Posts Tagged összehasonlító elemzés

Észrevesszük-e a bőrrákot magunkon?

Hát persze – gondolhatnánk – hiszen a bőrünkön van.

Ugyanakkor saját statisztikáink azt mutatják, hogy a többség sajnos nem figyel fel időben a figyelmeztető, életmentő jelekre.

Az ’életmenő lehetőség’ a bőrrák halálos változatánál a melanománál az, hogy kezdetben nagyon lassasn nő, ezért aránylag hosszú ideig egy egyszerű, kis műtéttel a páciens élete megmenthető.

Sajnos ez az ‘életmenő lehetőség’ ugyanakkor egy ‘nagy nehézséget’ is magában hordoz, történetesen azt, hogy erre a kezdeti, lassú növekedésre kevesen figyelnek fel és tulajdonítanak neki jelentőséget.

Az alábbi eset is jól mutatja, hogy a páciens nem vette észre a változást az anyajegyen, amire ráadásul még a figygelmét is felhívtuk.

A szűrések alkalmával javasolt kontroll időpont betartása így életet menthet, viszont annak kihagyása és folyamatos halogatása elveheti a melanoma korai felismerésének a lehetőségét! Pont azt az előnyt, amit a páciens a MelanomaMobil összehasonlító módszerével nyerhet. Sajnos nem elég az otthoni szemrevételezés, csak az alapos összehasonlító vizsgálattal van esély korai stádiumban felismerni azokat a változásokat, amelyek melanomára utalhatnak.

Az alábbi páciens 2007-ben vett részt szűrésünkön, amikor 6 hónapos kontroll időt javasoltunk!

Sajnos a páciens nem jött 6 hónap múlva, ehelyett 7 évet várt a következő kontroll vizsgálattal. Utólagos elmondása szerint azért, mert nem látta, hogy anyajegyei változtak volna.

A helyszíni vizsgálatot követő kiértékelés során elvégeztük az összehasonlító elemzést és a változás jelentős volt.

melanoma_kep

Orvosunk azonnali műtétet javasolt, amelynek a szövettani eredménye sajnos már nem korai stádiumú melanomát igazolt (Clark IV, Breslow 1.06mm).

Ha a páciens a javasolt kontroll időpontban visszajött volna, akkor ezt a melanomát egy egészen korai stádiumban ki lehetett volna szűrni.

A fenti esethez hasonlóan számtalanszor tapasztaljuk, hogy a páciensek kontroll időpontra hívásánál, azt jelzik vissza, hogy szerintük nem történt semmi változás, ezért nem jönnek vissza. Most, amikor ezen sorokat írom értesültünk egy esetről, amikor a 29 éves kismama kihagyva a javasolt egy éves kontrollt, két év múlva jelentkezett ismét egy előrehaladott melanomával, aminek két éve még nyoma sem volt.

A saját anyajegyek megfigyelése nagyon fontos ugyan, de sajnos nem elegendő. Pont a korai melanoma az, amikor a páciens élete egy egyszerű kisműtéttel megmenthető. Sokan a korai melanomájukat egy békés anyajegyként tartják számon és csak akkor figyelnek fel a bajra, amikor a melanoma kiemelkedik a bőr síkjából, váladékozni, viszketni, vérezni kezd, de ezek már késői jelek.

Figyeljünk magunkra és tartsuk be a javasolt kontroll időt – legfőképp azok, akik 6 hónapos kontroll kapnak és/vagy van olyan anyajegyük, melyet megfigyelésre javasolunk – hogy még időben lehessen cselekedni.

Tags: , , , , ,

Ön észrevenné a változást?

Dóra (30 éves) 2008-ban járt nálunk először és azóta többször is eljött szűrésünkre. A jobb lábszárán látható anyajegy elsőre ártalmatlannak tűnt. Sem ő, sem helyszíni orvosunk nem érezte problémásnak azt az anyajegyet, nyugodtan ment haza.

