Posts Tagged melanoma szűrés

Már a híres Oxfordi egyetemen is beszélnek rólunk

Közel másfél éve, a hazai sikereken felbuzdulva, Londonban is elérhető a MelanomaMobil különleges és egyedi anyajegy vizsgálati módszere.

Kemény fába vágtuk a fejszénket, mert mindenféle ismeretség és korábbi tapasztalat hiányában vágtunk bele a munkába. Az egészségügy egy bizalmi szakma és a bizalom nem épül fel egyik napról a másikra. Idő kell hozzá, amíg jó hírünket szájról szájra adva, egyre több emberhez jut el, hogy itt „valami nagyon jó történik”.

Gondolom J.R. (57 éves) oxfordi kriminológus professzor sem véletlenül szavazott nekünk bizalmat, amit azóta élete legjobb döntéseként tart számon.

Sok életet mentettünk már meg, és egyik élet sem különb a másiknál, így ezt az esetet sem ezért emelem ki, mert egy oxfordi professzorról van szó, hanem más szépségei miatt.

A páciens először 2010 decemberben jött el hozzánk. A vizsgálat során az erősen fénykárosodott bőrén egy szoláris keratosisnak, vagyis a napsugárzás okozta bőrkárosodásnak tartható képlet volt látható a bal alkarján.

Tekintettel arra, hogy különösebben ’gyanús’ nem volt látható 1 éves kontrollra hívtuk.

Akkor ő úgy érkezett meg, hogy kérdésemre, miszerint észlelt-e bármi változást, „nem”-el felelt.

A vizsgálat során magam sem észleltem különösebbet, csak az ismert képletet.

Ekkor végeztük el az összehasonlító elemzést, amikor is a bal alkaron lévő bőrelváltozás növekedését láttuk és emiatt műtétet javasoltunk.

A sebész, ahova küldtem a pácienst, először nem is akarta elvégezni a beavatkozást (egyébként ez nagyon jellemző az angol egészségügyre, hogy mindent az utolsó pillanatig húznak). Végül egy biopsziát végzett, vagyis csak egy szövetmintát vett belőle.

A vizsgálat melanomát igazolt, amin a sebész nagyon meglepődött – és én is, amikor először megtudtam -, ezért megismételtette a vizsgálatot, de az eredmény csak nem változott (MM, Clark III, Breslow 0,6mm).

Ekkor történt meg a teljes eltávolítás. A sebész elmondta a páciensnek: nagy szerencséje van, hogy ezt észrevettük, mert olyan ’semmiségnek’ tűnt.

Az esetnek nagyon sok tanulsága van, amiből csak néhányat emelek ki:

szabad szemmel semmiségnek tűnő bőrelváltozásokról sokszor derült már ki, hogy korai melanoma, amit csak az összehasonlító elemzés során vettünk észre. Erről néhány további szép eset itt található.

– szakmailag is megdöbbentő, hogy a pigmentet egyáltalán nem tartalmazó bőrelváltozás végül melanoma lett. Minél többet foglalkozom a melanomával, annál inkább látom, hogy bárminek és annak az ellenkezőjének is tűnhet egy melanoma. Egyébként a pigment nélküli melanoma inkább a nagyon világos bőrű/hajú/szemű páciensekre jellemző.

– nagyon tanulságos, hogy Londonban milyen a leletek minősége. Az a színvonal, amit tapasztalok, messze elmarad attól, amit otthon az Országos Onkológiai Intézetben töltött évek alatt megszoktam.

A páciens, mondanom sem kell nagyon boldog és én is az vagyok, meg büszke is. Úgy érzem, hogy van keresni valónk Londonban és az általunk képviselt minőséggel és szakmaisággal hamar ki fogunk tűnni a tömegből.

Tags: , , , ,

Bőrrákszűrés stratégia

Stratégia az, amit sokszor hallunk, de nem használunk elégszer. Tervszerű gondolkodást jelent egy bizonyos cél elérése érdekében és szembe állítható az ad hoc akciókkal, tervszerűtlen döntésekkel.

A történelem talán egyik legismertebb stratégája Leonidasz volt, akinek 250 ezer fős Perzsa sereggel kellett megküzdenie az ő 8000 fős, vagyis relatíve maroknyi csapatával.

Leonidasz mérlegelte, hogy mik a lehetőségei, mik a céljai és tervet készített a győzelemre, amiben azt használta ki, hogy a Thermopulai szoros keskeny volt, amin az ellenfelei csak kis számban tudtak egyszerre áthaladni, így esély nyílt a ’kiegyenlített’ küzdelemre.

