégezhető vizsgálat, ami ráadásul fájdalommentes is. Az időben felfedezett rosszindulatú bőrelváltozások teljes mértékben gyógyíthatóak, így a rendszeres anyajegyszűrés az életeket menthet meg.

A Rákellenes Világnap alkalmából 2011. február 1- 4-ig (hétfőtől péntekig) kedvezményes szűrési lehetőséget kínálunk régi és új pácienseinknek egyaránt. Ezeken a napokon a Melanomamobil® Professzionális (kontroll) bőrrákszűrés díja 13.000 Ft/fő. A szűrés díja egészségpénztár terhére elszámolható.

Mi így vigyázunk az Ön egészségére.

A kedvezmény az alábbi rendelőinkben vehető igénybe:

Budapest (V. ker. Arany János utca, XI. ker. Budafoki út), Győr, Szentendre, Vác, Sopron.

Bejelentkezés online vagy a +36 70 337 3333-as telefonszámon.

ÉRDEKKONFLIKTUS: van. (A lányok megkérték, hogy tegyem fel az akciót, én meg mit mondhatnék erre… végül is életeket mentünk)

Tags: , , ,

Új melanoma gyógyszer

Időnként napvilágot látnak hasonló híresztelések, hogy megtalálták az áttétes melanoma gyógyszerét, de ezek rendre vaklármának bizonyulnak.

Most azonban tényleg történt valami, ami említésre méltó.

A Roche gyógyszercég bejelentette, az egyik gyógyszere úgy tűnik a vizsgálatok eddigi állásából, hogy képes szignifikánsan meghosszabbítani az áttétes melanomás páciensek életét a kontroll csoporthoz képest.

A gyógyszer (RG7204) egyébként eddig egyedülálló a kategóriájában.
Ez a kategória pedig a személyre szabott, vagy célzott kezelés.

A melanoma oka:
A rákos betegségek oka a génekben keresendő. A gének károsodása lehet öröklött vagy szerzett. Szerzett génkárosodást okozhatnak többek között pl. a vírusok (HPV) vagy életmódbeli tényezők (leégés).
Amennyiben a génjeinknek bizonyos onkogéneknek nevezett szakaszai (pl. BRAF) sérülnek, és ezt a javító mechanizmusok sem tudják kijavítani, akkor ennek az eredménye kontrollálatlan sejt osztódás, vagy is rák (jelen esetben melanoma) kialakulása lesz.

Génektől a rákig:
A gének alapján (ahogy egy receptből egy étel) készülnek a különböző fehérjék, vagy enzimek, amelyek specifikus hatással bírnak. Az onkogének alapján készült enzimek a sejtek osztódását szabályozzák. Ha hibás a gén, hibás a fehérje is, így siklik félre a sejtosztódás.

Az új gyógyszer:
Az RG7204 egy olyan molekula, ami specifikusan gátolja ezen kóros fehérjék működését, tehát kikapcsolja azokat. A hatás kikapcsolásával, megszűnik/csökken a sejtosztódások száma, így a sejtek elhalásával csökken a tumor mérete.

RG7204

Személyre szóló célzás:
A gyógyszerrel egy (cobas 4800 BRAF V600) nevű teszt is együtt jár. Ezzel lehet kiválasztani azokat a pácienseket, akiknek a melanomájában megtalálható a hibás BRAF V600 gén.
Így csak ezeknek a pácienseknek van értelme adni a gyógyszert, amivel felesleges költségeket, mellékhatásokat lehet megspórolni. Ez a gén egyébként a melanomás esetek kb. a felében található meg.

Eredmények:
Azon pácienseket, akik a teszt alapján rendelkeztek a hibás génnel véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyikben a hagyományos kezelést (dacarbazin) kapták, míg a másikban az új gyógyszert (RG7204). Az előzetes eredmények azt mutatták, hogy az új gyógyszer hatására a tumorok mérete megkisebbedett, a páciensek élete meghosszabbodott és megnyúlt azon időszak hossza is, amíg új tünetek nem jelentkeztek, tehát a betegség nem romlott tovább. Így látva ezeket az eredményeket, a másik karban lévő betegeknek is elkezdték adni az új gyógyszert.

