Archive for category bőrrákszűrés

Mik az anyajegyszűrés legfontosabb szempontjai?

Az anyajegyszűrések között körülnézve a piacon különböző árú és színvonalú vizsgálatokkal találkozhatunk. Ezek első ránézésre mind jónak látszanak. De melyiket is válasszuk, melyiknél kapjuk a legtöbbet pénzünkért?
Ennek eldöntéséhez szeretnék most pár kapaszkodót adni – maximális objektivitásra törekedve.

Kezdjük azzal, hogy hány orvos fogja látni anyajegyeit?

A legtöbb helyen csupán egy. Valljuk be őszintén, egy ilyen vizsgálat során – melyben kiemelkedően fontos, hogy minden gyanús dolgot észrevegyenek – nem szeretnénk kitenni magunkat annak, hogy az orvos éppen milyen lábbal kelt fel , mennyire tud koncentrálni és legfőképpen mekkora tapasztalata van a melanoma kiszűrésében. Noha számítógépes szoftverek is segítik egyes vizsgálattípusoknál a helyszíni kiértékelést, de ennek a véleménye orvos-jogi szempontból nem elfogadható, csak tájékoztató jelentőségű. Végül az orvosnak kell a döntést meghoznia. Éppen ezért, nálunk, a MelanomaMobilnál, a részletes, bőrtérképes vizsgálat során, minimum két orvos is megvizsgálja anyajegyeit. Ha a helyszíni vizsgálat során szabad szemmel nem is felismerhető valami, akkor az az összehasonlító elemzés során kiderül.

Na és valóban az összes anyajegyét megvizsgálják? Vagy csak a vizsgáló rájuk néz és ott eldönti, hogy lehet-e vele gond?

A melanoma sokszor nagyon nehezen észrevehető. Egy igazán korai melanoma szabályos és egy békés anyajegyre hasonlít. Néha magunk is meglepődünk mikor egy alig gyanús anyajegyről, melynek természetesen eltávolítását javasoltunk, kiderül, hogy valóban egy melanoma volt. Nagyon sok melanoma, korai stádiumban szabad szemmel nem felismerhető, így az egész testet meg kell vizsgálni, a látszólagosan gyanús anyajegyekre koncentrálni tapasztalataink szerint nem elegendő.

Valóban le is fotózzák az anyajegyeit?

Szó elszáll, írás megmarad – nem hiába tartja a mondás. Ha nem készül felvétel, honnan tudjuk, hogy milyen volt anyajegyünk? Amit nap mint nap látunk, annak aligha vesszük észre változását. Mi a MelanomaMobilnál minden anyajegyet és bőrelváltozást digitálisan rögzítünk speciális kameráinkkal válogatás nélkül.

A kontroll vizsgálatoknál minden anyajegyét összehasonlítják a korábbi állapotával? Vagy megint csak azt vizsgálják, amiről a szűrést végző orvos az egyéni tapasztalatai alapján azt gondolja, hogy szabálytalan?

Ez sem mindegy. Igazán korai állapotában a melanoma csak az összehasonlító elemézés, vagyis az anyajegy változása alapján szűrhető ki. Ehhez viszont minden anyajegyet vizsgálni kell, még azt is, ami szabályosnak tűnik. Emiatt a MelanomaMobilnál az összes anyajegyről és a teljes testfelületről is készítünk felvételeket, melyeket minden kontrollvizsgálat során össze is hasonlítunk egymással, így látható lesz, ha egy anyajegy változott, sőt, az is, ha valahol új anyajegy keletkezett.

2015febr_melyik szurest valasszam2

Amennyiben Ön megértette, hogy miért a Melanomamobil objektív (több egymástól független orvost is magában foglaló) és komparatív (minden anyajegyet összehasonlító) vizsgálata a legalkalmasabb az igazán korai melanoma kiszűrésére, akkor bizonyára nem szeretné, ha bejelentkezik egy vizsgálatra és ott nem ezt a biztonságot kapja.

A piacon elérhető legalaposabb vizsgálatért jelentkezzen be a MelanomaMobilhoz.

Ezt megteheti online a http://www.melanoma.hu/online weboldalon vagy a +36 70 337 3333 telefonszámon hétköznap 8-16 óra között.

Észrevesszük-e a bőrrákot magunkon?

Hát persze – gondolhatnánk – hiszen a bőrünkön van.

Ugyanakkor saját statisztikáink azt mutatják, hogy a többség sajnos nem figyel fel időben a figyelmeztető, életmentő jelekre.

Az ’életmenő lehetőség’ a bőrrák halálos változatánál a melanománál az, hogy kezdetben nagyon lassasn nő, ezért aránylag hosszú ideig egy egyszerű, kis műtéttel a páciens élete megmenthető.

Sajnos ez az ‘életmenő lehetőség’ ugyanakkor egy ‘nagy nehézséget’ is magában hordoz, történetesen azt, hogy erre a kezdeti, lassú növekedésre kevesen figyelnek fel és tulajdonítanak neki jelentőséget.

Az alábbi eset is jól mutatja, hogy a páciens nem vette észre a változást az anyajegyen, amire ráadásul még a figygelmét is felhívtuk.

A szűrések alkalmával javasolt kontroll időpont betartása így életet menthet, viszont annak kihagyása és folyamatos halogatása elveheti a melanoma korai felismerésének a lehetőségét! Pont azt az előnyt, amit a páciens a MelanomaMobil összehasonlító módszerével nyerhet. Sajnos nem elég az otthoni szemrevételezés, csak az alapos összehasonlító vizsgálattal van esély korai stádiumban felismerni azokat a változásokat, amelyek melanomára utalhatnak.

Az alábbi páciens 2007-ben vett részt szűrésünkön, amikor 6 hónapos kontroll időt javasoltunk!

Sajnos a páciens nem jött 6 hónap múlva, ehelyett 7 évet várt a következő kontroll vizsgálattal. Utólagos elmondása szerint azért, mert nem látta, hogy anyajegyei változtak volna.