Azonban miért lenne szüksége bőrrákszűrési stratégiára, vagyis arra, hogy ezzel kapcsolatban tervszerűen gondolkodjon?

A bőrrák halálos variánsának, a melanomának a gyakorisága az USA-ban (sajnos csak innen vannak elérhető és precíz adatok) egy év alatt 8,5%-al növekszik, míg a halandóság 4,5%-al.

Tehát egy olyan problémával állunk szemben, ami egyre jelentősebb és az eleve meghatározott genetikai hajlamon kívül két ponton is aktív közreműködésünket feltételezi. Egyrészt a melanoma gyakoriságának növekedése mögött feltehetően a figyelmeztetések ellenére is népszerű napozás, vagy szolárium használat közben elszenvedett leégés áll, másrészt a halandóság növekedése pedig azt jelzi, hogy az egyre sűrűsödő kampányok, figyelmeztetések ellenére is, sok a későn felfedezett eset, amikor már nem tehetünk semmit a páciens megmentéséért.

Ezért van tehát szüksége bőrrákszűrés stratégiára, hogy átgondolhassa, vajon Önnek személy szerint milyen adottságai vannak, míg a cél mindenkinél ugyanaz: ha kialakul a bőrén a rettegett melanoma, akkor még időben eltávolításra kerüljön, mielőtt a daganatsejtek szétszóródnának a szervezetben.

Most nézzük meg, hogy Önnél személyre szabottan milyen stratégiára van szükség. Ehhez segítségül hívok egy kiváló ábrát, amit a 2011-es Melanoma Világkongresszusról hoztam, Nantes-ból, és ami 47 különböző tanulmány összesített adatai alapján készült, tehát sok tíz- vagy százezer személy vizsgálatán alapul.

Ezen az ábrán, a vízszintes tengelyen az anyajegyek száma található, ami talán a legjobban reprezentálja egy személy genetikailag hordozott rizikóját: minél több anyajegye van, annál nagyobb a hajlama rá, hogy melanomája legyen és ez sajnos a génjeibe van kódolva. Persze az anyajegyek számán kívül, még fontos a szabálytalan anyajegyek és az elszenvedett leégések száma is, illetve további genetikai terheltségre utal, ha a családban már előfordult ez a betegség.

A függőleges tengely egyrészt a személyek számát és egyúttal a rizikót is mutatja.
Tehát, ahogy haladunk a vízszintes tengelyen jobbra, vagyis az egyre több anyajeggyel rendelkező személyek felé (az ábrák is ezt szemléltetik), úgy az ún. Gauss görbét kapjuk, tehát csak kevesen vannak köztünk, akiknek egyáltalán nincs anyajegye és olyanok is, akiknek rengeteg van, míg a legtöbb embernek van valamennyi – a két véglet között.

A kék vonal a melanoma kialakulásának rizikóját szemlélteti. Látszik, hogy még az anyajegyekkel nem rendelkezők sem dőlhetnek hátra teljes nyugalommal; sőt, de erről kicsit később. Ahogy nő az anyajegyek száma, úgy nő a rizikó, tehát a stratégia kialakításában ez egy fontos szempont.

A piros görbe ugyanakkor a melanoma halálozás rizikóját mutatja és eltér attól, amit első pillanatra várnánk: a görbe nem zéró a kevés anyajeggyel rendelkezőknél, tehát a vízszintes tengely bal oldalán.

Vajon mit jelent ez és milyen hatással vannak azok az információk, amit ebből leszűrhetünk a személyes bőrrákszűrés stratégiájának elkészítésére?

Az első megdöbbentő tanulság, hogy az alacsony melanoma rizikóval rendelkezők között is vannak halálesetek. E mögött egy igen érdekes jelenség áll, amire már korábban utaltam: a melanomák egymástól biológiailag eltérőek. Van olyan melanoma – a nagy többség -, ami nagyon lassan nő, míg van olyan, ami rendkívül gyorsan – néhány hónap alatt már túlságosan is nagyra. Szintén érdekes jelenség itt az, hogy a gyorsan növekvő melanomák éppen a kis melanoma rizikójú személyeken alakulnak ki leginkább.

Tehát, ha Önnek alacsony a rizikója, mert kevés anyajegye van, akkor érdemes mégis rendszeres szűrésekben gondolkoznia? NEM!