Összefoglalás:
A bőrrák halálos formája a melanoma és ennek gyakorisága folyamatosan növekszik. Hazánkban naponta kb. 4 új melanomát diagnosztizálnak az orvosok.

Amennyiben sikerült a melanomát megfognunk még időben, akkor egy egyszerű kisműtéttel a páciens 100%-ban gyógyítható. Tekintettel arra, hogy az igazán korai melanoma panaszokat nem okoz és nagyon hasonlíthat egy békés anyajegyre, így erre leginkább bőrrákszűrésen való részvétellel van a legnagyobb esély.

Amikor a melanoma már későbbi stádiumban kerül észlelésre és a bőr mélyebb rétegeit is elérte, ahol erek vannak, így távoli terjedés, áttétek kialakulása is lehetséges. Amennyiben ez megtörténik, nagyon lecsökken a gyógyulás esélye.

Regionális nyirokcsomó áttétek szintjén még van esély a tünetmentesség elérésére (bár már ekkor is nagyon kemény beavatkozásokra lehet számítani), de ha a melnaoma ennél tovább terjed, akkor mai ismereteink szerint a betegség gyógyíthatatlan.

Az új gyógyszer ezen ’gyógyíthatatlan’ betegek közel felének hozott újabb reményeket és jobb életkilátásokat, de teljes gyógyulás sajnos ez sem jelent.

Azt gondolom, a jó hírek üdvözlése mellett kijelenthetjük, hogy még mindig a szűréseken való részvétel és a korai diagnózis jelenti az egyetlen, teljes gyógyulást biztosító megoldást.

Senki ne induljon el a melanoma rögös útján, inkább vegyen részt egy szűrésen és nyugodjon meg.

MEGJEGYZÉS: ez az új gyógyszer sajnos még csak klinikai kísérletek résztvevői számára érhetők el. A kísérletek a világ 100 pontján folynak, de nálunk sajnos ezek közül nincs egy sem.

ÉRDEKKONFLIKTUS: a Roche új gyógyszerében nem vagyok érdekelt, azonban a szűrések szervezésében igen, de ezt büszkén vállalom.

Tags: , , , , ,

Év végi összefoglaló a gyógyulásról

Gyógyulás, vagyis visszatérés az egészséghez.

gyogyulas

Az egészségünk egyrészt génjeink játékszere, másrészt életmódunk eredményeképpen alakul. Vagy fennmarad hosszú távon, vagy belefutunk valamilyen betegségbe.

A gyógyulás alapvetően két dolgot jelent:
1. megszűnnek a tünetek
2. megszűnnek az okok, amik a tünetek kialakulást eredményezik

Az első önmagában nem gyógyulás, a második mindenképpen az elsőt is magával vonja. Én gyógyuláson a 2. pontot értem.

Egy betegség kétféleképpen derülhet ki:
1. szűrővizsgálattal (még nincsenek tünetek): ez az optimális, ugyanis ekkor még aránylag könnyen visszafordítható a folyamat és legtöbbször teljes gyógyulás érhető el,
2. a tünetek észlelésével: amikor a páciens fordul orvoshoz, mert valami rendellenes dolgot észlel magán. Ekkor már nehezebb a helyzet, a teljes gyógyulás elérése.

Tehát, Ön tudja, hogy valamilyen betegsége van (tünetmentesen, vagy már tünetekkel). Ezen a ponton dönthet úgy, hogy meg akar gyógyulni. Orvosként tudom, hogy nem mindenki akar meggyógyulni, mert ez energia befektetéssel, költségekkel, erőfeszítéssel jár és van, aki nem akar/tud ezért áldozatot hozni. Eleinte ezt nem akartam elhinni, de ma már elfogadom, hogy ilyen is van.

Gyógyulás= tünetek megszüntetése + okok megszüntetése

1. gyógyszerek: korábban hajlamos voltam rá, hogy szidjam a gyógyszergyárakat, ugyanis logikus, az ő érdekük az, hogy a páciens ne gyógyuljon meg, hanem lehetőleg minél hosszabb ideig a termékeit, vagyis a gyógyszereket szedje a tünetek folyamatos kordában tartására, a tényleges kiváltó tényezők megszüntetése (vagyis gyógyulás) nélkül.

Ma már úgy gondolom, a gyógyszercégek szerepe, hogy kiváló gyógyszereket fejlesszenek és ez elképesztő összegekbe kerül, tehát megérdemlik a profitot azért a segítségért cserébe, amit tőlük kapunk. Gondoljunk az antibiotikumok, a szteroidok vagy akár a daganatellenes szerek áldásos hatásaira, melyekkel korábban halálos betegségek váltak gyógyíthatóvá.

A probléma szerintem inkább bennünk orvosokban és páciensekben van, akik legtöbbször megelégszünk a gyógyszerek szedésével és nem lépünk tovább az okok megszüntetése, vagyis a gyógyulás felé.

Az orvos felelőssége az, hogy felhívja erre a páciense figyelmét, a páciensé pedig az, hogy aktív részesévé váljon a saját gyógyulásának.

Tehát, a gyógyszerek szerepe az, hogy átmenetileg csökkentsék a tüneteket, amíg az okok kikapcsolásával azok amúgy is megszűnnének. Ekkor a gyógyszerek elhagyhatóvá válnak.

2. Egy-egy betegség oka, ha megszüntethető, akkor is általában ez aránylag hosszú folyamat. Nem megy egyik napról a másikra és nincsenek csodaszerek.

Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy egy-egy kapszula, táplálék kiegészítő, tea, vagy bármilyen csodaszernek kikiáltott anyag (Avemár, Noni, Cod-tea, stb.) napi 3x-i bevételével meggyógyulhat bármilyen betegségből. Ez önbecsapás lenne, mintha a süllyedő Titanikon valaki Red Bullt inna, hogy az majd szárnyakat ad neki.

Vannak olyan betegségek, amelyeknek tisztán, vagy nagyobbrészt genetikai háttere van. Ezekből a betegségekből definíció szerint nem lehet meggyógyulni, csak maximum tünetmentességet elérni, ami egyébként kiváló eredmény. Ilyen pl. a pikkelysömör, de a legtöbb daganatos betegség is.

3. Okok megszüntetése: holisztikus gondolkodásmód és cselekvés. A test-lélek és szellem egymásra hatásának alapján minden síkon teendőnk van.

a, test: anyagcsere-terápia, vagy egyszerűbben táplálkozás terápia. Azok az anyagok, amelyeket a szervezetünkbe juttatunk, hatással vannak arra. Akár megbetegíteni vagy gyógyítani is képesek azt. Eddig közel két évtizedes ez irányú kutakodásom eredményei és személyes tapasztalataim alapján ma a Gerson-terápia néven ismert módszert tartom a legjobbnak.

b, lélek: ahogy az egészséges életmód egyik legfontosabb része is a gondolkodásmódunk, így gyógyulásunk egyik kulcsa is ez. Elképesztő az elme gyógyító és megbetegítő képessége. Vétek ezt figyelmen kívül hagyni.
Ezen a téren a két – véleményem szerint – leghatékonyabb módszer a Simonton-terápiában, valamint az NLP módszereiben keresendő.

c, spiritualitás: a gyógyulásban fontos szerep juthat az egyéni hitrendszernek, vallásnak, imádságnak is, de ebben nem vagyok túl jó.

A fentiek alapján világosan láthatja, hogy a tünetek megszüntetése legtöbbször egyszerű; napi több-kevesebb gyógyszer bekapkodása, de ennek köze sincs a kiváltó okok megszüntetéséhez, vagyis a gyógyuláshoz.

Az okok megszüntetése ezzel szemben aránylag hosszú, áldozatos és sokszor költséges mulattság. A legtöbb ember túl gyenge ehhez.
Ezért mindenkinek megának kell eldöntenie, hogy tényleg meg akar-e gyógyulni és hajlandó-e vállalni az ezzel járó erőfeszítéseket. Akinek vannak céljai, van az életének értelme, aki megtanulta, hogy senkinek nem hullnak az ölébe az eredmények csak úgy, aki tudja, hogy mindenki a saját sorsáért felelős, az nyilván hajlandó tenni a gyógyulásáért. A többieknek marad a sóhajtozás, a sajnálkozás és a mártír szerep.

Mindenki választhat és elindulhat a maga útján. Kitartást azoknak, akik a gyógyulást választják.

ÉRDEKKONFLIKUTS: nincs

Tags: , , ,