A helyszíni vizsgálatot követő kiértékelés során elvégeztük az összehasonlító elemzést és a változás jelentős volt.

melanoma_kep

Orvosunk azonnali műtétet javasolt, amelynek a szövettani eredménye sajnos már nem korai stádiumú melanomát igazolt (Clark IV, Breslow 1.06mm).

Ha a páciens a javasolt kontroll időpontban visszajött volna, akkor ezt a melanomát egy egészen korai stádiumban ki lehetett volna szűrni.

A fenti esethez hasonlóan számtalanszor tapasztaljuk, hogy a páciensek kontroll időpontra hívásánál, azt jelzik vissza, hogy szerintük nem történt semmi változás, ezért nem jönnek vissza. Most, amikor ezen sorokat írom értesültünk egy esetről, amikor a 29 éves kismama kihagyva a javasolt egy éves kontrollt, két év múlva jelentkezett ismét egy előrehaladott melanomával, aminek két éve még nyoma sem volt.

A saját anyajegyek megfigyelése nagyon fontos ugyan, de sajnos nem elegendő. Pont a korai melanoma az, amikor a páciens élete egy egyszerű kisműtéttel megmenthető. Sokan a korai melanomájukat egy békés anyajegyként tartják számon és csak akkor figyelnek fel a bajra, amikor a melanoma kiemelkedik a bőr síkjából, váladékozni, viszketni, vérezni kezd, de ezek már késői jelek.

Figyeljünk magunkra és tartsuk be a javasolt kontroll időt – legfőképp azok, akik 6 hónapos kontroll kapnak és/vagy van olyan anyajegyük, melyet megfigyelésre javasolunk – hogy még időben lehessen cselekedni.

Tags: , , , , ,

Észrevesszük az észrevehetetlent

Egyetért velem, hogy Ön is olyan orvoshoz szeret járni, aki folyamatosan képzi magát abban, amit csinál? A tudásunk frissítése, tapasztalataink megosztása rendkívül fontos.

A MelanomaMobil-nál ez a heti rutin része. Az érdekes, tanulságos esetektől rövid összefoglalót készítek az orvosainkak, kiküldöm azt és megvitatjuk a tapasztalatokat.

Éppen tegnap írtam egy 26 éves fiatal nő esetéről, amikor a melanomát sem a páciens, sem a szűrését végző orvos nem vette észre.

Ön meg tudja mondani, hogy vajon melyik a melanoma?

 

Az esetet olvasva az egyik kolléganőm (Erika) szólt, hogy miért nem osztjuk meg ezt a tudást, tapasztalatot a pácienseinkkel is. Így, most ezt a bejegyzést írom Önnek.

Egy fiatal nőről van szó, aki 2013 márciusban járt nálunk először. Már akkor is műtétet javasoltunk neki, de a szövettan nem igazolt rosszindulatú elváltozást.

Tekintettel a magas rizikójára fél éves kontrollt kapott az első alkalommal. Általában ez a gyakorlatunk: ha az első alkalommal nem észlelünk jelentősebb változást, akkor utána egy éves kontrollt javasolunk, még magas rizikó esetén is, tekintettel arra, hogy a melanoma nagyon lassan nő – eleinte.

2013 decemberben jött vissza kontrollra és elmondása szerint semmilyen változást nem észlelt a bőrén. A vizsgáló orvos sem jelzett semmilyen gyanúsat, így került az eset a kiértékelési szakba, amikor egy másik orvosunk összehasonlította az összes anyajegy képét – válogatás nélkül! – a korábban készült képekkel.

Itt a ’válogatás nélkül’ kifejezésen nagy hangsúly van. Sok helyen csak azokat az anyajegyeket rögzítik és hasonlítják össze, amelyekről az orvos úgy gondolja, hogy gyanús. Ez a melanoma észrevétlen maradt volna így.

A kiértékelő orvosunk észlelte az egyik apró anyajegy növekedését és változását, melynek eltávolítását javasoltuk. A szövettan korai melanomát igazolt, vagyis a műtét még bőven időben történt, megmentve a páciens életét.

Milyen tanulságokat emelnék ki?

–          A korai melanoma diagnózisa nehéz, nagy kihívás.

–          Különösen magas rizikójú pácienseknél az összehasonlító elemzés jelentősége nagy; a legjobb módszer a korai melanoma felfedezésére.

–          Komolyan kell venni a szűréseket, ami életet menthet.

Azt gondolom, mindannyian sokat tanulhatunk ebből az esetből.

Az összehasonlító elemzés képei itt találhatók, amiről kiderül, hogy melyik volt  a melanoma.

Négy hét halálfélelem

Szeretném megosztani egy sok éves szakmai dilemmámat Önnel és egyben aktív állásfoglalásra is kérem. Annyira komolyan veszem a válaszát, kommentjét, hogy ennek jelentős súlyt adok majd a végleges szakmai döntés kialakításánál.

Mi a probléma?

A szűrések során többször van olyan helyzet, hogy az anyajegy klinikai képei alapján felmerül melanoma lehetősége, de nem tudjuk egyértelműen rámondani, hogy az.

Mit tegyünk ilyenkor?

Írjuk rá a leletre, hogy melanoma, mert így legalább komolyan veszi a páciens és elvégezteti a műtétet? Vagy írjuk rá azt, hogy megelőző műtétet javasolunk és majd a szövettani lelet kitisztázza? Szakmailag egyértelműen ez utóbbi megoldás lenne a legjobb, de gyakorlatból tudjuk, hogy ez mégsem működik, MERT a páciensek egy jelentős része eljön szűrésre és abszolút NEM veszi komolyan az eredményt, amit kap tőlünk és NEM végezteti el a műtétet, amit javasoltunk.

Vajon ennek mi lehet az oka?

– A páciensek ezen jelentős része vajon azt gondolja, hogy a szűrés aktusa önmagában elegendő, megtette amit kell az egészsége érdekében és az eredmény már nem is számít?
– Vajon azt gondolják, hogy ’viccelünk’ és a leletet nem kell komolyan venni?
– Vajon nem bíznak a szakmai véleményünkben? Akkor miért nem mennek olyan helyre, akiben bíznak?
– Vajon azt gondolják, hogy ’egy anyajegyből nem lehet baj’? De akkor miért jönnek el szűrésre?
– Valami más, amire nem gondoltam?