Később kiértékelő központunkban másik szakemberünk is átvizsgálta a képeket. Mivel Dóra volt már nálunk korábban, orvosunk a jelenlegi és a korábbi szűrés képeit össze tudta vetni. A összehasonlítás során figyelt fel a kérdéses anyajegy növekedésére, ami olyan mértékű volt, hogy megelőző célból eltávolítást javasoltunk. Szerencsére fiatal páciensünk időben elvégeztette a műtétet, amelynek szövettanából kiderült, hogy egy korai stádiumú melanomát sikerült eltávolítani.

sztikdora_vált_exc

Amint az eset is jól példázza, fontos a rendszeres részletes bőrtérképes vizsgálat, ahol minden anyajegy rögzítésre kerül. Az anyajegyek vizsgálatának egyik kulcskérdése a változás tényének, ütemének és részleteinek vizsgálata. Ha nem lettek volna összehasonlításra alkalmas képek, hanem csak a helyszíni eredményre hagyatkozhattunk volna, nem csak egy negatív lelettel, hanem egy életveszélyes melanomával sétált volna el tőlünk a páciens a legnagyobb nyugalomban, mivel melanomája felismerhetetlen volt. A melanomára jellemző egyik részletet sem mutatta igazán.

Még Dóra sem vette észre a változás: “Azon az egy anyajegyen pont nem észleltem változást, de néhány másikon igen”

Figyeljünk magunkra és járjunk rendszeresen szűrésre!

Tags: , , ,

Már a híres Oxfordi egyetemen is beszélnek rólunk

Közel másfél éve, a hazai sikereken felbuzdulva, Londonban is elérhető a MelanomaMobil különleges és egyedi anyajegy vizsgálati módszere.

Kemény fába vágtuk a fejszénket, mert mindenféle ismeretség és korábbi tapasztalat hiányában vágtunk bele a munkába. Az egészségügy egy bizalmi szakma és a bizalom nem épül fel egyik napról a másikra. Idő kell hozzá, amíg jó hírünket szájról szájra adva, egyre több emberhez jut el, hogy itt „valami nagyon jó történik”.

Gondolom J.R. (57 éves) oxfordi kriminológus professzor sem véletlenül szavazott nekünk bizalmat, amit azóta élete legjobb döntéseként tart számon.

Sok életet mentettünk már meg, és egyik élet sem különb a másiknál, így ezt az esetet sem ezért emelem ki, mert egy oxfordi professzorról van szó, hanem más szépségei miatt.

A páciens először 2010 decemberben jött el hozzánk. A vizsgálat során az erősen fénykárosodott bőrén egy szoláris keratosisnak, vagyis a napsugárzás okozta bőrkárosodásnak tartható képlet volt látható a bal alkarján.

Tekintettel arra, hogy különösebben ’gyanús’ nem volt látható 1 éves kontrollra hívtuk.

Akkor ő úgy érkezett meg, hogy kérdésemre, miszerint észlelt-e bármi változást, „nem”-el felelt.

A vizsgálat során magam sem észleltem különösebbet, csak az ismert képletet.

Ekkor végeztük el az összehasonlító elemzést, amikor is a bal alkaron lévő bőrelváltozás növekedését láttuk és emiatt műtétet javasoltunk.

A sebész, ahova küldtem a pácienst, először nem is akarta elvégezni a beavatkozást (egyébként ez nagyon jellemző az angol egészségügyre, hogy mindent az utolsó pillanatig húznak). Végül egy biopsziát végzett, vagyis csak egy szövetmintát vett belőle.

A vizsgálat melanomát igazolt, amin a sebész nagyon meglepődött – és én is, amikor először megtudtam -, ezért megismételtette a vizsgálatot, de az eredmény csak nem változott (MM, Clark III, Breslow 0,6mm).

Ekkor történt meg a teljes eltávolítás. A sebész elmondta a páciensnek: nagy szerencséje van, hogy ezt észrevettük, mert olyan ’semmiségnek’ tűnt.

Az esetnek nagyon sok tanulsága van, amiből csak néhányat emelek ki:

szabad szemmel semmiségnek tűnő bőrelváltozásokról sokszor derült már ki, hogy korai melanoma, amit csak az összehasonlító elemzés során vettünk észre. Erről néhány további szép eset itt található.

– szakmailag is megdöbbentő, hogy a pigmentet egyáltalán nem tartalmazó bőrelváltozás végül melanoma lett. Minél többet foglalkozom a melanomával, annál inkább látom, hogy bárminek és annak az ellenkezőjének is tűnhet egy melanoma. Egyébként a pigment nélküli melanoma inkább a nagyon világos bőrű/hajú/szemű páciensekre jellemző.

– nagyon tanulságos, hogy Londonban milyen a leletek minősége. Az a színvonal, amit tapasztalok, messze elmarad attól, amit otthon az Országos Onkológiai Intézetben töltött évek alatt megszoktam.

A páciens, mondanom sem kell nagyon boldog és én is az vagyok, meg büszke is. Úgy érzem, hogy van keresni valónk Londonban és az általunk képviselt minőséggel és szakmaisággal hamar ki fogunk tűnni a tömegből.

Tags: , , , ,

Egy életmentés receptje

Adrienn a testvérének és helyes döntések sorozatának köszönheti azt, hogy nála még idejében került felfedezésre egy olyan daganat, ami Magyarországon a 25 és 30 éves nők között vezető halálok.

A testvér tanácsát a Facebook oldalunk meglátogatása követte. Like, információk és egy döntés, majd eljött egy szűrésünkre tavaly júliusban, úgy, hogy semmi panasza, vagy tünete nem volt – de hát éppen ezért szűrés a szűrés. Amikor panasszal fordulunk orvoshoz, azt már nem így hívják.

Az orvosi vizsgálatot követően egy részletes bőrtérképet készítettünk az összes anyajegyéről. Az orvosunk elmondta neki, hogy minden OK, majd ugyanezt erősítettük meg az írásos leletünkben is, amit néhány hét elteltével kapott meg, miután még egy másik orvosunk végignézte az anyajegyeit.  A leletben fél éves kontrollt javasoltunk, mert volt két anyajegye, ami kissé szabálytalanul nézett ki és ennek változását akartuk megítélni.

Adrienn fél év elteltével decemberben vissza is jött. Ismét megvizsgáltuk és ismét azt mondtuk neki, hogy nyugodjon meg, mert minden rendben van.

Ezúttal azonban az írásos lelet már eltért ettől a helyszíni véleménytől.
Elkészítettük az anyajegy-térképet ismét, a képeket elküldtük a kiértékelő központunkba, és ahogy azt a második (többedik) alkalommal tesszük, minden anyajegyet összehasonlítottunk a korábbi felvételekkel.
Az összehasonlító elemzés során azt láttuk, hogy a megfigyelésre javasolt két anyajegy változatlan, azonban egy másik, alig 1mm-es anyajegy a duplájára nőtt az elmúlt 6 hónap alatt, valamint a speciális képén is szabálytalan jelek vannak.
Eltávolítást javasoltunk. A szövettani lelet in situ melanomát igazolt.


Az in situ stádium azt jelenti, hogy a daganat sejtek még nem lépték át a bőr legfelső rétegének határát és nem jutottak mélyebbre, oda, ahol már erek is vannak. Így a melanoma, ebben a legkorábbi stádiumában képtelen áttétet adni, tehát 100%-os gyógyulásról beszélhetünk, ami nagy szó.

Ne feledjük, hogy a melanoma a növekedésének első szakaszában pont úgy néz ki, mint egy szabályos anyajegy, és csak később jelennek meg, a kifejlett melanomára jellemző szabálytalanságok.


Ilyenkor, az eset ismeretében persze több dolgon is el lehet gondolkozni, vagyis íme a recept:

–    mi lett volna, ha a testvére nem hívja fel Adrienn figyelmét a szűrés lehetőségére, vagy ő nem hallgat rá?
–    mi lett volna, ha a Facebook oldalunk nem támogatja őt a döntésében? Hála a közösségi médiának, ami a figyelem felhívásra is alkalmas!
–    mi lett volna, ha úgy gondolkozik, ahogy a legtöbben: nincs panaszom, minek menjek orvoshoz?
–    mi lett volna, ha nem hozzánk jön és valaki (akár mi is) csak szabad szemmel vizsgálja meg?
–    mi lett volna, ha nem jön vissza kontrollra, ami elég gyakori jelenség, pedig az az első alkalom, amikor az összehasonlító elemzést el tudjuk végezni, tehát gyakorlatilag a második a legfontosabb vizsgálat.
–    mi lett volna, ha nem végezteti el a műtétet, mondván „csak egy 2mm-es anyajegyről van szó”. Sajnos ez is elég gyakori hozzáállás, amit tapasztalunk.

Míg ebből a sok „volnából” csak egy is elég lett volna, hál Istennek nem ez történt. Adrienn meggyógyult, mi meg elégedetten végezzük tovább a munkánkat.

Tags: , , , ,

Orosz rulett a melanomával

Először is köszönöm Petrának, hogy írt nekem és hiányolt egy újabb blogbejegyzést. Az ilyen apróságok elegendőek ahhoz, hogy az ember új lendületet kapjon. Egy kis bíztatás mindig mindenkinek jót tesz. Nem terveztem, hogy most újabbat írok, de ennek hatására mégis megteszem.

Másodszor ezt a blogbejegyzést csak félig írom én, a fő gondolatokat egyik páciensünk írta (Tímea), akinek beleegyezését kértem, hogy levelét megoszthassam másokkal.

Az egész egy egyszerű kérdéssel indult, amiből naponta többet is kapunk, de végül nagyon értékes, elgondolkoztató és számomra megdöbbentő megismerésekkel és tapasztalatokkal zárult.

Kedves Doktor Úr!
 
Kérdésem, hogy amennyit változott az anyajegy az sürgetővé teszi-e a levételét, mert persze nem szeretném kockáztatni a melanomát (ezért is érzem fontosnak, hogy évente járjak a szűrésre), de …….  elképzelhető, hogy mondjuk 1 évet halasszam az anyajegy levételét?
 
Másik az, hogy ha nem nagy gond, akkor hadd nézzem meg az előtte utána képeket! Annyira érdekel, hogy mit láttak önök! Alapvetően rendkívül kíváncsi ember vagyok és szeretem megérteni, hogy mi történik! Másrészt édesapám is orvos (háziorvos) és szeretném neki is megmutatni :)”

Ez volt a kérdés. Tímeának a második szűrése után, amikor már össze tudjuk hasonlítani minden anyajegyét a korábbi felvételekkel, műtétet javasoltunk, mert az egyik apró anyajegyében változást láttunk. Minden ilyen változás magában hordozza a melanoma lehetőségét és ezt ki kell zárni.

Miután ismét megnéztem a felvételeket, azt válaszoltam, hogy a kép alapján sajnos nem tudom biztonsággal kijelenteni, hogy ez nem melanoma. Így a javaslatot továbbra is fenntartjuk, de a döntés az övé. Levelemhez mellékeltem az összehasonlító képeket az érintett anyajegyről, ahogy kérte.

valtozo anyajegy

(Felül látszódnak a makroszkópos képek, alul a speciális, ún. dermatoszkópos képek. Ez utóbbiakon látszik a pigmentszerkezet változása, ami alapján kijelenthető, hogy ez nem egy békés, változatlan anyajegy, hanem biológiailag aktív, változik, szerkezete szabálytalan, tehát melanomára gyanús.)

Levelemre az alábbi választ kaptam:

Sokat segített, mert így már én is egyértelműen látom a változást! Szabad szemmel abszolút semmit nem vettem észre. Itt van az, hogy már van összehasonlítási alap a tavalyi képekkel és ennek szemmel látható eredménye. Ma megint győzködtem a kollégáim, hogy ők is menjenek el szűrésre…kifejezetten azt a kolléganőmet, akinek édesanyja melanoma miatt hunyt el.
Jövő keddre bejelentkeztem műtétre Önökhöz….. :) Remélem a szövettanom jó lesz!

Ennek nagyon megörültem, mert olyan szépen és tömören foglalja össze a lényeget, ahogy még én sem tudnám megírni, pedig én ezzel fekszem és ezzel kelek.

