Adrienn a testvérének és helyes döntések sorozatának köszönheti azt, hogy nála még idejében került felfedezésre egy olyan daganat, ami Magyarországon a 25 és 30 éves nők között vezető halálok.

A testvér tanácsát a Facebook oldalunk meglátogatása követte. Like, információk és egy döntés, majd eljött egy szűrésünkre tavaly júliusban, úgy, hogy semmi panasza, vagy tünete nem volt – de hát éppen ezért szűrés a szűrés. Amikor panasszal fordulunk orvoshoz, azt már nem így hívják.

Az orvosi vizsgálatot követően egy részletes bőrtérképet készítettünk az összes anyajegyéről. Az orvosunk elmondta neki, hogy minden OK, majd ugyanezt erősítettük meg az írásos leletünkben is, amit néhány hét elteltével kapott meg, miután még egy másik orvosunk végignézte az anyajegyeit.  A leletben fél éves kontrollt javasoltunk, mert volt két anyajegye, ami kissé szabálytalanul nézett ki és ennek változását akartuk megítélni.

Adrienn fél év elteltével decemberben vissza is jött. Ismét megvizsgáltuk és ismét azt mondtuk neki, hogy nyugodjon meg, mert minden rendben van.

Ezúttal azonban az írásos lelet már eltért ettől a helyszíni véleménytől.
Elkészítettük az anyajegy-térképet ismét, a képeket elküldtük a kiértékelő központunkba, és ahogy azt a második (többedik) alkalommal tesszük, minden anyajegyet összehasonlítottunk a korábbi felvételekkel.
Az összehasonlító elemzés során azt láttuk, hogy a megfigyelésre javasolt két anyajegy változatlan, azonban egy másik, alig 1mm-es anyajegy a duplájára nőtt az elmúlt 6 hónap alatt, valamint a speciális képén is szabálytalan jelek vannak.
Eltávolítást javasoltunk. A szövettani lelet in situ melanomát igazolt.


Az in situ stádium azt jelenti, hogy a daganat sejtek még nem lépték át a bőr legfelső rétegének határát és nem jutottak mélyebbre, oda, ahol már erek is vannak. Így a melanoma, ebben a legkorábbi stádiumában képtelen áttétet adni, tehát 100%-os gyógyulásról beszélhetünk, ami nagy szó.

Ne feledjük, hogy a melanoma a növekedésének első szakaszában pont úgy néz ki, mint egy szabályos anyajegy, és csak később jelennek meg, a kifejlett melanomára jellemző szabálytalanságok.


Ilyenkor, az eset ismeretében persze több dolgon is el lehet gondolkozni, vagyis íme a recept:

–    mi lett volna, ha a testvére nem hívja fel Adrienn figyelmét a szűrés lehetőségére, vagy ő nem hallgat rá?
–    mi lett volna, ha a Facebook oldalunk nem támogatja őt a döntésében? Hála a közösségi médiának, ami a figyelem felhívásra is alkalmas!
–    mi lett volna, ha úgy gondolkozik, ahogy a legtöbben: nincs panaszom, minek menjek orvoshoz?
–    mi lett volna, ha nem hozzánk jön és valaki (akár mi is) csak szabad szemmel vizsgálja meg?
–    mi lett volna, ha nem jön vissza kontrollra, ami elég gyakori jelenség, pedig az az első alkalom, amikor az összehasonlító elemzést el tudjuk végezni, tehát gyakorlatilag a második a legfontosabb vizsgálat.
–    mi lett volna, ha nem végezteti el a műtétet, mondván „csak egy 2mm-es anyajegyről van szó”. Sajnos ez is elég gyakori hozzáállás, amit tapasztalunk.

Míg ebből a sok „volnából” csak egy is elég lett volna, hál Istennek nem ez történt. Adrienn meggyógyult, mi meg elégedetten végezzük tovább a munkánkat.