Mi a jelenlegi gyakorlatunk?

Jelenleg úgy járunk el, hogy amennyiben a képek elemzése során 90%-nál nagyobb a bizonyosság, hogy melanomáról van szó, akkor ráírjuk ezt a diagnózist a leletre. Pontosan tudom, hogy mit jelent egy ilyen leletet kézhez kapni. A páciens vagy tudja, hogy mi az a melanoma és azonnal ’rosszul lesz’, vagy nem tudja, utánanéz a neten és így rövid időn belül halálfélelme támad. Olyan az emberi természet, hogy a lehető legrosszabb lehetőséget kutatja, másrészt a megfelelő tudás sincs meg az olvasottak megszűréséhez. Amire a páciens műtéti időpontot kap, és amire a szövettani lelet is elkészül, kb. 4 hét telik el. Ez azt jelenti, hogy eddig a páciens halálfélelemben éli az életét, amit aztán később a szövettani lelet vagy felold, vagy megerősít.

Éppen ettől szeretnénk megkímélni a pácienseinket, amikor kidolgoztuk a KÖVETENDŐ PÁCIENSEK rendszerét. Ez azt jelenti, hogy amikor a melanoma gyanúja nem éri el a 90%-ot, akkor megelőző műtétet javasolunk és a páciens felkerül egy listára, akiket szorosan követünk és felhívjuk, hogy a műtétet elvégeztették-e már. Ha a szövettan igazolja a melanomát, akkor úgy is ráér megtudni, hogy mivel áll szemben és ekkor legalább, már a szövettani paraméterek alapján pontos felvilágosítást tudunk adni, hogy milyen prognózisra számíthat.

Működik ez a gyakorlatunk? NEM

Mit mutatnak a számok?

42-en vannak a követendő páciensek listáján. Ebből 14-en (33%) végeztették el a műtétet, amiből 1 lett végül melanoma. A többieket nem tudjuk elérni, nem válaszolnak, nincs semmilyen információnk róluk.

Hangsúlyozom, hogy olyan válogatott esetekről van szó, ahol a halálos melanoma lehetősége felmerült!

Az összes, általunk diagnosztizált melanoma 42,9%-ánál nem melanoma diagnózist adtunk ki, hanem megelőző eltávolítást, tehát sok melanoma igazolódik így, vagyis érdemes komolyan venni, amikor műtétet javasolunk.

Még megdöbbentőbb adat – aminek ismeretében már tényleg semmin nem tudok csodálkozni -, hogy a kiadott ’biztos’ melanoma diagnózisok mellett a páciensek 14,6%-ról semmi információnk nincs, annak ellenére, hogy komoly erőfeszítéseket tettünk erre.

Tehát a kérdéseim, amelyek valamelyikére, vagy mindegyikére várom válaszát, gondolatait, véleményét:

1. Ön mit javasol: folytassuk a jelenlegi gyakorlatot, VAGY a legkisebb melanoma gyanú felmerülésekor igenis írjuk rá ezt a leletre és ne törődjünk azzal, hogy min megy keresztül a páciens a szövettani lelet kézhezvételéig?

2. Vajon mi lehet annak az oka, hogy egyes páciensek nem végeztetik el a javasolt műtétet, miután eljöttek szűrésre? Különös tekintettel arra, hogy az egyedi összehasonlító módszerünk mellett, objektíven is meg tudjuk ítélni a változásokat kontroll szűrés esetén.

Azok között, akik itt a blogban alább válaszolnak a fenti kérdések legalább egyikére 2013 március 1-ig, 1db 1 főre szóló 100%-os kedvezményt jelentő kupont sorsolok ki egy (első vagy kontroll) összehasonlító bőrrákszűrésre. Az eredményt szintén itt teszem majd közzé.

2013.03.02. A mai sorsolás alapján a győztes Balogh László lett, aki a 10. kommentet írta. A sorsolás megtekinthető itt. H.B.

Játék a szavakkal: anyajegy vizsgálat és melanoma szűrés

Nem könnyű a páciensek dolga, amikor egészségügyi szolgáltatások színvonalát próbálják megítélni az adott szolgáltatók honlapján található információk alapján. Arról nem is beszélve, amikor azt próbálják ’kitalálni’, hogy az adott problémájuk pontosan mi is: jó indulatú, vagy éppen valamilyen veszélyes kór.

Mindenkit megnyugtathatok, hogy ez nem csak a laikusokkal van így; éppen a nemrégiben történt, amikor orvos létemre én is félrediagnosztizáltam magamon valamit és az adott területen dolgozó szakorvos kolléga mosolyogva nyugtatott meg…

Mikor merülhet fel egyáltalán, hogy megnézessem az anyajegyeimet?

A legritkább eset, amikor valaki pusztán önmaga, vagy éppen családja iránti figyelmességből szeretné megvizsgáltatni az anyajegyeit (szűrés), hogy minden rendben van-e. Másik eset, amikor valakinek a környezetében  bőrrákot diagnosztizálnak, azonnal tudatosul, hogy „ez velem is megeshet”. Előfordul, hogy valaki úgy látja, úgy gondolja, bőrén valami szokatlant észlel: az egyik anyajegye megváltozott, vagy éppen új növedék keletkezett.

Hova forduljak? Hol vagyok a legjobb kezekben?

Beütöm a google keresőjébe, hogy anyajegyszűrés és egy tucat találat jelenik meg: kozmetikai szalonok, orvosok, lézer centrumok, stb. Az egyik helyen ingyenes, a másiknál olcsóbb, a harmadiknál pedig méreg drága.

Véleményem szerint a legfontosabb dolog, hogy a vizsgálatot bőrgyógyász végezze és a vizsgálat az egész testre terjedjen ki. Igen ám, de honnan tudhatom, hogy az adott orvosnak mekkora a tapasztalata az anyajegyek vizsgálata terén? Sehonnan.

