Egy érdekes írásra hívták fel a figyelmemet, amit gyorsan meg is találtam az interneten.

A Harvard orvosi egyetem egyik szakértője nyilatkozott Steve Jobs halála kapcsán és elmondta, hogy a neves guru még élhetne, ha a bizonytalan alternatív terápiák miatt nem halogatja a megfelelő orvosi kezelést.

Steve Jobs-ról csak nagyon röviden, ha egyáltalán létezik olyan ember, aki nem ismerné őt. Ő alapította az Apple céget, amelynek termékei alapjaiban szabták át mindennapjainkat, kommunikációnkat. Ő alkotta meg a Macinthos számítógépet, az iPod zenelejátszót, az iPhone-t és az iPad táblagépet, melyek mindegyike a maga korában akkora újdonság volt, ami mögött csak kullogtak a konkurensek. Ezen kívül, mintegy mellékvágányként ő vitte sikerre a Pixar animációs céget, amelynek első sikerfilmje a Toy story volt. Ekkora agy és géniusz volt ő és ennek ellenére mégis rossz döntést hozott, amikor az egészségéről volt szó, pedig biztosan volt rá pénze, hogy a legjobbakkal konzultáljon.

Innen is látszik, hogy az egészség-betegség, gyógyulás, élet és halál nem tisztán pénzkérdés.

Steve Jobsnak hasnyálmirigy rákja volt, ugyan az a betegség, mint Pavarottinak és Patrick Swayze-nek, de egy sokkal jobb indulatú, gyógyítható fajtája.

A szakértő véleménye szerint, ha Jobs beleegyezett volna a műtétbe akkor, amikor felajánlották azt neki, még ma is élhetne.

Erre persze mondhatjuk azt, hogy ez lehet igaz, de lehet, hogy a műtét ellenére is ide jutott volna. Amiért ezt a bejegyzést megírom, éppen az, hogy a saját személyes tapasztalataim is azt támasztják alá, hogy ez a páciensek részéről tapasztalható „önromboló” magatartás igenis létezik.

A bőrgyógyászaton és az onkológiai tapasztalatokon kívül még Gerson terápiával és pszichoterápiával is foglalkozom, amint az jó néhány bejegyzésből kiderül. Ezért elég sok ilyen tárgyú levelet, megkeresést és konzíliumot kapok, tehát van egy jó átfogó képem a történetek, esetek kapcsán.

Alapvetően azt látom, hogy a páciensek egy része valamiért – az okokat most hagyjuk – nem bízik a hivatalos orvoslás módszereiben és ugyanakkor meg van győződve az alternatív, vagy komplementer, vagy éppen „természetes” gyógymódok hatékonyságáról, ahogy Steve Jobs is lehetett.

Ez a pont rengeteg veszélyt rejt és visszafordíthatatlan károkat okozat, ha néhány alapvető dolgot nem veszünk figyelembe.

Mielőtt erre rátérnék, hadd meséljek el egy történetet, ami nemrégiben ért el hozzám: Éva keresett meg, hogy az orrán egy basaliomát (bőrrák egy fajtája) diagnosztizáltak és persze mindenki műtétet javasolt. Ha műtét, akkor mi lesz az orrával…? Ezért inkább a természetes gyógymódok irányába ment. Miközben ezt tette/teszi az idő telik, a daganat nő és napról napra egyre nagyobbat kell majd vágni a gyógyulás reményében, de ha egy ponton túl lesz, akkor már a műtét sem segíthet rajta. Én is megírtam neki a véleményemet, annak ellenére, hogy magam is támogatom a komplementer gyógymódokat, akkor és amennyiben megvan a létjogosultsága, én is a műtét egy speciális fajtáját a Mohs technikát javasoltam. … hogy mi történt azóta a hölggyel, nem tudom.

Tehát, az első és legfontosabb dolog, amennyiben bármilyen betegségre gyanakszunk, azonnal menjünk orvoshoz vele – lehetőleg szakorvoshoz – és inkább mondják azt, hogy semmi gond, mint azt, hogy későn érkezett. Itt még azt emelném ki talán, hogy a melanoma szűrések kapcsán tudjuk, már az is késő lehet, amire a laikus páciensben megérik a gondolat vagy gyanú, hogy gond van. Ezért van létjogosultsága a szűréseknek, amikor kezdeti stádiumú betegségeket fedezhetünk fel és gyógyíthatunk eredményesen.

Az első lépés így a korrekt diagnózis felállítása és erre csak a hivatalos orvoslás képes megbízhatóan. Ha megvan a diagnózis, akkor jöhet a státusz meghatározás, vagyis annak felmérése, hogy a betegség helyben maradt, vagy esetleg tovább terjedt más szervekre is. Ezek különféle labor és képalkotó vizsgálatok, amelyek elvégzésére szintén csak a hivatalos orvoslás képes megbízhatóan.

Ezt követően jöhet a terápiás terv elkészítése. Nagyon sok betegség esetében – és itt elsősorban az onkológiai kórformákra gondolok – a műtét az elsődleges kezelési forma. Ugye mondanom sem kell, hogy ez is hagyományos medicina. Ez az a pont, ahol Jobs eltévedt.

Amennyiben szükség volt műtétre és azon túl van a páciens, véleményem szerint ekkor érkeztünk el az első elágazódáshoz, amikor érdemes elindulni mindkét irányba.

Sajnos az orvosok hajlamosak arra, hogy betegeiket egy műtét után úgy bocsátják el, hogy „ön meggyógyult, folytassa az életét ott, ahol abbahagyta”. Ezen szó szerint azt érthetjük, hogy ugyanolyan önromboló módon, normális ételek nélkül, testmozgás nélkül, cigivel, stb.?

Itt válik el szerintem drasztikusan a hagyományos orvoslás és a komplementer medicina.

Ami viszont itt következne, azt már megírtam egyszer, tehát itt lehet folytatni az olvasást.

Nagyon sajnálom Steve Jobs-ot, nagy tisztelője vagyok, Isten nyugosztalja.

Én például minden középiskolában kötelezővé tenném a Stanford egyetemen (USA) 2005-ben mondott beszédének a meghallgatását, majd azt követően egy beszélgetést a diákokkal arról, hogy mit is mondott.