Rosacea

A rosacea az arc középső részén kialakuló, krónikus gyulladásos bőrbetegség, mely leggyakrabban középkorú embereket érint.

A tüneteket megelőzően gyakran észlelhető visszatérően a bőr átmeneti kivörösödése, melyet hő, napfény, emocionális stressz valamint meleg ital vagy fűszeres étel fogyasztása provokál.

A rosacea első stádiumában az arc állandó kipirulását észleljük értágulatokkal.

Súlyosabb formában gyulladt, pattanásszerű elváltozások alakulnak ki, azonban ezek az elváltozások nem azonosak az acne betegségben észleltekkel.

A legsúlyosabb esetben összefolyó, gyulladt, tömött tapintatú csomók jelennek meg.

A rosacea tünetcsoport részét képezik a phymák, melyek a faggyúmirigyek és a kötőszövet burjánzása miatt alakulnak ki elsősorban férfiaknál. Leggyakoribb az orrot érintő, az orr méretének megnövekedésével járó rhynophyma, de ismert a homlok, az áll, a fül és a szemhéj phymája is.

phyma

A betegek egyharmad részénél szemérintettség is megfigyelhető, a kötőhártya- és a szemhéj gyulladásával.

A rosacea kialakulásában örökletes tényezőkön kívül ismert különböző külső hatások provokáló szerepe is (napfény, hőmérsékletingadozás, meleg ételek és italok, fűszerek, koffein és alkohol fogyasztása). Kimutatták kapcsolatát gyomor-bél rendszeri megbetegedésekkel valamint magas vérnyomás betegséggel.

Terápiájában fontos a provokáló tényezők kiiktatása. Lokálisan alkalmazhatunk antibiotikum tartalmú készítményeket, illetve az értágulatok eltüntetésére IPL/lézer kezelést, phymák esetében sebészi beavatkozást. Súlyosabb esetben belsőleg adott antibiotikum vagy retinoid kezeléstől várható eredmény.

Dr. Ujfaludi Adrienn