A mai napon volt nálam egy páciens, aki egy olyan bőrképlettel jött, ami nagyjából két hónapja növekszik a hasán és amit vérhólyagnak gondolt.
Esete jó tanulsággokkal szolgál, ezért úgy döntöttem, hogy szentelek neki pár mondatot.
Először is ez az elváltozás nagyszerűen szemlélteti a bőrdaganatok legfőbb jellemzőit, így alkalmas arra is, hogy a melanoma anatómiáját bemutassam rajta.

A melanoma anatómiája

A képen a kék vonal mutatja az eredeti anyajegy területét, amit a páciens még csak nem is észlelt. A melanoma megjelenése sem tűnt fel neki az anyajegyben, annak ellenére, hogy ez a hasán volt, nem pedig olyan nehezen látható helyen, mint például a háta közepe.

A piros vonal szemlélteti a melanoma kezdeti növekedési szakaszát, ahogy a daganat vízszintesen terjed a széleken. Ez szintén felfedezetlen maradt a páciens számára.
A melanoma kezdeti növekedési fázisa akár 2-5 évig is eltarthat, ritkán viszont ennél jóval rövidebb is lehet, vagy akár teljesen hiányozhat, mint pl. noduláris melanomák esetén, de ez meglehetősen ritka. E viszonylag hosszú idő alatt van arra esély, hogy a melanomát még olyan korai stádiumában ismerjük fel, amikor egy egyszerű eltávolítás nagy valószínűséggel teljes gyógyulást eredményez.

A következő szakasz – melyet a képen a fehér vonal jelöl – a függőleges irányú komponens növekedése. Ez a daganatos sejtek a mélybe történő terjedésének időszaka. A legtöbb esetben ez a melanoma kezdeti, vízszintes növekedési szakasza után jelenik meg. Ez a daganat növekedésének a veszélyes fázisa, amikor a daganatos sejtek behatolnak a bőr mélyebb rétegeibe, amely már vérerekkel átszőtt terület. Ez adja meg annak a lehetőségét, hogy a daganat a véráramon keresztül eljusson távolabbi testrészekbe is, és ott áttéteket adjon. Ha ez még a daganat eltávolítása előtt bekövetkezik, sajnos a kilátások igen rosszá válnak.

„Mi lett volna, ha a hátamon van? Most nem lennék itt.” – mondta a páciensem.

Igen, valóban ez a kihívás. Így menthet életet a szűrővizsgálat, amikor még nincsenek tünetek és a páciens ’csak úgy’ eljön – a biztonság kedvéért. Ez történt az egyik terhesség után visszatért páciensünknél is, aki csupán annyit látott egyik anyajegyén, hogy az mintha az nőtt volna. Mindannyiunknak számolnunk kell a melanoma lehetőségével, amikor valami új jelenik meg vagy változik bőrünkön… és érdemes odafigyelni a testünk kevésbé látható részeire is.