Ezért azt gondolom, hogy az ilyen vizsgálatokat legjobb ott elvégeztetni, ahol kifejezetten erre a vizsgálatra szakosodtak, tehát nem csalinak állították be, mint típusosan lézer, vagy más kozmetikai klinikákon: adunk ingyenes anyajegy vizsgálatot, a lényeg, hogy becsalogassuk a pácienst, akinek majd eladunk mást (is).

Sokan a felhasznált eszközök minőségével csalogatják a pácienseket. Pl. „A video-digitális dermatoszkóp jelenleg az egyik leghatékonyabb műszer, mely a szabad szemmel nem látható rosszindulatú elfajulást is felismeri.”

Amikor ilyesmiről olvasok, mindig Dr. Harald Kittler, bécsi kolléga egyik kongresszusi előadása jut eszembe, amikor azt mondta az anyajegy analizáló szoftverekről: „… aki ért az anyajegyek vizsgálatához, annak nincs szüksége ilyesmire, aki nem ért hozzá, azon meg úgy sem segít….” (Dr. Kittler azon az egyetemen dolgozik, ahol az anyajegy vizsgáló számítógépeket kifejlesztették).

Tisztázzuk, hogy a műszer semmit nem ismer fel, csak az, aki használja és csak akkor, ha ért hozzá és olyan anyajegyeket is megvizsgál vele, amiben szabad szemmel nem látható eltérések lehetnek. Tehát minden anyajegyet vizsgálni kell, de ez rengeteg időbe telik, ezért nem is teszik.

Sokan írják a képek eltárolását és későbbi összehasonlítását is. Itt sem mindegy, hogy minden anyajegyet vizsgálnak és eltárolnak, vagy csak néhányat! Ha csak néhányat, akkor azokat mi alapján választják ki, ha éppen az imént „írták”, hogy a melanoma sokszor szabad szemmel nem is látható?

Össze lehet hasonlítani minden anyajegyet ott a helyszínen? Kétlem, hogy ez az időbe beleférne.

Az anyajegy vizsgálat is olyan, mint sok minden más. Lehet, hogy egy jó szemű szakember mindenféle technológia nélkül kiszúrja a problémás képletet, pláne, ha az már akkora, ami látható. Ezért azt gondolom, hogy sok esetben egy egyszerű orvosi vizsgálat is jobb, mint a semmilyen vizsgálat.

Azoknak viszont, akiknek tényleg sok anyajegye van, amit nehéz követni és emiatt tényleg magas a rizikójuk, a következő szempontok figyelembevételét ajánlom:

–          minden anyajegy vizsgálata történjen meg, tehát minden anyajegyről ténylegesen készüljön digitális dermatoszkópos felvétel,

–          lehetőleg ne csak egy orvos lássa a felvételeket az egyszerű több szem, többet lát alapon. Az orvostudományban nem véletlenül honos a „második vélemény” intézménye,

–          valóban minden anyajegy kerüljön összehasonlításra a korábbi képpel, mert csak így derülhetnek ki szemmel nem látható eltérések,

–          de nem elég csak az anyajegyeket összehasonlítani a korábbi felvételekkel, hanem a test régiókat is hasonlítani kell, mert csak így tudunk észlelni szemmel nem látható új növedékeket.
Az alábbi képen két olyan melanoma látható példaként, ami szabad szemmel nem volt látható és csak a régiók összehasonlító elemzésével lehetett diagnosztizálni.

Azt gondolom, hogy ez a lényeg és mi is éppen ezért vizsgáljuk úgy az anyajegyeket már 8 éve, ahogyan.

Azt is tudni kell, hogy nincs 100%-os vizsgálat és előfordul, hogy még a szövettan is téved. Sajnos ilyen az orvostudomány. Lényeg, hogy törekedjünk a legjobb eredményre és a legjobb minőségre.

Budapesti rendelési napok

Kedves Olvasóim, Pácienseim!

A jövőben előreláthatólag 6-8 heti rendszerességgel Budapesten leszek és ez alkalmakkor egy-egy rendelési napot is tartok.

Amennyiben vizsgálat céljából (akár anyajegy vizsgálat részletes bőrtérképpel, akár a-nélkül) vagy konzultációra jelentkezne be, várom szeretettel.

Az első rendelési nap: 2012 November 30-án, Arany János utcai rendelőnkben.

Bejelentkezés, további információ: 06 70 337 3333

Üdvözlettel: Dr. Horváth Béla

Bőrrákszűrés stratégia

Stratégia az, amit sokszor hallunk, de nem használunk elégszer. Tervszerű gondolkodást jelent egy bizonyos cél elérése érdekében és szembe állítható az ad hoc akciókkal, tervszerűtlen döntésekkel.

A történelem talán egyik legismertebb stratégája Leonidasz volt, akinek 250 ezer fős Perzsa sereggel kellett megküzdenie az ő 8000 fős, vagyis relatíve maroknyi csapatával.

Leonidasz mérlegelte, hogy mik a lehetőségei, mik a céljai és tervet készített a győzelemre, amiben azt használta ki, hogy a Thermopulai szoros keskeny volt, amin az ellenfelei csak kis számban tudtak egyszerre áthaladni, így esély nyílt a ’kiegyenlített’ küzdelemre.

Azonban miért lenne szüksége bőrrákszűrési stratégiára, vagyis arra, hogy ezzel kapcsolatban tervszerűen gondolkodjon?

A bőrrák halálos variánsának, a melanomának a gyakorisága az USA-ban (sajnos csak innen vannak elérhető és precíz adatok) egy év alatt 8,5%-al növekszik, míg a halandóság 4,5%-al.

Tehát egy olyan problémával állunk szemben, ami egyre jelentősebb és az eleve meghatározott genetikai hajlamon kívül két ponton is aktív közreműködésünket feltételezi. Egyrészt a melanoma gyakoriságának növekedése mögött feltehetően a figyelmeztetések ellenére is népszerű napozás, vagy szolárium használat közben elszenvedett leégés áll, másrészt a halandóság növekedése pedig azt jelzi, hogy az egyre sűrűsödő kampányok, figyelmeztetések ellenére is, sok a későn felfedezett eset, amikor már nem tehetünk semmit a páciens megmentéséért.