Először is Tímea a saját szemével győződhetett meg róla, hogy az anyajegye, amin szabad szemmel semmi nem látható, mert olyan pici, tényleg megváltozott. Ilyenkor gondolkozom el azon, ahol szabad szemmel döntik el, hogy melyik anyajegy szabályos és melyik nem, ott ezt hogyan vennék észre. Sok olyan melanomát diagnosztizáltunk már, amin nem látszott semmi és a helyszínen a páciens azt a szóbeli tájékoztatást kapta az szűrést végző orvosunktól, hogy minden rendben van, de a leletében, miután a kiértékelő központunkban elvégeztük az összehasonlító elemzést, mégis műtétet javasoltunk. (A legutóbbi ilyen korai melanomás estünk itt található, de ezt csak az angol blogomban írtam meg egyelőre)

Amikor az ilyen eseteket megosztom a kollégákkal, akkor szörnyülködnek, hogy ezek után mit mondjanak azoknak a pácienseiknek, akiket nem a MelanomaMobil-os munkájuk során vizsgálnak meg. Ott hány melanoma maradhat diagnosztizálatlanul? Nagyon izgalmas kérdés és örülök, hogy még ők is ennyire átérzik ennek a súlyát.

A másik kiemelendő dolog, hogy Tímea miután igazán megértette a szűrés és a módszer lényegét, úgy érezte, hogy kollégáival is meg kell osztania ezt, különösen azzal a kolléganőjével, akinek az édesanyja melanomában halt meg. Itt tudni kell, hogy a melanománál az egyik legkomolyabb szempont a genetikai hajlam. Az említett kolléganő így igen magas rizikóval él, de ő nem érti, hogy miről van szó, ahogy Tímea sem értette korábban, mint az a következő leveléből ki fog derülni.

Ezek után írtam neki, hogy hadd publikáljam a levelezésünket a tanulságok miatt. Erre az alábbi levelet írta, ami egy újabb szakmai gyöngyszem:

Én már egyetemista korom óta járok az anyajegyeimet átnézetni bőrgyógyásszal, de soha nem voltam ilyen bizalommal a szűrés iránt. Ez már csak abból is látszik, hogy azt az anyajegyet, amit végül Ön vett le tavaly, már évekkel korábban javasolták levetetni megelőzési célból, de akkor valahogy nem éreztem olyan szükségesnek, el tudtam bagatellizálni, hogy minek szedessem le, hisz ilyen alapon az összeset levetethetném, mert mind ugyanígy néz ki. Persze azért mindig bennem volt, hogy nem biztos, hogy nem a saját életemet kockáztattam ezzel. Így találtam a MelanomaMobilra az interneten és mentem el Önökhöz. Most, a jelen esetben azonban, a több orvos egybehangzó véleménye ellen (hisz Önöknél többen is látják az elkészült képeket), illetve hogy én is láttam a képeken a változást… nincs apelláta :)

Itt leírja, hogy már régóta jár szűrésre és már korábban javasolta orvos az egyik anyajegy levételét. De ő felülbírálta ezt a döntést. Ez egy nagyon érdekes pont, most a konkrét esettől eltekintve. Ennyire bízunk egy orvos véleményében? Én, mint laikus felülbírálhatom egy szakember véleményét? Mit kockáztatok ezzel? Ezt Tímea is megfogalmazta és jól látja, hogy az életét kockáztatta ezzel. Neki szerencséje volt, de több páciensnek nem. Éppen nemrégen írtam a meghökkentő eseteinkről, ami pont erről szólt.

…de most, hogy nálunk több orvos is látja egy páciens képeit, és leginkább az, hogy Ő is látta a saját szemével a saját anyajegyét, már elég meggyőző volt a műtét elvégzéséhez.

A beavatkozásra múlt héten került sor és várjuk a szövettant. Bízom benne, hogy nem lesz melanoma és megnyugodhatunk.

Tímea esete nem egyedi. Sok páciensünk ír ilyen ügyben, de még többen nem veszik erre a fáradtságot, hanem egyszerűen figyelmen kívül hagyják a javaslatunkat. Ez éppen olyan, mintha egy golyót tennénk a tárba, megforgatnánk azt, majd a halántékunkra szegezve meghúznánk a ravaszt.

