Posts Tagged pénz

9,5 milliárd az államnak

A Melanomamobil tegnap volt 5 éves.

 

Évfordulók környékén az ember hajlamos elgondolkozni, számotvetni. Magam az alábbi érdekes számokon elmélkedtem a legtöbbet.

 

Az elmúlt időszakban több mint 20.000 páciens fordult hozzánk bizalommal és több mint 80 korai melanomát fedeztünk fel, ezzel a páciensek életét megmentve.

 

Egy személy halála 117,7 millió forintjába kerül az államnak (forrás: Figyelő). Ennek kb. egyharmada az orvosi költségek, míg kétharmada a kieső GDP (hozzájárulás az össztermékhez).

Így számolva, ez azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben 9,5 milliárd forinttal járultunk hozzá az állami költségvetéshez közvetve.

 

Büszke vagyok magunkra és pácienseinkre, hogy egy olyan világban, ahol minden második hír arról szól, hogy kik hogyan tüntetik el adóforintjainkat, mi és a pácienseink önerőből, egyetlen forint állami támogatás nélkül, ilyen hatalmas összeggel járulhattunk hozzá a büdzséhez.

 

Ezért persze senki nem fog köszönetet mondani, csak azért gondolkoztam el ezen, mert mindennapi munkánknak ez is egy érdekes aspektusa.

 

A továbbiakban is pácienseink azért fognak hozzánk fordulni, mert tudják, hogy nálunk minden anyajegyüket, egyenként, alaposan két orvos is végignézni, időről időre egymással összehasonlítja, így a legnagyobb biztonságban tudhatják magukat.

Ez a lényeg. Ezért dolgoztunk eddig és fogunk a jövőben is.

 

További sok sikert és jó egészséget kívánok magunknak születésnapunk alkalmából és természetesen pácienseinknek is.

Tags: ,

A pénzről

Miután többen megkérdezték a véleményem a bio élelmiszerek árával kapcsolatban az anyagiakról, ezért leírom azt, de sejtem nem leszek népszerű ezzel.

Amikor több nagy nemzetközi befektetőt megkérdeztek arról, hogy szerintük mi a legnagyobb befektetési lehetőség az életben, akkor azt válaszolták, hogy a gyermekeink oktatása. Ez térül meg a legnagyobb haszonnal.

A véleményem szerint csaknem egyedül mi tehetünk arról, hogy ma mennyi pénzből vagyunk kénytelenek élni. Persze a szülők, a család, az oktatás, stb., de végül mi magunk döntöttük el, hogy mit és mennyit tanulunk, mennyi munkát fektetünk saját magunkba.
Az eladható tudás pénz. Kinek mennyi van belőle, annyi pénzre tud szert tenni. (Persze itt nem gondolok a felháborító végkielégítésekre és a számtalan vérlázító korrupciós ügyre, amikor bizonyos személyek nagyon sok pénzt kapnak nulla hozzáadott értékért cserébe a mi adóforintjainkból.)

Májusban volt a VII. Melanoma világkongresszus. 180.000Ft-ba került a belépődíj, egy hétig Bécsben laktam és éltem, távol a családomtól, a kétéves kislányomtól. Miért?
Hogy én magam és a cégem, a Melanomamobil többi orvosa a legkorszerűbb tudás birtokában várja a pácienseinket, akik így olyan orvosokkal találkoznak, akik rendszeres továbbképzésen vesznek részt.
Viszont ezt a tudást, ezt a szakértelmet és ezt a biztonságot meg kell fizetni. Ennek ára van, ahogy rendkívül sok befektetésbe kerül kiépíteni és fenntartani ezt a színvonalat.

Gondoljunk bele, hogy a biogazdának is, mennyi fáradtság, költség, vesződség, hogy ne nyúljon a permetszerhez, ami nagyon egyszerű lenne csak rálocsolni a növényekre és már lőttek is a kártevőnek, de nem, ők inkább kísérleteznek, hagymát és büdöskét ültetnek mellé, stb., hogy nekünk végül meg legyen a tiszta és értékes táplálékunk.
Ezt meg kell fizetni.

Ez az élet természetes rendje. Az eladható tudásunkat pénzre váltjuk (ki mennyit) és a pénzünket elköltjük (ki mire). Nem hiszek a támogatásokban, segítségben, ezért én magam soha nem is vártam ilyesmire.
Egy mezővel folyamatosan lottózom, mert ennyivel tartozok a szerencsémnek, ami eddig elkerült (most már ennyi idő után, inkább ő tartozik nekem, de úgy látszik, ez nem érdekli őt).

Szóval ezt gondolom a pénzről.

Azért szeretnék egy kis segítséget is adni: nagyon rég óta és sok biogazdát ismerek és tudom, hogy kik azok, akiknél nem kell kifizetni a piaci árat a termékeikért. Miért? Mert sok emberség szorult beléjük.
De, ez is befektetéssel jár. Kell venni a fáradtságot, megbeszélni velük, hogy mikor, és el kell menni hozzájuk, megnézni a földjüket, megismerni őket, beszélgetni velük, hogy mit miért csinálnak, szóval ki kell építeni velük egy jó emberi kapcsolatot (ebben a folyamatban egyébként teljesen megválaszolásra kerül a kérdés, hogy bio-e a bio, amit olyan szkeptikusok tesznek fel, akiknek fogalmuk sincs róla, hogy valójában mit jelent ez a szó).
Amennyiben és aki kéri, annak meg fogom adni néhány biogazda elérhetőségét, akiket rám való hivatkozással nyugodtan megkereshetnek és akiktől jó áron tudnak igazi, tiszta és értékes élelmiszereket venni.

Tags: