Archive for category életmód

Önerőből 4%-nak sikerül

Semmi köze a melanomához és a bőrrákhoz (legalábbis közvetve nincs), de mégis fontos ügy, ezért írok róla.

A dohányzás az, ami világszerte önmagában a legtöbb korai halálért felelős.

Így a dohányzásról való leszokás egy bember életében a legjobb döntés és tett, amit csak véghez vihet.

Statisztikák szerint ez egyedül, segítség nélkül a dohányosok kb. 4-5%-ak sikerül.

2009 óta működik a Dohányzásról Leszokást Támogató Központ (DLTK), ami igazoltan hatékonyan működő módszerekkel segíti a (volt)dohányosokat.

Telefonszámuk ingyenesen hívható: 06-80-44-20-44.

Web: www.leszokasvonal.hu

Sok sikert és kitartást!

D vitamin: minél többet vizsgáljuk, annál kevésbé értjük

Megjelent egy érdekes cikk nemrég a Canadian Medical Association Journal-ban, ami a Leiden Longevity Study eredményeit ismerteti.

A D vitaminról röviden azt érdemes tudni, hogy fontos szerepe van a csontok és az immunsejtek fejlődésében, valamint a daganatok fejlődésének gátlásában.

A kutatásnak az volt a lényege, hogy megvizsgáltak 380 olyan középkorú személyt, akinek legalább az egyik szülője és annak az egyik testvére tovább élt 90 éves koránál, vagyis feltehetőleg olyan génekkel (adottságokkal) rendelkeznek, ami azt valószínűsíti, hogy ők is egészségesek, hosszú életűek lesznek. Arra keresték a választ, hogy vajon van-e összefüggés a várható hosszú élettartam és a D vitamin szintje között.

A kontroll csoport a vizsgálat páciensek partnerei voltak (461-en).

Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált személyek D vitamin szintje szignifikánsan (tehát lényegesen) alacsonyabb volt, mint a kontroll csoporté (64,3 nmol/ml a 68,4 nmol/ml-hez képest, P= 0,02).

(Megjegyzés: a szignifikancia vizsgálattal azt lehet eldönteni, hogy vajon az eltérés lényeges, vagy csak a véletlen műve. A P=0,02 azt jelenti, hogy 2%-os – igen kicsi – kockázatot vállalunk arra, hogy mégiscsak a véletlen művéről van szó.)

A szerzők úgy konkludálnak, hogy az eddigi véleményekkel szemben az alacsonyabb D vitamin szint és a hosszú, egészséges élet között összefüggés lehet.

Érdekes módon a cikkben az nem volt kiemelve, hogy mindkét mérési eredmény (az alacsonyabb és a magasabb is) a normál tartományon belül van, ilyen módon pedig nem lehet tudni, hogy van-e jelentősége.

Továbbra is rendkívül nehéz D vitamin ügyben állást foglalni, pláne, ha idézek egy másik cikket, ami a rákos megbetegedés és a D vitamin összefüggéseit vizsgálta.

Ők 160 rákos beteget vizsgáltak meg és azt találták, hogy 42%-nak csökkent, míg további 32%-ank kórosan alacsony D vitamin szintje volt. Ez már igen magas arány együttesen. A kórosan alacsony csoportban lévő pácienseknek 3x nagyobb volt az esélye, hogy III-as stádiumú, tehát már a nyirokcsomókba is áttétet adó betegségük van.

A szerzők itt korrekt módon hangsúlyozzák, hogy ez nem igazol ok-okozati összefüggést, mert akár arról is szó lehet, hogy egy rosszabb állapotban lévő páciens, már kevésbé jól táplálkozik és ezért van alacsonyabb D vitamin szintje. Ezért ők az eredményeik alapján nem is javasolják daganatos páciensek részére a D vitamin pótlást.

Más szerzők viszont igen.

Magam, aki szintén szeretnék eligazodni az adatok dzsungelében, azt gondolom, hogy akinek kórosan alacsony a D vitamin szintje, az pótolja azt, de kerüljük az extrém nagy dózisok rendszeres bevételét. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy hányadán állunk D vitamin ügyben, akkor inkább végeztessünk egy vizsgálatot.

A szolárium használata 75%-al növeli a melanoma kockázatát

Kivonat a londoni Independentben, majd a DrPortálon megjelent cikkből.

A melanoma és egyéb bőrtumorok előfordulása a fiatal nők körében erősen emelkedő tendenciát mutat, aminek hátterében a felmérések szerint a korosztály körében igen népszerű szoláriumozás áll.

Ez év májusában Kalifornia után Vermontban is betiltották a szoláriumozást a 18 év alattiak számára.

Az FDA (amerikai hatóság) megkülönbözteti a biztonságosan használható gépek kategóriáját, ám más egészségügyi szervezetek szerint biztonságos kategória nem létezik. (Egyébként érdekes, hogy az amúgy rendkívül szigorú FDA éppen a szoláriumokkal kapcsolatban ennyire engedékeny. Biztos nincs köze ennek a pénzügyileg igen erős iparági lobbihoz… Dr. H.B. megjegyzése)

A U.S. Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint a szolárium használata a 35 év alattiaknál 75%-al növeli a melanoma rizikóját.

Brazília három éve tiltotta be a kozmetikai célú szolárium használatot.

Ausztrália két államában 2015-re betiltják a szalonokat és több állam is hasonló intézkedéseket tervez.

Az USA-ban több mint egymillió 16-29 éves, főként kaukázusi nő használ nap, mint nap szoláriumot. 28 millióan legalább évente egyszer igénybe veszik a barnító gépeket, akik közül 2,3 millió kamaszkorú.

USA-ban évente 2 millió emberen több mint 3,5 millió bőrdaganatos megbetegedést diagnosztizálnak, akik közül ebben az évben várhatóan 12 190 betegnél a tumor valószínűleg halált okoz.

Egy nyári napon délidőben érvényesülő napártalomnál 4-szer erősebb UVA és kétszer erősebb UVB sugárzás éri a bőrt szoláriumozás közben.

Egy tanulmányban diagnosztizált 1167 melanomás beteg 63%-a aktív szoláriumozó volt.

Az FDA adatai szerint a szalonok évi 5 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak, így a kutatási eredmények ellenére az egészségügyi szervezeteknek nehéz megküzdeniük a szolárium-ipar gazdasági erejével és befolyásával, továbbá azzal a máig köztudatban lévő téves felfogással, hogy a szolárium biztonságosabb, mint a napozás.

Vajon itthon mi lehet a helyzet??

Kinek is szól?

Egy rövid, de annál tartalmasabb könyvet szeretnék bemutatni most, de máris bajban vagyok: nem értek egyet az íróval a könyv címét illetően.

Beata Bishop, gyógyult áttétes melanomás beteg a könyvet azoknak írta, akik szintén valamilyen rákos betegségben szenvednek és szeretnék megelőzni/elkerülni a visszaesést, vagyis a rák kiújulását, vagy akár egy újabb, másik kór megjelenését.

Beátáról már többször írtam a blogban. Ő az, aki könyvet írt a Gerson terápiával szerzett tapasztalatairól is (Ideje a gyógyulásnak). Beata egyébként kiváló egészségek örvend és tisztes kora mellett is aktív, amit mi sem bizonyít jobban, hogy megírta ezt a könyvet. Abszolút példaképnek tekintem, magam is ilyen aktív idős kort szeretnék és kívánom ezt másoknak is.

Szóval nem értek egyet, hogy ez a könyv daganatos betegeknek szól… CSAK. Ez a könyv mindenkinek szól, aki aktívan gondolkozik az egészségéről. A könyv rövid, magam alig tudtam letenni és gyorsan végére lehet érni, de csak ekkor kezdődik igazából minden.
Odaadtam a feleségemnek, hogy olvassa ki ő is. Egy családterápiás programot szeretnék csinálni belőle, vagyis a sok rendkívül hasznos tudást és tanácsot együtt átbeszélni, és amikor felmerül valami hasonló szituáció, akkor együtt kihozni belőle a legtöbbet. Sokkal jobb együtt, mint egyedül. Nem igaz?

Szó esik a könyvben a holisztikus szemlélet minden aspektusáról, tehát a táplálkozásról, testmozgásról és a lélek gondjairól – nekem egyébként ez a rész tetszett a legjobban, talán pont azért, mert ezt érzem a leggyengébb pontomnak.

Szóval minden, az egészségéről, gyógyulásáról aktívan gondolkozónak kötelező olvasmány a Teljes gyógyulás visszaesés nélkül.

Jó egészséget, vagy éppen gyógyulást kívánok hozzá!

Aki elolvasta, kérem ossza meg véleményét alább.

PS: A könyv kapható az Egészségforrás Alapítványnál, 1092 Budapest, Ráday-u.37, III.1, továbbá az Alexandra könyvesboltokban.

Gyűrűk ura

Nemrégiben meglátogattam az egyik orvos kollégám, barátom szakrendelését.

Nagyon tetszett, amikor olvastam a Facebook-on, hogy gyűrűk urának nevezte magát, lévén proktológus és általános sebész. (A proktológia ugye az anus gyűrű és környékének betegségeivel foglalkozik).

Azért határoztam el, hogy írok egy blogot a látogatásról, mert rendkívül érdekes dolgokat hallottam közben és ezt a hasznos tudást szeretném megosztani mindenkivel. Talán annyi köze lehet a tárgynak a melanomához, hogy ugyan ritkán, de még a végbélben is kialakulhat a bőrráknak ez a fajtája.

Péter, vagy inkább hivatalosan Willner doktor Magyarország egyik legjobb proktológusa (ha nem a legjobb) és laparoszkópos műtétekben (pl. sérvek, epehólyag, vakbélműtétek) is kiváló. Ismeretségünk még a huszonéves korunkra nyúlik vissza, amikor szikla és hegymászó kalandokban vettünk részt együtt.

Szóval, mivel a proktológia a végbél betegségeivel foglalkozik ezért sok ilyen panaszt hallhattam ott: székelési problémák, vérzések, csomók, fájdalom. A vizsgálat megdöbbentően egyszerű, gyors és miközben Péter magyarázott, a páciens is figyelemmel kísérhette a történteket egy monitoron és láthatta a baj okát.
Elképesztő, hogy egy olyan magától értetődő dolog, mint a székelés milyen problematikus lehet és mennyire hat rá a lelki állapotunk.
A fizikális vizsgálattal, valamint ultrahanggal nagyon szépen látszott, hogy a rossz izomműködés miatt, nyomásra megtörik a végbél és ez nehezíti a széklet távozását, fájdalmat okozva. Ezek a tünetek intim tornával nagyon eredményesen gyógyíthatók, mivel csak az izmok rossz működéséről van szó, ami korrigálható.

Sokan jöttek aranyeres problémákkal, aminek a kezelése alig tartott tovább 5 percnél és szemmel láthatólag semmilyen fájdalommal és kellemetlenséggel nem járt a pácienseknek.
Egyébként maga a vizsgálat (tehát rectoscopia) egy szűrés is egyben, mivel a vastagbél daganatai legnagyobb százalékban ezen az utolsó szakaszon alakulnak ki és a vérzések hátterében ezek is állhatnak.

A betegekkel, illetve két vizsgálat között egymással beszélgetve megtudtam, hogy a wc papír használata nem a legjobb gyakorlat, mivel durván felsértheti a végbélnyílás hámját, ezen kívül allergiát is okozhat sokaknál (különösen az illatosított nedves papír). A legjobb, legkíméletesebb a bidé használata, vagyis az alvázmosás.

Mivel a kislányom éppen 5 éves, ezért nagy érdeklődéssel végeztem el egy gyakorlatot, amit Péter mutatott nekem: széken ülve emeljem fel mindkét lábam a földről és közben figyeljem meg, hogy mi történik a záróizmaimmal odalent. Azt tapasztaltam, hogy azonnal összehúzódnak.

Hogy jön ez Nellikéhez? Amikor a kislányok pisilnek és nincs a lábuk alátámasztva a wc-n ülve, akkor a farizmok összehúzódása miatt a pisi egy része nem tud szabadon távozni és visszafolyhat a hüvelybe. Ezért panaszkodhatnak arról, hogy pisilés után, még valamennyi csöpög. Nálunk is meg volt ez a gond, amíg meg nem tanultam, hogy miért van és hogyan küszöbölhető ki. Még sehol nem hallottam, olvastam erről korábban.

Szakmailag rendkívül érdekes volt ez a két óra és láttam, hogy milyen effektív, fájdalmatlan módon lehet ezeket az egyébként mindannyiunk számára kellemetlen tüneteket gyógyítani.

Akit esetleg érdekel vagy érint a probléma, az itt talál további információt: http://www.aranyerbetegseg.hu/

Együnk csokit az agyvérzés ellen

Október 18-án a Journal of the American College of Cardiology c. szaklapban megjelent kutatás eredményei alapján, ami 33.372 nő vizsgálatán alapul, a rendszeres csokoládéfogyasztás véd az agyvérzés és az agyi infarktus ellen, mivel a rizikót nem kevesebb, mint 20%-al csökkenti.

Már igen kis mennyiségű csokoládé is kedvező hatással lehet, de a nagyobb mennyiség (66.5g) fogyasztását jelentőknél a védő hatás még nagyobb.

Végre valami, aminek az elfogyasztása után, most már tudományos alapon mondhatjuk, hogy „Egészségedre!”

PS: azért a csokoládé annyira ne homályosítsa el az elménket, hogy megfeledkezzünk az amúgy egészségesnek tartott táplálkozási alapelvekről.

Steve Jobs még élhetne

Egy érdekes írásra hívták fel a figyelmemet, amit gyorsan meg is találtam az interneten.

A Harvard orvosi egyetem egyik szakértője nyilatkozott Steve Jobs halála kapcsán és elmondta, hogy a neves guru még élhetne, ha a bizonytalan alternatív terápiák miatt nem halogatja a megfelelő orvosi kezelést.

Steve Jobs-ról csak nagyon röviden, ha egyáltalán létezik olyan ember, aki nem ismerné őt. Ő alapította az Apple céget, amelynek termékei alapjaiban szabták át mindennapjainkat, kommunikációnkat. Ő alkotta meg a Macinthos számítógépet, az iPod zenelejátszót, az iPhone-t és az iPad táblagépet, melyek mindegyike a maga korában akkora újdonság volt, ami mögött csak kullogtak a konkurensek. Ezen kívül, mintegy mellékvágányként ő vitte sikerre a Pixar animációs céget, amelynek első sikerfilmje a Toy story volt. Ekkora agy és géniusz volt ő és ennek ellenére mégis rossz döntést hozott, amikor az egészségéről volt szó, pedig biztosan volt rá pénze, hogy a legjobbakkal konzultáljon.

Innen is látszik, hogy az egészség-betegség, gyógyulás, élet és halál nem tisztán pénzkérdés.

Steve Jobsnak hasnyálmirigy rákja volt, ugyan az a betegség, mint Pavarottinak és Patrick Swayze-nek, de egy sokkal jobb indulatú, gyógyítható fajtája.

A szakértő véleménye szerint, ha Jobs beleegyezett volna a műtétbe akkor, amikor felajánlották azt neki, még ma is élhetne.

Erre persze mondhatjuk azt, hogy ez lehet igaz, de lehet, hogy a műtét ellenére is ide jutott volna. Amiért ezt a bejegyzést megírom, éppen az, hogy a saját személyes tapasztalataim is azt támasztják alá, hogy ez a páciensek részéről tapasztalható „önromboló” magatartás igenis létezik.

A bőrgyógyászaton és az onkológiai tapasztalatokon kívül még Gerson terápiával és pszichoterápiával is foglalkozom, amint az jó néhány bejegyzésből kiderül. Ezért elég sok ilyen tárgyú levelet, megkeresést és konzíliumot kapok, tehát van egy jó átfogó képem a történetek, esetek kapcsán.

Alapvetően azt látom, hogy a páciensek egy része valamiért – az okokat most hagyjuk – nem bízik a hivatalos orvoslás módszereiben és ugyanakkor meg van győződve az alternatív, vagy komplementer, vagy éppen „természetes” gyógymódok hatékonyságáról, ahogy Steve Jobs is lehetett.

Ez a pont rengeteg veszélyt rejt és visszafordíthatatlan károkat okozat, ha néhány alapvető dolgot nem veszünk figyelembe.

Mielőtt erre rátérnék, hadd meséljek el egy történetet, ami nemrégiben ért el hozzám: Éva keresett meg, hogy az orrán egy basaliomát (bőrrák egy fajtája) diagnosztizáltak és persze mindenki műtétet javasolt. Ha műtét, akkor mi lesz az orrával…? Ezért inkább a természetes gyógymódok irányába ment. Miközben ezt tette/teszi az idő telik, a daganat nő és napról napra egyre nagyobbat kell majd vágni a gyógyulás reményében, de ha egy ponton túl lesz, akkor már a műtét sem segíthet rajta. Én is megírtam neki a véleményemet, annak ellenére, hogy magam is támogatom a komplementer gyógymódokat, akkor és amennyiben megvan a létjogosultsága, én is a műtét egy speciális fajtáját a Mohs technikát javasoltam. … hogy mi történt azóta a hölggyel, nem tudom.

Tehát, az első és legfontosabb dolog, amennyiben bármilyen betegségre gyanakszunk, azonnal menjünk orvoshoz vele – lehetőleg szakorvoshoz – és inkább mondják azt, hogy semmi gond, mint azt, hogy későn érkezett. Itt még azt emelném ki talán, hogy a melanoma szűrések kapcsán tudjuk, már az is késő lehet, amire a laikus páciensben megérik a gondolat vagy gyanú, hogy gond van. Ezért van létjogosultsága a szűréseknek, amikor kezdeti stádiumú betegségeket fedezhetünk fel és gyógyíthatunk eredményesen.

Az első lépés így a korrekt diagnózis felállítása és erre csak a hivatalos orvoslás képes megbízhatóan. Ha megvan a diagnózis, akkor jöhet a státusz meghatározás, vagyis annak felmérése, hogy a betegség helyben maradt, vagy esetleg tovább terjedt más szervekre is. Ezek különféle labor és képalkotó vizsgálatok, amelyek elvégzésére szintén csak a hivatalos orvoslás képes megbízhatóan.

Ezt követően jöhet a terápiás terv elkészítése. Nagyon sok betegség esetében – és itt elsősorban az onkológiai kórformákra gondolok – a műtét az elsődleges kezelési forma. Ugye mondanom sem kell, hogy ez is hagyományos medicina. Ez az a pont, ahol Jobs eltévedt.

Amennyiben szükség volt műtétre és azon túl van a páciens, véleményem szerint ekkor érkeztünk el az első elágazódáshoz, amikor érdemes elindulni mindkét irányba.

Sajnos az orvosok hajlamosak arra, hogy betegeiket egy műtét után úgy bocsátják el, hogy „ön meggyógyult, folytassa az életét ott, ahol abbahagyta”. Ezen szó szerint azt érthetjük, hogy ugyanolyan önromboló módon, normális ételek nélkül, testmozgás nélkül, cigivel, stb.?

Itt válik el szerintem drasztikusan a hagyományos orvoslás és a komplementer medicina.

Ami viszont itt következne, azt már megírtam egyszer, tehát itt lehet folytatni az olvasást.

Nagyon sajnálom Steve Jobs-ot, nagy tisztelője vagyok, Isten nyugosztalja.

Én például minden középiskolában kötelezővé tenném a Stanford egyetemen (USA) 2005-ben mondott beszédének a meghallgatását, majd azt követően egy beszélgetést a diákokkal arról, hogy mit is mondott.

Tags: , , ,

Fényvédelem, D vitamin és bőrrák

Ma már minden kétséget kizárólag ismert tény, hogy a túlzott UV sugárzás bőrrákot okoz és öregbíti a bőrt. Tudjuk, hogy bőrünket védeni kell a káros sugarak ellen, de nagyon sok kérdés, fél-információ, pletyka van a témával kapcsolatban.

Vajon megbízatóak a fényvédő krémek? Inkább ártanak, vagy használnak? Mi a jobb, ha használjuk, vagy elkerüljük őket? A fényvédő krémek védenek a bőrrák, melanoma kialakulása ellen? A fényvédők használata megakadályozza a D vitamin képződését a bőrben?

Kezdjük azzal, hogy megnézzük, milyen is (lenne) az ideális fényvédő krém:
–    a bőrre lehet kenni
–    a teljes UV spektrumtól véd
–    a benne lévő kémiai anyagok nem bomlanak veszélyes termékekké a fénysugártól
–    nem toxikusak a bőrön, vagy felszívódva a szervezetben
–    nem szívódik fel a szervezetbe
–    ellenáll a víznek és az izzadságnak
–    nem ragacsos tapintatú és szinte nem is látszik

Az első fényvédő krémek az 1960-as években jelentek meg és szinte csak az UVB-re koncentráltak (Az UVB okozza a leégést, ami akkoriban a fő problémát jelentette). Az UVA, ami a barnulásért felelős, akkor még ártalmatlannak tűnt.

Sok olyan kémiai anyag van, ami az UVB-t kiválóan megköti: PABA, octocrylene, phenylbenzimidazole szulfon sav, cinnamátok, szalicilátok.
Ezek különböző összetételét alakították ki a különböző bőrtípusokra és ennek megfelelően különböző SPF, tehát fényvédő faktorszámmal jelölték őket. Az SPF azt jelöli, hányszor több időt lehet a tűző napon tölteni bekrémezett állapotban, mint nélküle, ahhoz, hogy a bőr megpiruljon.

Tehát, aki alap állapotban 10 perc alatt lepirulna, az 15 SPF krémmel 15x ennyit lehet a napon pirulásig. Igen ám, de ez laboratóriumi adat, amikor is 2mg/cm2 mennyiségben viszik fel a krémet. Ritka, hogy a mezei felhasználó, mint mi magunk, ennyi krémet kenne magára.

Aztán igazolódott a kapcsolat az UVB sugárzás és a bőrrák kialakulása között. Így átalakultak a fókuszok és immár a bőrrák megelőzése lett a cél és elkezdődött a verseny a minél magasabb fényvédő számok között. Az igazság ugyanakkor az, hogy már a 15-ös faktor is kiszűri a káros sugarak 94%-át, tehát mindössze 3%-al kevesebbet, mint az SPF 30. A legmagasabb lehetséges SPF az 50+. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez csak akkor lenne igaz, ha annyit használnánk, amennyivel a laborban tesztelték, de messze kevesebbet használ mindenki, tehát a fényvédő hatás is jóval kisebb.

Aztán az UVA-ról is kiderült, hogy sokkal mélyebben hatol a bőrbe, mint az UVB, ez felelős a bőr korai öregedéséért és ugyan úgy bőrrákot okoz, ráadásul még az üvegen is áthatol.
Így kialakult az igény a fényvédők újabb generációjára, amelyek már mind az UVB és UVA ellen is védenek.
(Csak egy gyors kitérő: 1, az UVB sugár felelős a D-vitamin képződéséért a bőrben, 2, a szoláriumok sugárzása 97% UVA és 3% UVB, tehát rendelkezik ezen sugarak káros hatásaival.)

Mindkét UV sugár elleni védelemben kiváló a titánium-dioxid és a cink-oxid, de sajnos szürkés árnyalatúvá teszik a bőrt. Az oxybenzon és avobenzon is jó lenne, de ezekkel kapcsolatban kétségek merültek fel.

Az oxibenzonnal az a baj, hogy UV fény hatására nagyon reaktív anyagok, ún. szabadgyökök keletkeznek belőle és ráadásul olyan melléktermékek is (semiquinon), amelyek pont a szabadgyökök elleni védelemben szerepet játszó antioxidánsokat bénítják. Harmadszor a női nemi hormon hatását utánozhatja, tehát a hormonrendszert is megzavarhatja.

És most jön egy nagyon érdekes kijelentés: semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy abban a mennyiségben, amennyit egy fényvédő krémben magunkra kenünk, bármilyen káros hatása is lenne ránk nézve. Tehát a fenti hatások is csak laboratóriumi körülmények között, igen nagy koncentrációban és szájon át adva (kísérleti állatoknak) állíthatók elő. Tehát, a mai tudományos és független álláspont az, hogy az oxybenzonnal kapcsolatos félelmek túlzóak.

Például a Neutrogena által használt Helioplex az oxybenzon és az avobenzon keverékét tartalmazza. Ez úgy működik, hogy az avobenzon megköti az UV sugár energiáját, átadja azt az oxybenzonnak, ami ártalmatlan vörös fény formájában kisugározza azt.