Sokat tapasztalt orvosként, aki ezerszer meggyőződtem már az egészség múlandóságáról, azt gondolom, hogy életünk nem orosz rulett tárgya, különösen, ha családanyaként, apaként másokért is felelősséggel tartozunk.

Tags: ,

A második az első igazi

Magam is szeretem átgondolni a döntéseimet, hogy mit miért teszek és mit miért veszek.

Gondolom, ezzel mások is így vannak: átgondoljuk, hogy mire áldozunk az időnkből, energiánkból és a pénzünkből. Azonban, sok páciensünknél nem ezt látom.

Hozzánk azok járnak, akik szeretnének biztonságban lenni a bőrüket, anyajegyeiket illetően, hogy ha netán kialakulna (vagy lenne) a bőrükön egy rosszindulatú daganat, akkor azt még időben észlelve teljes gyógyulást érhessünk el.

Minden fórumon az összehasonlító elemzés fontosságát hangsúlyozzuk, mert ez az egyetlen módszer, amivel még igazán korai stádiumban el lehet csípni a melanomát.

Ezért nem elég az anyajegyeket csak megvizsgálni, végignézni, talán egyet-egyet lefényképezni, történjen ez bármilyen rendszerességgel is.
Egyszerűen képtelenség lenne bárkitől – akár még egy orvostól is – elvárni, hogy észben tudja tartani az összes páciensének összes anyajegyét és amikor az egyikőjük  felbukkan ismét, akkor pontosan meg tudja mondani, hogy van-e valami újdonság, vagy változás.

Éppen ezért elengedhetetlen véleményem szerint az anyajegyek válogatás nélküli rögzítése minden alkalommal és kivétel nélküli összehasonlítása a korábbi felvételekkel, hogy például felfedezhessünk egy olyan korai melanomát mint ez:

korai melanoma

Ennek a 23 éves páciensünknek is csak így tudtuk megmentetni az életét és ilyen korán észlelve a melanomát ő biztos lehet a teljes gyógyulásban.

Ehhez képest néhány páciensünk az első kontroll után nem jön vissza. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat, amin voltak nagyrészt pénzkidobás. Az első szűrés alkalmával igazán korai melanomákat nem lehet észlelni, hiszen azok teljesen békésnek néznek ki (ld. fenti képet). Nagy, előrehaladottabb daganatokat meg bárki képes észlelni, ahhoz nem kell ilyen ’drága’ vizsgálatra jönni. A mi szűrésünk éppen azért kerül ennyibe, mert minden páciensünk, minden anyajegyét legalább két orvos nézi végig és hasonlítja össze, ami nagyon sok munka és hozzáadott érték.

Hozzánk csak annak érdemes jönnie, aki megértette az összes anyajegy vizsgálatának és az összehasonlító elemzésnek a lényegét. Úgy is felfoghatjuk, hogy aki ezt nem látja, azt lebeszélem arról, hogy hozzánk jöjjön.

Ezek a páciensek azt mondják, hogy a helyszínen megnyugtattuk őket vagy az írásos leletben tettük ugyan ezt, majd ők figyelik magukat, stb. Aki érti a fentieket, annak nem kell tovább magyaráznom, hogy az első vizsgálat alkalmával sem a helyszínen, sem a leletben nem tudunk megnyugtatni senkit.

A legszebb esetünk, amikor a páciens magát figyelte, így végződött (B.G.).

Ennél már csak az keményebb, amikor egy páciensünknek leletet küldünk arról, hogy véleményünk szerint rosszindulatú daganat van a bőrén és nem hajlandó megműttetni magát. Erről egy külön bejegyzésben írok, mert ez már úgy is egy kicsit hosszúra nyúlt.

ÉRDEKKONFLIKTUS: van, mert a szűrés fontosságáról és különösen az összehasonlító elemzés előnyeiről írok, ami a mi szolgáltatásunk egyik lényege. Bár nem tudom, hogy milyen marketing az, amikor egyeseket lebeszélek arról, hogy hozzánk jöjjön.

Tags: , , , , ,