Posts Tagged bőrrák szűrés

A hozzá nem értés romboló hatása

Kivételesen egy londoni eset tanulságait szeretném megírni most.

Másfél éve, hogy a MelanomaMobil szakmaisága megjelent Londonban. Otthonról még nem lehetett pontosan tudni, hogy mi a helyzet itt, de most már egyre jobban látom. Függetlenül attól, hogy nagyságrendekkel több pénz áll az egészségügy rendelkezésére minden oldalon, a szakmai színvonal itt is hagy kívánnivalókat maga után.

Az anyajegyszűrés ugyan úgy sláger, mint otthon és többen nem szakmai elhivatottságból, hanem az anyagi előnyök miatt fognak bele, vagy idővel abba az irányba fordulnak.

Itt Londonban a Mole Clinic a legrégibb szolgáltató, amit egy ügyvéd alapított, akin korai melanomát találtak. A kezdeti szándék biztos nemes volt, de a mai valóság az valami egészen más.

De, hadd térjek a konkrét esetre.

Egy 52 éves hölgy, Joanna jött el hozzám, néhány nappal a Mole Clinic-en tett látogatását követően. A jobb lábszárán lévő bőrelváltozással kapcsolatban melanoma diagnózisát vetette fel a szűrést végző NŐVÉR. Itt ugyanis nővérek is végezhetnek melanoma szűrést. Az elkészült képet egy Prof. A.B. is megnézte és ő írta alá a leletet. A kísérő levélben műtéti eltávolítást javasolnak 590 angol fontért (206.000Ft), ami még itt is sok pénz.

Joanna, mint ilyenkor mindenki, amikor hazaért, nekiállt az internetnek és elolvasta mindazt a sok borzalmat, amit ott a melanomáról találni lehet. Mindannyian el tudjuk képzelni, hogy milyen lelki állapotba került hamarosan.

Az egyik ismerőse ajánlott engem, így eljött hozzám. Megvizsgáltam és az adott helyen egy elkapart seb maradványait láttam, pont azt, ami a kinyomtatott leleten, a fényképen is volt.
Tehát, a Mole Clinic-en egy sebet véleményeztek melanomának, rémisztették halálra a pácienst és emiatt küldték el egy méregdrága műtétre. Nem volt könnyű dolgom megértetni a pácienssel, hogy semmi baja.

El tudom képzelni, hogy hányszor játszódik le a jelenet náluk: jól megijesztik a pácienst (szakmai tudás hiánya miatt, gondolom nem szándékosan), akit elküldenek a sebészükhöz, aki megoperálja, majd közlik a pácienssel, hogy „jó hírünk van, semmi baja”. A páciens örül és eszébe sem jut, hogy reklamáljon.

Pont az ilyen esetek tömeges megjelenése miatt nagyon rossz a megítélése a magán klinikákon elérhető anyajegy szűréseknek. Ehhez képest a hivatalos egészségügy színvonala is rossz, mert itt minden út a háziorvoshoz és őrajtuk át vezet, akinek a szakmai színvonaláról – tisztelet a kivételeknek – itt ódákat zengnek.

Egyébként az is hozzá tartozik a képhez, hogy a szakmailag legnívósabb helyeken a világon egy eltávolított melanomára 4 nem melanoma esik. Ennyire nehéz a diagnózis. Ebben segít minket a MelanomaMobil-nál az összehasonlító elemzés, ami szakmailag hatalmas kincs.

Ez az eset kiválóan rávilágít arra, hogy mennyire nem könnyű egy páciensnek eldöntenie, hogy kire bízhatja magát (és az életét), és amit ott mondanak neki, azt mennyire veheti komolyan. Nem csoda, hogy az egészségügyben mindenki második véleményt is keres, és éppen ezért van, hogy nálunk, minden páciens anyajegyeit két független orvos látja.

Azt is tudom, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Azonban ez nem hiba, ez tisztán a megfelelő szakértelem hiánya.

Tags: , , ,

Új melanoma gyógyszer

Időnként napvilágot látnak hasonló híresztelések, hogy megtalálták az áttétes melanoma gyógyszerét, de ezek rendre vaklármának bizonyulnak.

Most azonban tényleg történt valami, ami említésre méltó.

A Roche gyógyszercég bejelentette, az egyik gyógyszere úgy tűnik a vizsgálatok eddigi állásából, hogy képes szignifikánsan meghosszabbítani az áttétes melanomás páciensek életét a kontroll csoporthoz képest.

A gyógyszer (RG7204) egyébként eddig egyedülálló a kategóriájában.
Ez a kategória pedig a személyre szabott, vagy célzott kezelés.