Kiváló fényvédő összetevő a Mexoryl, amiben az aktív hatóanyag a tetraphalydine dicamphor szulfon sav (elnézést :-)). Ez stabil, nem szívódik fel a bőrön át, elnyeli az UV fényt és a felesleges energiát hő formájában kisugározza. Egyelőre nincsenek vele szemben biztonságossági kételyek sem.

Legújabb fejlesztések a „mikronizált” titánium-dioxid és cink oxid, amelyek már nem hagynak szürkés nyomot a bőrön.

Ausztráliában végeztek egy nagyon érdekes kísérletet, amiben 1600 ember négy és fél éven keresztül, minden nap fényvédő krémet használt. A kontroll csoporthoz képest 40%-al csökkent a bőrrák és a melanoma kialakulása, ami nagyon komoly eredmény. Tehát, ma már bizonyosan kijelenthetjük, hogy a fényvédő krémek (megfelelő és rendszeres) használata véd a bőrrák kialakulásától.

Idén júniusban az amerikai hatóságok (FDA) 30 év után a következő új szabályokkal rukkoltak elő a fényvédő krémeket illetően: „széles spektrumú védelem” kifejezés csak azokon a termékeken szerepelhet, amelyek igazoltan védenek az UV A és B ellen is. Csak olyan termékeken szerepelhet a „véd a bőrrák ellen” felirat, ami véd az UVA ellen és legalább 15 fényvédő faktorú (UVB ellen). Csak olyan termékekre lehet ráírni, hogy „víz álló –  water resistant” 40 ill. 80 perc erejéig, amelyik termékeket erre a meghatározott módon tesztelték is. A „sun block”, „víz-biztos – waterproof” és „izzadság biztos – sweatproof” kifejezések a továbbiakban nem szerepelhetnek a termékeken. A gyártóknak egy évük van, hogy átálljanak az új szabályokra.

Tehát a tanácsok összefoglalva:
–    minimum 30 SPF fényvédő krémet keressünk,
–    amiben avobenzon, Mexoryl, titánium dioxid vagy cink oxid van
–    gyermekeknek a legkevésbé irritáló hatású, kizárólag titánium dioxid vagy cink oxid tartalmú krémeket használjunk
–    az egészen kicsi gyerekeket (6 hónapnál fiatalabbak) úgy védjük, hogy nem tesszük ki őket a tűző napnak
–    allergiások olyan termékeket keressenek, amiben semmilyen illatanyag nincs.
–    minimum 15 perccel a napozás megkezdése előtt kenjük fel, elegendő mennyiségben
–    újra kell kenni fürdés, kifejezett izzadás vagy hosszú tűző napozás után
–    a fényvédő krémek nem arra valók, hogy megnyújtsuk a napozást, hanem, hogy védelmet biztosítsanak, amikor a sugárzás elkerülhetetlen
–    és végül, felejtsük el azt a fogalmat, hogy „egészséges barnulás” lévén, a barna szín a bőr védekező reakciója, a káros sugarak hatására.

Ráadásként még egy friss tudományos eredmény, miszerint a fényvédő krémek használata nem csökkenti a D-vitamin szintézist, tehát nem okoz D vitamin hiányos állapotot. Egyébként sem tanácsolnám senkinek, hogy a D vitamin pótlás céljával napozzon, vagy szoláriumozzon, amikor a D vitamin tabletta formájában kényelmesen, biztonságosan és a megfelelő dózisban beszedhető.

A D vitamin szedését biztonságosnak találták terhes nőknél

Június 27-én a Journal of Bone and Mineral Research c. szaklapban publikált cikk szerint nagy, kettősvak, randomizált vizsgálat alapján napi 4000 NE D vitamin szedését biztonságosnak és hasznosnak találták egészséges terhes nők és születendő gyermekeik számára.


