Carcinoma basocellulare, bazálsejtes bőrrák, BCC

borrak

A bőrrák gyűjtőfogalom és a bőr legfelsőbb rétegének, a hám sejtjeinek rosszindulatú daganatai tartoznak ide.

Ezek a
– hám alapján, vagyis bazális részén lévő sejtekből kiinduló basalioma (carcinoma basocellulare)
– a hám alapi sejtjei felett található ún. tüskés rétegből kiinduló spinalioma (carcinoma spinocellulare)
– a hámban lévő pigmenttermelő sejtekből kiinduló melanoma (melanoma malignum)

A gyakorlati orvosi szóhasználatban bőrrákon a basaliomát és a spinaliomát értjük, melyek annak ellenére, hogy rákos daganatok, ritkán okozzák a páciensek halálát. Igen gyakori daganat fajta, inkább idősebb kórban alakul ki és elsősorban az UV sugárzás okolható a kialakulásukért.

Nem soroljuk praktikus szempontokból a melanomát a bőrrákok közé, tehát a bőrrákot említve nem a melanomára gondolunk, mert ennek viselkedése gyökeresen eltér az előbbiektől.

Talán annak köszönheti a melanóma a bőrrákoktól való eltérését, hogy a pigmentsejtekből alakul ki, melyek fejlődéstanilag nem a bőr saját sejtjei, hanem az idegrendszerből származnak. Kialakulásáért elsősorban genetikai faktorok (örökletes hajlam) felelősek, mint pl.: bőr, amely könnyen leég, sok anyajegy, szabálytalan anyajegyek, melanoma előfordulása a családban és csak kevésbé az UV sugárzás, itt is inkább a leégések száma számít.

A melanoma sajnos igen agresszív és potenciálisan halálos daganat, hacsak még időben nem távolítják el a bőrről.

Minden személy, aki magára ismer a melanomára hajlamosító tényezőket olvasva, talán élete egyik legbölcsebb döntését hozza meg, amikor bejelentkezik egy szűrővizsgálatra.