Múlt héten volt a tengerparti Katalán városban a II. Dermatoszkópos világkongresszus.

 

Miről is szólt ez? Mi a dermatoszkópia?

 

A dermatoszkópia, vagy maga az eszköz a dermatoszkóp a bőrgyógyászok elengedhetetlen eszköze az anyajegyek vizsgálatánál, a korai melanoma felfedezésénél.

 

Régebben a bőrgyógyászok szabad szemmel vizsgáltak, aztán az 1980-as évektől megjelent, ez a ma már nélkülözhetetlen eszköz, ami sokkal jobb betekintést nyújt a pigmentált bőrelváltozások (anyajegyek) finom szerkezetébe.

 

Persze a megjelenése óta nagyot fejlődött a technika. Ma már vannak kézi és számítógéppel összekapcsolt dermatoszkópok, vannak normál fénnyel és polarizált fénnyel működők, van analóg és digitális.

 

Egy külön tudomány a bőrgyógyászaton belül az, hogy ha belenézünk egy ilyen eszközbe, vagy megnézünk egy ilyen eszközzel készült felvételt, akkor hogyan is kell értelmezni a látottakat. Hasonló ahhoz, ahogy egy EKG görbe, vagy egy mellkas röntgen vagy CT képeit értelmezzük.

 

Itt is igaz az örök törvény, hogy minél többet foglalkozik valaki ezzel, annál több a kérdése és annál inkább úgy érzi, hogy sok a bizonytalan pont. A tudatlanság itt is nyugalmat és magabiztosságot ad a felhasználónak.

 

Nagy bánatomra annyira jó volt a szakmai program, hogy egy előadást sem tudtam kihagyni, így a városnézésre nagyon kevés időm volt. Amit láttam Barcelonából, az viszont csodálatos, különösen lenyűgöztek Gaudi elképesztően kreatív építészeti megoldásai.

 

Ahhoz képest, hogy tudjuk, az anyajegyek vizsgálatánál, bőrrákszűrésnél mennyire fontos, sőt megkerülhetetlen a dermatoszkóp használata kis hazánkat 9 fő képviselte. Még Romániából is többen (16-an) voltak. Mi a Melanomamobilnál hamarosan tartunk is egy továbbképzést, amikor átadom itthoni kollegáimank az izgalmas, új tudást.

 

Itt a blogban is szeretnék néhány érdekes, a laikus olvasókat is érdeklő témát képekkel megeleveníteni. Ilyenek például:

– mi a manapság legjobbnak tartott módszer a melanoma kiszűrésére?

– mikor kell megoperálni egy anyajegyet?

– milyen gyorsan nőhet egy melanoma?

– mi a melanoma kialakulásának legújabb elmélete?

 

Végül hadd emeljek ki egy érdekes momentumot.

Volt a kongresszuson egy interaktív játék, amikor képeket vetítettek fel és a résztvevőknek a korábban kiosztott konzolokon válaszolnia kellett a feltett kérdésekre.

 

Például felvetítettek egy fotót és megkérdeztek minket, hogy mit gondolunk: ez anyajegy, melanoma, bőrrák, vagy egy jóindulatú növedék?

Mi szavaztunk és megmutatták százalékosan, hogy melyik verzióra mennyi voks érkezett.

Aztán megmutatták a szövettani eredményt is, amikor mindenki magában eldönthette, hogy jól válaszolt-e.

 

Itt a kongresszuson többnyire szakmailag igényes és nagyobb tudású kollegák vannak és még köztünk is bőven szóródtak a válaszok. Persze, hiszen nehezebb, érdekesebb képeket vetítettek, meg köztünk is voltak kevésbé és nagyobb tapasztalatú kollegák, de azért azon is elgondolkoztam, hogy akik nincsenek itt, azok a mindennapi gyakorlatban milyen döntéseket hoznak és ezek alapján mit mondanak a pácienseiknek?

Tags: ,