Ezért van tehát szüksége bőrrákszűrés stratégiára, hogy átgondolhassa, vajon Önnek személy szerint milyen adottságai vannak, míg a cél mindenkinél ugyanaz: ha kialakul a bőrén a rettegett melanoma, akkor még időben eltávolításra kerüljön, mielőtt a daganatsejtek szétszóródnának a szervezetben.

Most nézzük meg, hogy Önnél személyre szabottan milyen stratégiára van szükség. Ehhez segítségül hívok egy kiváló ábrát, amit a 2011-es Melanoma Világkongresszusról hoztam, Nantes-ból, és ami 47 különböző tanulmány összesített adatai alapján készült, tehát sok tíz- vagy százezer személy vizsgálatán alapul.

Ezen az ábrán, a vízszintes tengelyen az anyajegyek száma található, ami talán a legjobban reprezentálja egy személy genetikailag hordozott rizikóját: minél több anyajegye van, annál nagyobb a hajlama rá, hogy melanomája legyen és ez sajnos a génjeibe van kódolva. Persze az anyajegyek számán kívül, még fontos a szabálytalan anyajegyek és az elszenvedett leégések száma is, illetve további genetikai terheltségre utal, ha a családban már előfordult ez a betegség.

A függőleges tengely egyrészt a személyek számát és egyúttal a rizikót is mutatja.
Tehát, ahogy haladunk a vízszintes tengelyen jobbra, vagyis az egyre több anyajeggyel rendelkező személyek felé (az ábrák is ezt szemléltetik), úgy az ún. Gauss görbét kapjuk, tehát csak kevesen vannak köztünk, akiknek egyáltalán nincs anyajegye és olyanok is, akiknek rengeteg van, míg a legtöbb embernek van valamennyi – a két véglet között.

A kék vonal a melanoma kialakulásának rizikóját szemlélteti. Látszik, hogy még az anyajegyekkel nem rendelkezők sem dőlhetnek hátra teljes nyugalommal; sőt, de erről kicsit később. Ahogy nő az anyajegyek száma, úgy nő a rizikó, tehát a stratégia kialakításában ez egy fontos szempont.

A piros görbe ugyanakkor a melanoma halálozás rizikóját mutatja és eltér attól, amit első pillanatra várnánk: a görbe nem zéró a kevés anyajeggyel rendelkezőknél, tehát a vízszintes tengely bal oldalán.

Vajon mit jelent ez és milyen hatással vannak azok az információk, amit ebből leszűrhetünk a személyes bőrrákszűrés stratégiájának elkészítésére?

Az első megdöbbentő tanulság, hogy az alacsony melanoma rizikóval rendelkezők között is vannak halálesetek. E mögött egy igen érdekes jelenség áll, amire már korábban utaltam: a melanomák egymástól biológiailag eltérőek. Van olyan melanoma – a nagy többség -, ami nagyon lassan nő, míg van olyan, ami rendkívül gyorsan – néhány hónap alatt már túlságosan is nagyra. Szintén érdekes jelenség itt az, hogy a gyorsan növekvő melanomák éppen a kis melanoma rizikójú személyeken alakulnak ki leginkább.

Tehát, ha Önnek alacsony a rizikója, mert kevés anyajegye van, akkor érdemes mégis rendszeres szűrésekben gondolkoznia? NEM!

Mégis, mit tehet? Kevés anyajegy, alacsony rizikó, de ott van a gyorsan növekvő melanoma lehetősége: Önnél a megoldás a ’NEOFÓBIA’ tudatosítása. Ez azt jelenti, hogy bármi megjelenik a bőrén, ami korábban nem volt ott és két hét alatt nem múlik el magától, sőt növekszik, akkor gondolni KELL melanoma lehetőségére is és azonnal meg kell mutatni orvosnak. A neofóbia az újtól, vagyis a bőrön újonnan kialakuló növedékektől való félelmet jelenti. Sajnos ezek a melanomák ráadásul nem is hasonlítanak a könyvekből, újságokból ismerős képekre: gyakran nem pigmentáltak, egy egyszerű piros növedék képét öltik.

A másik furcsaság, hogy a melanoma halálozás piros görbéje nem követi a rizikó kék görbéjének emelkedését. Ez két okkal magyarázható: egyrészt a sok anyajeggyel rendelkezők jobban tudatában vannak a problémának és rendszeresen járnak szűrésekre, másrészt a rajtuk kialakuló melanomák is lassabban nőnek így több idő van azok időben történő felfedezésére. Az, hogy a melanoma halandóság a statisztikai adatok alapján nő, az mégis azt jelentheti, hogy még mindig nem veszik elég sokan elég komolyan a bőrön jelentkező veszélyt, ami ráadásul a többi rákos daganattól eltérően még látható is.

A megfelelő stratégia tehát sok anyajegy esetén a rendszeres önvizsgálat és professzionális szűrővizsgálat; hogy milyen gyakran, az egyénileg eltérő.

Mi a MelanomaMobil-nál az elmúlt 7 évben több mint 31.000 szűrővizsgálatot végeztünk és közel 200 melanomát diagnosztizáltunk, ezek nagy részét igen korai stádiumban.

Egyedülálló szűrési technológiánknak köszönhetően egyedül mi vagyunk képesek arra, hogy szabad szemmel nem látható melanomát diagnosztizáljunk az összehasonlító elemzések révén. Ráadásul még az a biztonság is megvan, hogy minden betegünk anyajegyeit legalább két orvos látja, míg műtéti javaslat esetén három. (Elnézést, de ezt a minőséget nem tudjuk 70%-os kupon oldalakon elérhetővé tenni, ezt meghagyjuk másoknak). Így az elmúlt években forint milliárdokat spóroltunk az államnak (egy ember halála nagyjából 120 millió forintjába kerül), valamint sok bánatot és szenvedést a pácienseinknek.

Az 1-el jelölt alig észlelhető méretű anyajegy kevesebb mint egy év alatt nőt 2mm nagyságúra, amit a helyszínen nem is, de az összehasonlító elemzéssel észlelni tudtunk, ezzel megmentve fiatal páciensünk életét.

Tags: , , , , , ,

Fodrásztól cipőt kedvezményes áron

Most olyan dologról fogok írni, amiben nem fog egyetérteni velem.

Az egyik kupon oldal egyik hirdetése ütötte át azt a küszöböt, hogy rászánjam az energiát és időt a blogírásra és ráadásul egy olyan bejegyzés megírására, amivel kapcsolatban még az olvasóim sem fognak egyetérteni velem. Eleve vesztes helyzet.

Az egyik kozmetikai és masszázs szalon melanoma szűréssel csábítja az ügyfeleket magához, pontosabban az ajánlat így szól: 4950 ft-ért az ügyfél kap 2x45p teljes test masszázst, 2x10p bioptron lámpás kezelést, egy melanoma és egy candida szűrést.

Elsőként az árról és a kuponoldalakról néhány gondolat.

Szerencsétlen szalontulajdonos, aki  optimális esetben egy etikus vállalkozó, azért kockáztatja a vagyonát (vagy annak egy részét), hogy a tevékenységével elégedett ügyfeleket szerezzen és tisztességes nyereséget termeljen magának. Ennek a folyamatnak a mellékterméke az, hogy munkát ad néhány embernek és adót fizet az államnak. (Még csak megemlíteni sem szeretném azokat a vállalkozókat, akik nem tisztességes módon próbálnak nem tisztességes nyereséghez jutni.)

Tehát, van ez, és más tisztességes vállalkozók, akik talán 10-20% nyereséget (ha) ki tudnak termelni maguknak, bár ezekben a válságos időkben sokan örülnének fele ilyen teljesítményeknek is.
Ekkor jönnek a kupon oldalak, akik 50-70%-os kedvezményeket ígérnek a vásárlóknak, majd abból a bevételből, ami befolyik, még további 30% jutalékot is elvisznek – erről a vásárlók persze nem tudnak, de nem is érdekli őket.

A vállalkozó két dolgot tehet: kreál egy nagyon magas árat, amiből mindezeket a kedvezményeket és jutalékokat odaadva éppen nullába jön ki, vagy vastagon veszteséget termel azt remélve, hogy így hosszú távú ügyfeleket szerezhet magának és ezt befektetésként kezeli.

Kiválóan illusztrálja az esetet egy londoni példa a múlt hónapból: egy hölgy vállalkozó, aki kis süteményeket süt, meghirdetett egy akciót az egyik kupon oldalon bízva abban, hogy néhány 10 vagy száz megrendelést kap. Ehhez képest olyan nagy volt a kereslet, hogy végül összesen 12.000 angol fontot (4,1 millió forint) bukott rajta, amire kiszolgálta az összes ügyfelét – mert becsületes volt.
A kupon ajánlatokat vizsgáló szakemberek, statisztikák, vállalkozói tapasztalok mind beszámolnak arról, hogy a kuponos vásárlók a legritkább esetben térnek vissza később teljes áron, tehát totális ráfizetés az egész.

Régi és törvényszerű tapasztalat az is, hogy amennyiben  árverseny alakul ki egy bizonyos területen, az akár annak a területnek a végét is jelentheti, mert a vállalkozók egymás alá ígérve végül olyan árszinteket érnek el, amikor senkinek nem éri meg az adott tevékenységgel foglalkozni és lassan, egymás után abba is hagyják.

Visszatérve az eredeti példához, ki hiszi azt, hogy 4950 ft-ért mindezek a szolgáltatások előállíthatók?

Gondolom senki, de ez a vásárlókat nem érdekli, nekik csak az a fontos, hogy minél olcsóbban megkapják a vágyott javakat vagy szolgáltatásokat. Az is más kérdés, hogy a vevő legtöbbször igen silány minőségű ’áruval’ szembesül, ugyanis a szolgáltató sokszor frusztrált és ott spórol rajta ahol csak tud.

Tehát nekem az a véleményem, hogy hosszú távon a kupon oldalak mindenkinek csak a kárára vannak és lesznek. Rajtuk kívül nincs a piacnak olyan szereplője, és ebbe beleértem a vásárlókat is, akik nyernének rajta.

Más aspektusa a fenti ajánlatnak az, hogy egy masszázs szalon miért ígér melanoma szűrést és milyen szűrés lehet az, amit éppen hogy csak úgy odabiggyesztenek csaliként egy ajánlat végére.

Mondhatnám azt is, hogy legalább szűrés és legalább megnéznek néhány embert, de a melanoma szűréssel kapcsolatban éppen jól tudom, hogy mekkora kihívás ezt tisztességesen és jó minőségben végezni. Nem is beszélve a candida szűrésről, ami viszont már a népbutítás kategóriájába tartozik.

Egyébként a szolgáltatásról érdeklődve ilyen felvilágosítást kaphatott a leendő vendég: Nem kell levetkőzni, csak annyi, hogy mutassa meg azt az anyajegyet, ami Önt zavarja… de ha Önt az összes zavarja, akkor persze megnézi azokat is a doktornő” és „mi nem a pisztolyos anyajegy vizsgálatot végezzük, hanem a hagyományosat”.

Azt gondolom, hogy minden egészséges gondolkodású ember belátja azt, hogy nem érdemes cipőt venni a fodrásztól, még ha pimaszul olcsón adja is. Sőt egy ilyen ember még gyanakodni is kezdene, ha ilyen ajánlatot kap. Azt is gondolom, hogy a kupon oldalak tevékenységükkel nagy kárt okoznak a piacon bármilyen szolgáltatásról legyen is szó. Rajtuk kívül ebből senki nem jöhet ki jól, de legkevésbé azok nem, akik el szeretnének adni és meg szeretnének venni valamit.

