Most olyan dologról fogok írni, amiben nem fog egyetérteni velem.

Az egyik kupon oldal egyik hirdetése ütötte át azt a küszöböt, hogy rászánjam az energiát és időt a blogírásra és ráadásul egy olyan bejegyzés megírására, amivel kapcsolatban még az olvasóim sem fognak egyetérteni velem. Eleve vesztes helyzet.

Az egyik kozmetikai és masszázs szalon melanoma szűréssel csábítja az ügyfeleket magához, pontosabban az ajánlat így szól: 4950 ft-ért az ügyfél kap 2x45p teljes test masszázst, 2x10p bioptron lámpás kezelést, egy melanoma és egy candida szűrést.

Elsőként az árról és a kuponoldalakról néhány gondolat.

Szerencsétlen szalontulajdonos, aki  optimális esetben egy etikus vállalkozó, azért kockáztatja a vagyonát (vagy annak egy részét), hogy a tevékenységével elégedett ügyfeleket szerezzen és tisztességes nyereséget termeljen magának. Ennek a folyamatnak a mellékterméke az, hogy munkát ad néhány embernek és adót fizet az államnak. (Még csak megemlíteni sem szeretném azokat a vállalkozókat, akik nem tisztességes módon próbálnak nem tisztességes nyereséghez jutni.)

Tehát, van ez, és más tisztességes vállalkozók, akik talán 10-20% nyereséget (ha) ki tudnak termelni maguknak, bár ezekben a válságos időkben sokan örülnének fele ilyen teljesítményeknek is.
Ekkor jönnek a kupon oldalak, akik 50-70%-os kedvezményeket ígérnek a vásárlóknak, majd abból a bevételből, ami befolyik, még további 30% jutalékot is elvisznek – erről a vásárlók persze nem tudnak, de nem is érdekli őket.

A vállalkozó két dolgot tehet: kreál egy nagyon magas árat, amiből mindezeket a kedvezményeket és jutalékokat odaadva éppen nullába jön ki, vagy vastagon veszteséget termel azt remélve, hogy így hosszú távú ügyfeleket szerezhet magának és ezt befektetésként kezeli.

Kiválóan illusztrálja az esetet egy londoni példa a múlt hónapból: egy hölgy vállalkozó, aki kis süteményeket süt, meghirdetett egy akciót az egyik kupon oldalon bízva abban, hogy néhány 10 vagy száz megrendelést kap. Ehhez képest olyan nagy volt a kereslet, hogy végül összesen 12.000 angol fontot (4,1 millió forint) bukott rajta, amire kiszolgálta az összes ügyfelét – mert becsületes volt.
A kupon ajánlatokat vizsgáló szakemberek, statisztikák, vállalkozói tapasztalok mind beszámolnak arról, hogy a kuponos vásárlók a legritkább esetben térnek vissza később teljes áron, tehát totális ráfizetés az egész.

Régi és törvényszerű tapasztalat az is, hogy amennyiben  árverseny alakul ki egy bizonyos területen, az akár annak a területnek a végét is jelentheti, mert a vállalkozók egymás alá ígérve végül olyan árszinteket érnek el, amikor senkinek nem éri meg az adott tevékenységgel foglalkozni és lassan, egymás után abba is hagyják.

Visszatérve az eredeti példához, ki hiszi azt, hogy 4950 ft-ért mindezek a szolgáltatások előállíthatók?

Gondolom senki, de ez a vásárlókat nem érdekli, nekik csak az a fontos, hogy minél olcsóbban megkapják a vágyott javakat vagy szolgáltatásokat. Az is más kérdés, hogy a vevő legtöbbször igen silány minőségű ’áruval’ szembesül, ugyanis a szolgáltató sokszor frusztrált és ott spórol rajta ahol csak tud.

Tehát nekem az a véleményem, hogy hosszú távon a kupon oldalak mindenkinek csak a kárára vannak és lesznek. Rajtuk kívül nincs a piacnak olyan szereplője, és ebbe beleértem a vásárlókat is, akik nyernének rajta.

Más aspektusa a fenti ajánlatnak az, hogy egy masszázs szalon miért ígér melanoma szűrést és milyen szűrés lehet az, amit éppen hogy csak úgy odabiggyesztenek csaliként egy ajánlat végére.

Mondhatnám azt is, hogy legalább szűrés és legalább megnéznek néhány embert, de a melanoma szűréssel kapcsolatban éppen jól tudom, hogy mekkora kihívás ezt tisztességesen és jó minőségben végezni. Nem is beszélve a candida szűrésről, ami viszont már a népbutítás kategóriájába tartozik.

Egyébként a szolgáltatásról érdeklődve ilyen felvilágosítást kaphatott a leendő vendég: Nem kell levetkőzni, csak annyi, hogy mutassa meg azt az anyajegyet, ami Önt zavarja… de ha Önt az összes zavarja, akkor persze megnézi azokat is a doktornő” és „mi nem a pisztolyos anyajegy vizsgálatot végezzük, hanem a hagyományosat”.

Azt gondolom, hogy minden egészséges gondolkodású ember belátja azt, hogy nem érdemes cipőt venni a fodrásztól, még ha pimaszul olcsón adja is. Sőt egy ilyen ember még gyanakodni is kezdene, ha ilyen ajánlatot kap. Azt is gondolom, hogy a kupon oldalak tevékenységükkel nagy kárt okoznak a piacon bármilyen szolgáltatásról legyen is szó. Rajtuk kívül ebből senki nem jöhet ki jól, de legkevésbé azok nem, akik el szeretnének adni és meg szeretnének venni valamit.

Ahol az árak nagyon alacsonyak, ott a minőség is az lesz előbb vagy utóbb. Ezért van az, hogy a mi szűréseink soha nem lesznek elérhetőek ilyen ajánlat részeként: hogyan lehetne megoldani azt, hogy a szűréseinkben foglalt két-három orvos munkáját ki tudjuk fizetni, ha a másik oldalon 70% kedvezményt és 30% jutalékot kifizetünk. Továbbra is azt mondom, hogy aki minőséget akar és tényleg fontos számára az egészsége, élete, az hozzánk jön melanoma és bőrrák szűrésre.