A melanoma oka:
A rákos betegségek oka a génekben keresendő. A gének károsodása lehet öröklött vagy szerzett. Szerzett génkárosodást okozhatnak többek között pl. a vírusok (HPV) vagy életmódbeli tényezők (leégés).
Amennyiben a génjeinknek bizonyos onkogéneknek nevezett szakaszai (pl. BRAF) sérülnek, és ezt a javító mechanizmusok sem tudják kijavítani, akkor ennek az eredménye kontrollálatlan sejt osztódás, vagy is rák (jelen esetben melanoma) kialakulása lesz.

Génektől a rákig:
A gének alapján (ahogy egy receptből egy étel) készülnek a különböző fehérjék, vagy enzimek, amelyek specifikus hatással bírnak. Az onkogének alapján készült enzimek a sejtek osztódását szabályozzák. Ha hibás a gén, hibás a fehérje is, így siklik félre a sejtosztódás.

Az új gyógyszer:
Az RG7204 egy olyan molekula, ami specifikusan gátolja ezen kóros fehérjék működését, tehát kikapcsolja azokat. A hatás kikapcsolásával, megszűnik/csökken a sejtosztódások száma, így a sejtek elhalásával csökken a tumor mérete.

RG7204

Személyre szóló célzás:
A gyógyszerrel egy (cobas 4800 BRAF V600) nevű teszt is együtt jár. Ezzel lehet kiválasztani azokat a pácienseket, akiknek a melanomájában megtalálható a hibás BRAF V600 gén.
Így csak ezeknek a pácienseknek van értelme adni a gyógyszert, amivel felesleges költségeket, mellékhatásokat lehet megspórolni. Ez a gén egyébként a melanomás esetek kb. a felében található meg.

Eredmények:
Azon pácienseket, akik a teszt alapján rendelkeztek a hibás génnel véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyikben a hagyományos kezelést (dacarbazin) kapták, míg a másikban az új gyógyszert (RG7204). Az előzetes eredmények azt mutatták, hogy az új gyógyszer hatására a tumorok mérete megkisebbedett, a páciensek élete meghosszabbodott és megnyúlt azon időszak hossza is, amíg új tünetek nem jelentkeztek, tehát a betegség nem romlott tovább. Így látva ezeket az eredményeket, a másik karban lévő betegeknek is elkezdték adni az új gyógyszert.

Összefoglalás:
A bőrrák halálos formája a melanoma és ennek gyakorisága folyamatosan növekszik. Hazánkban naponta kb. 4 új melanomát diagnosztizálnak az orvosok.

Amennyiben sikerült a melanomát megfognunk még időben, akkor egy egyszerű kisműtéttel a páciens 100%-ban gyógyítható. Tekintettel arra, hogy az igazán korai melanoma panaszokat nem okoz és nagyon hasonlíthat egy békés anyajegyre, így erre leginkább bőrrákszűrésen való részvétellel van a legnagyobb esély.

Amikor a melanoma már későbbi stádiumban kerül észlelésre és a bőr mélyebb rétegeit is elérte, ahol erek vannak, így távoli terjedés, áttétek kialakulása is lehetséges. Amennyiben ez megtörténik, nagyon lecsökken a gyógyulás esélye.

Regionális nyirokcsomó áttétek szintjén még van esély a tünetmentesség elérésére (bár már ekkor is nagyon kemény beavatkozásokra lehet számítani), de ha a melnaoma ennél tovább terjed, akkor mai ismereteink szerint a betegség gyógyíthatatlan.

Az új gyógyszer ezen ’gyógyíthatatlan’ betegek közel felének hozott újabb reményeket és jobb életkilátásokat, de teljes gyógyulás sajnos ez sem jelent.

Azt gondolom, a jó hírek üdvözlése mellett kijelenthetjük, hogy még mindig a szűréseken való részvétel és a korai diagnózis jelenti az egyetlen, teljes gyógyulást biztosító megoldást.

Senki ne induljon el a melanoma rögös útján, inkább vegyen részt egy szűrésen és nyugodjon meg.

MEGJEGYZÉS: ez az új gyógyszer sajnos még csak klinikai kísérletek résztvevői számára érhetők el. A kísérletek a világ 100 pontján folynak, de nálunk sajnos ezek közül nincs egy sem.

ÉRDEKKONFLIKTUS: a Roche új gyógyszerében nem vagyok érdekelt, azonban a szűrések szervezésében igen, de ezt büszkén vállalom.

Tags: , , , , ,