Ahol az árak nagyon alacsonyak, ott a minőség is az lesz előbb vagy utóbb. Ezért van az, hogy a mi szűréseink soha nem lesznek elérhetőek ilyen ajánlat részeként: hogyan lehetne megoldani azt, hogy a szűréseinkben foglalt két-három orvos munkáját ki tudjuk fizetni, ha a másik oldalon 70% kedvezményt és 30% jutalékot kifizetünk. Továbbra is azt mondom, hogy aki minőséget akar és tényleg fontos számára az egészsége, élete, az hozzánk jön melanoma és bőrrák szűrésre.

Tags: , ,

Egy életmentés receptje

Adrienn a testvérének és helyes döntések sorozatának köszönheti azt, hogy nála még idejében került felfedezésre egy olyan daganat, ami Magyarországon a 25 és 30 éves nők között vezető halálok.

A testvér tanácsát a Facebook oldalunk meglátogatása követte. Like, információk és egy döntés, majd eljött egy szűrésünkre tavaly júliusban, úgy, hogy semmi panasza, vagy tünete nem volt – de hát éppen ezért szűrés a szűrés. Amikor panasszal fordulunk orvoshoz, azt már nem így hívják.

Az orvosi vizsgálatot követően egy részletes bőrtérképet készítettünk az összes anyajegyéről. Az orvosunk elmondta neki, hogy minden OK, majd ugyanezt erősítettük meg az írásos leletünkben is, amit néhány hét elteltével kapott meg, miután még egy másik orvosunk végignézte az anyajegyeit.  A leletben fél éves kontrollt javasoltunk, mert volt két anyajegye, ami kissé szabálytalanul nézett ki és ennek változását akartuk megítélni.

Adrienn fél év elteltével decemberben vissza is jött. Ismét megvizsgáltuk és ismét azt mondtuk neki, hogy nyugodjon meg, mert minden rendben van.

Ezúttal azonban az írásos lelet már eltért ettől a helyszíni véleménytől.
Elkészítettük az anyajegy-térképet ismét, a képeket elküldtük a kiértékelő központunkba, és ahogy azt a második (többedik) alkalommal tesszük, minden anyajegyet összehasonlítottunk a korábbi felvételekkel.
Az összehasonlító elemzés során azt láttuk, hogy a megfigyelésre javasolt két anyajegy változatlan, azonban egy másik, alig 1mm-es anyajegy a duplájára nőtt az elmúlt 6 hónap alatt, valamint a speciális képén is szabálytalan jelek vannak.
Eltávolítást javasoltunk. A szövettani lelet in situ melanomát igazolt.


Az in situ stádium azt jelenti, hogy a daganat sejtek még nem lépték át a bőr legfelső rétegének határát és nem jutottak mélyebbre, oda, ahol már erek is vannak. Így a melanoma, ebben a legkorábbi stádiumában képtelen áttétet adni, tehát 100%-os gyógyulásról beszélhetünk, ami nagy szó.

Ne feledjük, hogy a melanoma a növekedésének első szakaszában pont úgy néz ki, mint egy szabályos anyajegy, és csak később jelennek meg, a kifejlett melanomára jellemző szabálytalanságok.


Ilyenkor, az eset ismeretében persze több dolgon is el lehet gondolkozni, vagyis íme a recept:

–    mi lett volna, ha a testvére nem hívja fel Adrienn figyelmét a szűrés lehetőségére, vagy ő nem hallgat rá?
–    mi lett volna, ha a Facebook oldalunk nem támogatja őt a döntésében? Hála a közösségi médiának, ami a figyelem felhívásra is alkalmas!
–    mi lett volna, ha úgy gondolkozik, ahogy a legtöbben: nincs panaszom, minek menjek orvoshoz?
–    mi lett volna, ha nem hozzánk jön és valaki (akár mi is) csak szabad szemmel vizsgálja meg?
–    mi lett volna, ha nem jön vissza kontrollra, ami elég gyakori jelenség, pedig az az első alkalom, amikor az összehasonlító elemzést el tudjuk végezni, tehát gyakorlatilag a második a legfontosabb vizsgálat.
–    mi lett volna, ha nem végezteti el a műtétet, mondván „csak egy 2mm-es anyajegyről van szó”. Sajnos ez is elég gyakori hozzáállás, amit tapasztalunk.

Míg ebből a sok „volnából” csak egy is elég lett volna, hál Istennek nem ez történt. Adrienn meggyógyult, mi meg elégedetten végezzük tovább a munkánkat.

Tags: , , , ,

Orosz rulett a melanomával

Először is köszönöm Petrának, hogy írt nekem és hiányolt egy újabb blogbejegyzést. Az ilyen apróságok elegendőek ahhoz, hogy az ember új lendületet kapjon. Egy kis bíztatás mindig mindenkinek jót tesz. Nem terveztem, hogy most újabbat írok, de ennek hatására mégis megteszem.

Másodszor ezt a blogbejegyzést csak félig írom én, a fő gondolatokat egyik páciensünk írta (Tímea), akinek beleegyezését kértem, hogy levelét megoszthassam másokkal.

Az egész egy egyszerű kérdéssel indult, amiből naponta többet is kapunk, de végül nagyon értékes, elgondolkoztató és számomra megdöbbentő megismerésekkel és tapasztalatokkal zárult.

Kedves Doktor Úr!
 
Kérdésem, hogy amennyit változott az anyajegy az sürgetővé teszi-e a levételét, mert persze nem szeretném kockáztatni a melanomát (ezért is érzem fontosnak, hogy évente járjak a szűrésre), de …….  elképzelhető, hogy mondjuk 1 évet halasszam az anyajegy levételét?
 
Másik az, hogy ha nem nagy gond, akkor hadd nézzem meg az előtte utána képeket! Annyira érdekel, hogy mit láttak önök! Alapvetően rendkívül kíváncsi ember vagyok és szeretem megérteni, hogy mi történik! Másrészt édesapám is orvos (háziorvos) és szeretném neki is megmutatni :)”

Ez volt a kérdés. Tímeának a második szűrése után, amikor már össze tudjuk hasonlítani minden anyajegyét a korábbi felvételekkel, műtétet javasoltunk, mert az egyik apró anyajegyében változást láttunk. Minden ilyen változás magában hordozza a melanoma lehetőségét és ezt ki kell zárni.

Miután ismét megnéztem a felvételeket, azt válaszoltam, hogy a kép alapján sajnos nem tudom biztonsággal kijelenteni, hogy ez nem melanoma. Így a javaslatot továbbra is fenntartjuk, de a döntés az övé. Levelemhez mellékeltem az összehasonlító képeket az érintett anyajegyről, ahogy kérte.

valtozo anyajegy

(Felül látszódnak a makroszkópos képek, alul a speciális, ún. dermatoszkópos képek. Ez utóbbiakon látszik a pigmentszerkezet változása, ami alapján kijelenthető, hogy ez nem egy békés, változatlan anyajegy, hanem biológiailag aktív, változik, szerkezete szabálytalan, tehát melanomára gyanús.)

Levelemre az alábbi választ kaptam:

Sokat segített, mert így már én is egyértelműen látom a változást! Szabad szemmel abszolút semmit nem vettem észre. Itt van az, hogy már van összehasonlítási alap a tavalyi képekkel és ennek szemmel látható eredménye. Ma megint győzködtem a kollégáim, hogy ők is menjenek el szűrésre…kifejezetten azt a kolléganőmet, akinek édesanyja melanoma miatt hunyt el.
Jövő keddre bejelentkeztem műtétre Önökhöz….. :) Remélem a szövettanom jó lesz!

Ennek nagyon megörültem, mert olyan szépen és tömören foglalja össze a lényeget, ahogy még én sem tudnám megírni, pedig én ezzel fekszem és ezzel kelek.

Először is Tímea a saját szemével győződhetett meg róla, hogy az anyajegye, amin szabad szemmel semmi nem látható, mert olyan pici, tényleg megváltozott. Ilyenkor gondolkozom el azon, ahol szabad szemmel döntik el, hogy melyik anyajegy szabályos és melyik nem, ott ezt hogyan vennék észre. Sok olyan melanomát diagnosztizáltunk már, amin nem látszott semmi és a helyszínen a páciens azt a szóbeli tájékoztatást kapta az szűrést végző orvosunktól, hogy minden rendben van, de a leletében, miután a kiértékelő központunkban elvégeztük az összehasonlító elemzést, mégis műtétet javasoltunk. (A legutóbbi ilyen korai melanomás estünk itt található, de ezt csak az angol blogomban írtam meg egyelőre)

Amikor az ilyen eseteket megosztom a kollégákkal, akkor szörnyülködnek, hogy ezek után mit mondjanak azoknak a pácienseiknek, akiket nem a MelanomaMobil-os munkájuk során vizsgálnak meg. Ott hány melanoma maradhat diagnosztizálatlanul? Nagyon izgalmas kérdés és örülök, hogy még ők is ennyire átérzik ennek a súlyát.

A másik kiemelendő dolog, hogy Tímea miután igazán megértette a szűrés és a módszer lényegét, úgy érezte, hogy kollégáival is meg kell osztania ezt, különösen azzal a kolléganőjével, akinek az édesanyja melanomában halt meg. Itt tudni kell, hogy a melanománál az egyik legkomolyabb szempont a genetikai hajlam. Az említett kolléganő így igen magas rizikóval él, de ő nem érti, hogy miről van szó, ahogy Tímea sem értette korábban, mint az a következő leveléből ki fog derülni.

Ezek után írtam neki, hogy hadd publikáljam a levelezésünket a tanulságok miatt. Erre az alábbi levelet írta, ami egy újabb szakmai gyöngyszem:

Én már egyetemista korom óta járok az anyajegyeimet átnézetni bőrgyógyásszal, de soha nem voltam ilyen bizalommal a szűrés iránt. Ez már csak abból is látszik, hogy azt az anyajegyet, amit végül Ön vett le tavaly, már évekkel korábban javasolták levetetni megelőzési célból, de akkor valahogy nem éreztem olyan szükségesnek, el tudtam bagatellizálni, hogy minek szedessem le, hisz ilyen alapon az összeset levetethetném, mert mind ugyanígy néz ki. Persze azért mindig bennem volt, hogy nem biztos, hogy nem a saját életemet kockáztattam ezzel. Így találtam a MelanomaMobilra az interneten és mentem el Önökhöz. Most, a jelen esetben azonban, a több orvos egybehangzó véleménye ellen (hisz Önöknél többen is látják az elkészült képeket), illetve hogy én is láttam a képeken a változást… nincs apelláta :)

Itt leírja, hogy már régóta jár szűrésre és már korábban javasolta orvos az egyik anyajegy levételét. De ő felülbírálta ezt a döntést. Ez egy nagyon érdekes pont, most a konkrét esettől eltekintve. Ennyire bízunk egy orvos véleményében? Én, mint laikus felülbírálhatom egy szakember véleményét? Mit kockáztatok ezzel? Ezt Tímea is megfogalmazta és jól látja, hogy az életét kockáztatta ezzel. Neki szerencséje volt, de több páciensnek nem. Éppen nemrégen írtam a meghökkentő eseteinkről, ami pont erről szólt.

…de most, hogy nálunk több orvos is látja egy páciens képeit, és leginkább az, hogy Ő is látta a saját szemével a saját anyajegyét, már elég meggyőző volt a műtét elvégzéséhez.

A beavatkozásra múlt héten került sor és várjuk a szövettant. Bízom benne, hogy nem lesz melanoma és megnyugodhatunk.

Tímea esete nem egyedi. Sok páciensünk ír ilyen ügyben, de még többen nem veszik erre a fáradtságot, hanem egyszerűen figyelmen kívül hagyják a javaslatunkat. Ez éppen olyan, mintha egy golyót tennénk a tárba, megforgatnánk azt, majd a halántékunkra szegezve meghúznánk a ravaszt.

Sokat tapasztalt orvosként, aki ezerszer meggyőződtem már az egészség múlandóságáról, azt gondolom, hogy életünk nem orosz rulett tárgya, különösen, ha családanyaként, apaként másokért is felelősséggel tartozunk.

Tags: ,