Mégis, mit tehet? Kevés anyajegy, alacsony rizikó, de ott van a gyorsan növekvő melanoma lehetősége: Önnél a megoldás a ’NEOFÓBIA’ tudatosítása. Ez azt jelenti, hogy bármi megjelenik a bőrén, ami korábban nem volt ott és két hét alatt nem múlik el magától, sőt növekszik, akkor gondolni KELL melanoma lehetőségére is és azonnal meg kell mutatni orvosnak. A neofóbia az újtól, vagyis a bőrön újonnan kialakuló növedékektől való félelmet jelenti. Sajnos ezek a melanomák ráadásul nem is hasonlítanak a könyvekből, újságokból ismerős képekre: gyakran nem pigmentáltak, egy egyszerű piros növedék képét öltik.

A másik furcsaság, hogy a melanoma halálozás piros görbéje nem követi a rizikó kék görbéjének emelkedését. Ez két okkal magyarázható: egyrészt a sok anyajeggyel rendelkezők jobban tudatában vannak a problémának és rendszeresen járnak szűrésekre, másrészt a rajtuk kialakuló melanomák is lassabban nőnek így több idő van azok időben történő felfedezésére. Az, hogy a melanoma halandóság a statisztikai adatok alapján nő, az mégis azt jelentheti, hogy még mindig nem veszik elég sokan elég komolyan a bőrön jelentkező veszélyt, ami ráadásul a többi rákos daganattól eltérően még látható is.

A megfelelő stratégia tehát sok anyajegy esetén a rendszeres önvizsgálat és professzionális szűrővizsgálat; hogy milyen gyakran, az egyénileg eltérő.

Mi a MelanomaMobil-nál az elmúlt 7 évben több mint 31.000 szűrővizsgálatot végeztünk és közel 200 melanomát diagnosztizáltunk, ezek nagy részét igen korai stádiumban.

Egyedülálló szűrési technológiánknak köszönhetően egyedül mi vagyunk képesek arra, hogy szabad szemmel nem látható melanomát diagnosztizáljunk az összehasonlító elemzések révén. Ráadásul még az a biztonság is megvan, hogy minden betegünk anyajegyeit legalább két orvos látja, míg műtéti javaslat esetén három. (Elnézést, de ezt a minőséget nem tudjuk 70%-os kupon oldalakon elérhetővé tenni, ezt meghagyjuk másoknak). Így az elmúlt években forint milliárdokat spóroltunk az államnak (egy ember halála nagyjából 120 millió forintjába kerül), valamint sok bánatot és szenvedést a pácienseinknek.

Az 1-el jelölt alig észlelhető méretű anyajegy kevesebb mint egy év alatt nőt 2mm nagyságúra, amit a helyszínen nem is, de az összehasonlító elemzéssel észlelni tudtunk, ezzel megmentve fiatal páciensünk életét.

Tags: , , , , , ,

Fodrásztól cipőt kedvezményes áron

Most olyan dologról fogok írni, amiben nem fog egyetérteni velem.

Az egyik kupon oldal egyik hirdetése ütötte át azt a küszöböt, hogy rászánjam az energiát és időt a blogírásra és ráadásul egy olyan bejegyzés megírására, amivel kapcsolatban még az olvasóim sem fognak egyetérteni velem. Eleve vesztes helyzet.

Az egyik kozmetikai és masszázs szalon melanoma szűréssel csábítja az ügyfeleket magához, pontosabban az ajánlat így szól: 4950 ft-ért az ügyfél kap 2x45p teljes test masszázst, 2x10p bioptron lámpás kezelést, egy melanoma és egy candida szűrést.

Elsőként az árról és a kuponoldalakról néhány gondolat.

Szerencsétlen szalontulajdonos, aki  optimális esetben egy etikus vállalkozó, azért kockáztatja a vagyonát (vagy annak egy részét), hogy a tevékenységével elégedett ügyfeleket szerezzen és tisztességes nyereséget termeljen magának. Ennek a folyamatnak a mellékterméke az, hogy munkát ad néhány embernek és adót fizet az államnak. (Még csak megemlíteni sem szeretném azokat a vállalkozókat, akik nem tisztességes módon próbálnak nem tisztességes nyereséghez jutni.)

Tehát, van ez, és más tisztességes vállalkozók, akik talán 10-20% nyereséget (ha) ki tudnak termelni maguknak, bár ezekben a válságos időkben sokan örülnének fele ilyen teljesítményeknek is.
Ekkor jönnek a kupon oldalak, akik 50-70%-os kedvezményeket ígérnek a vásárlóknak, majd abból a bevételből, ami befolyik, még további 30% jutalékot is elvisznek – erről a vásárlók persze nem tudnak, de nem is érdekli őket.