(A nagy, kettősvak, randomizált vizsgálat összefoglalva azt jelenti, hogy mind a vizsgálat alanyok száma, mind a vizsgálat elrendezése teljesen kizárja a szubjektív véleményalkotás lehetőségét, tehát sem a páciensek, sem az orvosok nem tudták, hogy pontosan miből és mennyit szednek, így ez nem lehetett hatással az eredményekre)

A vizsgált alanyoknak, tehát a várandós nőknek a terhesség 12-16. hete között elkezdték napi 200, 2000 és 4000 D3 vitamint adni, úgy, hogy senki nem tudta, hogy mennyit kap pontosan.
Szülés után megmérték mind az anya, mind a gyerkőc D vitamin vérszintjét.

A szakmai részleteket most nem írom meg, de lényeg, hogy a vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy napi 2000 és 4000 NE D vitamin szedése biztonságos és mellékhatás mentes a terhesség során.
Természetesen azok a nők (és magzataik) járnak a legjobban, akiknek eleve alacsony volt a D vitamin szintje.

Érdekes, hogy a vizsgált alanyoknál a 4000 NE volt elegendő ahhoz, hogy fenntartsák a kívánatos szintet. Ezért a kutatók azt javasolják, hogy terhes nők számára az ajánlott szintet emeljék fel 4000 NE-re. A szerzők kiemelik, hogy mivel a terhesség 12. hete után kezdték el adni a D vitamint, ezért a 12. hét előtti időszakról nem rendelkeznek információkkal a D vitamin szedés előnyei, illetve esetleges mellékhatásai tekintetében.

Szóval, kedves várandós anyák, hajrá.

Tags: , ,

Az alma a legszennyezettebb gyümölcs

Ismét az alma áll a „piszkos 12” lista élén, vagyis a 12 növényvédő szerekkel (peszticidekkel) legszennyezettebb zöldség vagy gyümölcs egyike.

Az adatok természetesen az USA-ból származnak, a méréseket a hivatal (FDA) végezte és június 13-án publikálták azokat.

A peszticidek mérgezőek – erre fejlesztették ki őket, vagyis mindenféle kártevő elpusztítására – a kérdés csak az, hogy mennyire károsak.

Itt a hüvelykujj szabály az, hogy a megengedett szintnél 1000x kevesebb méreg még elfogadható a szervezetben. Az USA-ban a gyerekek 40%-nál, valamelyik méreganyagra ennél a szintnél magasabb mérhető.

Honnan származnak ezek a mérgek?

Természetesen a zöldségekből és gyümölcsökből. Persze a hivatal ehhez gyorsan hozzá is teszi, hogy ennek ellenére határozottan javasolja a fogyasztásukat, ugyanis az ebből származó előnyök sokkal nagyobbak, a méreganyagok fogyasztásából származó hátrányoknál.

Úgy számolnak, ha a tiszta 15 listáról választjuk inkább az elfogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket, akkor a méreganyagok bevitelét akár 92%-al is le lehet szorítani.

Azt senki nem javasolja, hogy ne együnk almát, ami a legszennyezettebb gyümölcs, inkább azt, hogy a piszkos 12 listán található termékeknek csak a bio változatát vásároljuk meg. Még ez sem garantálja teljesen a tisztaságot, de sokat számíthat.

Vajon ezeket le lehet mosni a zöldségekről, gyümölcsökről? Biztosan. A vizsgálatokat mindenesetre alaposan megmosott termékeken végezték.

A piszkos 12 lista, vagyis a legmérgezettebb zöldségek, gyümölcsök:
1. alma
2. zeller
3. eper
4. őszibarack
5. spenót
6. nektarin
7. szőlő
8. californiai paprika
9. krumpli
10. áfonya
11. saláta
12. mángold

A 15 legtisztább zöldség, gyümölcs:
1. hagyma
2. kukorica
3. ananász
4. avokádó
5. spárga
6. borsó
7. mangó
8. padlizsán
9. Sárgadinnye
10. kivi
11. kelkáposzta
12. dinnye
13. édes burgonya
14. grapefruit
15. gomba

Hogy otthon, Magyarországon mi lehet a helyzet, nem tudom.

Egyrészt büszkék vagyunk a földjeinkre, másrészt az étterem tulajdonosok panaszkodnak, hogy nem találnak olyan minőséget, amiből normális ételt lehetne készíteni. Azt gondolom, nem tévedünk nagyot, ha tartjuk magunkat az amerikai tapasztalatokhoz.

Tags: