Május 30-án, néhány héttel a melanoma nap után megrendezésre kerül az első magyar szoláriumnap is.

Néhány hete még az UV sugárzás káros hatásaitól volt hangos a média, most meg a szoláriumozás jótékony hatásaitól.

Nagyon mulatságos nézni, ahogy leng az UV-inga. Egyszer veszélyes és védekezzünk ellene, egyszer meg jótékony hatású és még nyáron is a szoláriumokba kell mennünk érte. Egyszer ide leng, aztán vissza.

Magam nem vagyok a szoláriumozás esküdt ellensége, egyszerűen a józanész barátja.

Nem értem, hogy nyáron, amikor odakint hét ágra süt a nap, akkor miért is kéne szoláriumba mennünk egy egység napozási időért, amikor már csak az oda úton ez máris a miénk?

Azt sem értem, hogy a szoláriumnap oldalára miért pont egy olyan hölgy képét kell kitenni, akinek a magas melanoma és bőrrák rizikója miatt eleve vigyáznia kellene érzékeny bőrére és szemére?

szolariumnap

Ilyenkor midig megfogalmazódik bennem a kérdés, hogy mi is a szoláriumozás jótékony hatása?

Kutatok orvosi, bőrgyógyászati tanulmányaim között és egyszerűen nem találok ilyet.

Tény, hogy az UVB-től termelődik D-vitamin, de pont ebből a sugárkomponensből van a legkevesebb a szoláriumokban. Viszont van jó sok UVA, ami kizárólag káros a bőrre.

Azt még el tudnám fogadni, hogy télen, amikor hosszú hónapokig nem süt a nap, akkor valaki szürke napokon egy kis fényre vágyva elmegy egy szoláriumba, de ilyenkor nyáron tényleg nem találok ésszerű magyarázatot erre.

Ma a szabad piaci aktivitás korában teljesen természetes, hogy a Magyar Szolárium Üzemeltető Egyesület megtesz mindet a tagjai üzletmenetének segítésére, de akkor nekem, bőrgyógyász szakorvosnak, akinek a páciensek egészségének megóvása a hivatásom, szóval nekem is engedtessék meg, hogy elmondjam erről a véleményem.

ÉRDEKKONFLIKTUS: nincs.

Tags: , ,