Hadd osszam meg itt még egyszer, az amúgy is publikus levelezésemet az egyik olvasóval. Az egyik mondatával ugyanis pontosan beletalált szélesebben a rák, de közelebbről a melanoma problematika lényegébe. Aki ezt a pontot nem érti, az leginkább a szerencsében bízhat, aki érti, az tenni is tud a gyógyulásáért.

Kérdés 1:
Tisztelt Doktor Úr!
Breslow:1,15 mm
Clark:IV, Mitózis ráta:5/10 HPF, Prekurzor lézió látható, mérsékelt infiltratív jellegű regressziós jel látható, szeretném tudni ez mennyire súlyos?!
Köszönettel: M

Válaszom:
Kedves M,
Köszönöm levelét. Nehéz helyzetbe hoz, mert ez nem egy olyan téma, amire így írásban, egy csomó lényeges információ ismerete nélkül válaszolni lehetne. Gondolom átirányították Önt valamelyik onkológiai centrumba, ahol a további szükséges lépéseket (pl. őrszem nyirokcsomó eltávolítás, kivizsgálások, stb) meg fogják tenni. Javaslom, hogy minden információ birtokában, az ott lévő onkológus kollégával beszéljék át ezt.
Üdvözlettel: H.Béla”

Kérdés 2:
Kedves Doktor Úr !
Nagyon köszönöm gyors válaszát. Szeretném még tájékoztatni arról, hogy az őrszemnyirokcsomó eltávolításra került, illetve az anyajegy helyén még egyszer kimetszésre került, melyek eredménye negatív lett. Viszont a bőrgyógyász szerint egyéves interferon kezelést adna. Szeretném tudni miért, ha negatívak az eredményeim? megtagadhatom e a kezelést, illetve jól járok e azzal ha végig csinálom?(gondolok a sok mellékhatásra)válaszát előre is köszönöm. M”

Erről már rengeteget írtam, de nem lehet elégszer.

Amikor rákos megbetegedésről beszélünk (pl. melanoma), akkor sajnos egyáltalán nem számít, hogy a daganat eltávolítása után, vagy előtt, hogyan érezi magát a páciens és mit mutatnak a vér eredményei, vagy más leletek. Most persze sarkosan fogalmazok, mert az abszolút nem jó, ha ezekből valamilyen komolyabb eltérés válik nyilvánvalóvá.

Sajnos sokszor erre a sebészek is rá tesznek egy lapáttal, amikor azt mondják a páciensnek, hogy a műtét jól sikerült, teljesen kimetszettük a daganatot, minden rendben.

Éppen ezért olyan komoly probléma a ’rák’, mert nagyon is nincs rendben.

A rákos megbetegedésekkel az az alapvető probléma, hogy még a műtéti eltávolítás előtt, sejtek válhatnak le a daganatról és ezek a vérkeringés útján szervezet távolabbi részébe eljutnak.

Hogy ez mekkora eséllyel történt meg még a műtét előtt, ehhez az eltávolított daganat szövettani leletéből kapunk információkat KÖZVETVE. Ha a primer daganat későn került eltávolításra (melanománál: minél magasabb Clark szint, minél nagyobb Breslow mélység, minél magasabb mitotikus aktivitás, érbetörés, kifekélyesedés), sajnos matematikailag annál nagyobb az esély, hogy ez már megtörtént. Ezt bizonyíthatja a pozitív őrszem nyirokcsomó lelet is. Ezért lehet életmentő, ha szűrés során derül ki, hogy gond van, mert akkor még korán vagyunk…

Sajnos (szerencsére) az így szétszóródott sejtek semmilyen panaszt és tünetet nem okoznak, semmilyen vizsgálat során nem válnak nyilvánvalóvá… egy darabig. Aztán, mint derült égből a villámcsapás, jön a gond, amikor megjelenik az áttét itt és ott, ami nőni kezd.

Ezért írtam azt a rengeteg bejegyzést arról, hogy mit tehet valaki magáért, közvetlenül a műtéti eltávolítástól kezdve, ha azt szeretné, hogy nagyobb eséllyel gyógyuljon meg, tehát ne térjen vissza a rák (melanoma).

Ez lehet, hogy egy kicsit kemény volt így, de így látom a helyzetet, miért szépítsem. Az mindig jó, ha tisztán látjuk a helyzetünket, bármiről is van szó.

Tags: , ,