A vállalkozó két dolgot tehet: kreál egy nagyon magas árat, amiből mindezeket a kedvezményeket és jutalékokat odaadva éppen nullába jön ki, vagy vastagon veszteséget termel azt remélve, hogy így hosszú távú ügyfeleket szerezhet magának és ezt befektetésként kezeli.

Kiválóan illusztrálja az esetet egy londoni példa a múlt hónapból: egy hölgy vállalkozó, aki kis süteményeket süt, meghirdetett egy akciót az egyik kupon oldalon bízva abban, hogy néhány 10 vagy száz megrendelést kap. Ehhez képest olyan nagy volt a kereslet, hogy végül összesen 12.000 angol fontot (4,1 millió forint) bukott rajta, amire kiszolgálta az összes ügyfelét – mert becsületes volt.
A kupon ajánlatokat vizsgáló szakemberek, statisztikák, vállalkozói tapasztalok mind beszámolnak arról, hogy a kuponos vásárlók a legritkább esetben térnek vissza később teljes áron, tehát totális ráfizetés az egész.

Régi és törvényszerű tapasztalat az is, hogy amennyiben  árverseny alakul ki egy bizonyos területen, az akár annak a területnek a végét is jelentheti, mert a vállalkozók egymás alá ígérve végül olyan árszinteket érnek el, amikor senkinek nem éri meg az adott tevékenységgel foglalkozni és lassan, egymás után abba is hagyják.

Visszatérve az eredeti példához, ki hiszi azt, hogy 4950 ft-ért mindezek a szolgáltatások előállíthatók?

Gondolom senki, de ez a vásárlókat nem érdekli, nekik csak az a fontos, hogy minél olcsóbban megkapják a vágyott javakat vagy szolgáltatásokat. Az is más kérdés, hogy a vevő legtöbbször igen silány minőségű ’áruval’ szembesül, ugyanis a szolgáltató sokszor frusztrált és ott spórol rajta ahol csak tud.

Tehát nekem az a véleményem, hogy hosszú távon a kupon oldalak mindenkinek csak a kárára vannak és lesznek. Rajtuk kívül nincs a piacnak olyan szereplője, és ebbe beleértem a vásárlókat is, akik nyernének rajta.

Más aspektusa a fenti ajánlatnak az, hogy egy masszázs szalon miért ígér melanoma szűrést és milyen szűrés lehet az, amit éppen hogy csak úgy odabiggyesztenek csaliként egy ajánlat végére.

Mondhatnám azt is, hogy legalább szűrés és legalább megnéznek néhány embert, de a melanoma szűréssel kapcsolatban éppen jól tudom, hogy mekkora kihívás ezt tisztességesen és jó minőségben végezni. Nem is beszélve a candida szűrésről, ami viszont már a népbutítás kategóriájába tartozik.

Egyébként a szolgáltatásról érdeklődve ilyen felvilágosítást kaphatott a leendő vendég: Nem kell levetkőzni, csak annyi, hogy mutassa meg azt az anyajegyet, ami Önt zavarja… de ha Önt az összes zavarja, akkor persze megnézi azokat is a doktornő” és „mi nem a pisztolyos anyajegy vizsgálatot végezzük, hanem a hagyományosat”.

Azt gondolom, hogy minden egészséges gondolkodású ember belátja azt, hogy nem érdemes cipőt venni a fodrásztól, még ha pimaszul olcsón adja is. Sőt egy ilyen ember még gyanakodni is kezdene, ha ilyen ajánlatot kap. Azt is gondolom, hogy a kupon oldalak tevékenységükkel nagy kárt okoznak a piacon bármilyen szolgáltatásról legyen is szó. Rajtuk kívül ebből senki nem jöhet ki jól, de legkevésbé azok nem, akik el szeretnének adni és meg szeretnének venni valamit.

Ahol az árak nagyon alacsonyak, ott a minőség is az lesz előbb vagy utóbb. Ezért van az, hogy a mi szűréseink soha nem lesznek elérhetőek ilyen ajánlat részeként: hogyan lehetne megoldani azt, hogy a szűréseinkben foglalt két-három orvos munkáját ki tudjuk fizetni, ha a másik oldalon 70% kedvezményt és 30% jutalékot kifizetünk. Továbbra is azt mondom, hogy aki minőséget akar és tényleg fontos számára az egészsége, élete, az hozzánk jön melanoma és bőrrák szűrésre.

Tags: , ,