A melanoma a bőr legfelsőbb rétegében, a hámban, annak is az alapján, a hámsejtek között lévő pigmenttermelő sejtekből kiinduló rosszindulatú daganat, vagyis rák.

korai melanoma

Amíg a melanoma itt a hámban nő, ahol nincsenek erek, nem tud áttétet adni, vagyis eltávolításával 100%-os gyógyulás érhető el. Ez az ún. in situ melanoma stádium.

Az anyajegy vizsgálatnak, szűrésnek éppen ez a jelentősége, hogy a melanomát még ebben az igen korai állapotában felismerjük.

Sajnos a melanoma ekkor nagyon nehezen fedezhető fel, mert a korai melanóma úgy nézhet ki, mint egy szabályos anyajegy, ezért a laikusok rittkán veszik észre.

Ahogy nő és a bőr mélyebb rétegei felé terjed a melanoma, egyre könnyebben felismerhetővé válik, mert egyre nagyobb lesz és a szabálytalanságnak egyre több jelét mutatja.

Ekkor, amikor a melanoma már a bőr középső rétegében (irha) nő, ahol vér- és nyirokerek is vannak, a daganatról sejtek válhatnak le, amelyek a kiindulási helytől távolra (gyakorlatilag bármely szervbe) elvándorolhatnak és ott újabb daganat nő ki belőle: ez a metasztázis, vagyis áttét.

Ez az áttét növekedésével okozza az adott szerv(ek) működészavarát és létfontosságú szervben ez a páciens halálát okozza. Sajnos a melanoma nagyon gyorsan tud áttétet adni és az áttétes melanoma még napjainkban sem gyógyítható.

Ez a korai felfedezés, vagyis a szűrés jelentősége.

A melanoma 25-30 éves nők között Magyarországon a vezető halálok.

Az egyetlen veszélyes rákos daganat, mely a bőrön nő, így szűrővizsgálata relatíve egyszerűen kivitelezhető, nincs szükség hozzá a többi daganatféle szűrővizsgálatához hasonló kellemetlen beavatkozásokra.