Ismét az alma áll a „piszkos 12” lista élén, vagyis a 12 növényvédő szerekkel (peszticidekkel) legszennyezettebb zöldség vagy gyümölcs egyike.

Az adatok természetesen az USA-ból származnak, a méréseket a hivatal (FDA) végezte és június 13-án publikálták azokat.

A peszticidek mérgezőek – erre fejlesztették ki őket, vagyis mindenféle kártevő elpusztítására – a kérdés csak az, hogy mennyire károsak.

Itt a hüvelykujj szabály az, hogy a megengedett szintnél 1000x kevesebb méreg még elfogadható a szervezetben. Az USA-ban a gyerekek 40%-nál, valamelyik méreganyagra ennél a szintnél magasabb mérhető.

Honnan származnak ezek a mérgek?

Természetesen a zöldségekből és gyümölcsökből. Persze a hivatal ehhez gyorsan hozzá is teszi, hogy ennek ellenére határozottan javasolja a fogyasztásukat, ugyanis az ebből származó előnyök sokkal nagyobbak, a méreganyagok fogyasztásából származó hátrányoknál.

Úgy számolnak, ha a tiszta 15 listáról választjuk inkább az elfogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket, akkor a méreganyagok bevitelét akár 92%-al is le lehet szorítani.

Azt senki nem javasolja, hogy ne együnk almát, ami a legszennyezettebb gyümölcs, inkább azt, hogy a piszkos 12 listán található termékeknek csak a bio változatát vásároljuk meg. Még ez sem garantálja teljesen a tisztaságot, de sokat számíthat.

Vajon ezeket le lehet mosni a zöldségekről, gyümölcsökről? Biztosan. A vizsgálatokat mindenesetre alaposan megmosott termékeken végezték.

A piszkos 12 lista, vagyis a legmérgezettebb zöldségek, gyümölcsök:
1. alma
2. zeller
3. eper
4. őszibarack
5. spenót
6. nektarin
7. szőlő
8. californiai paprika
9. krumpli
10. áfonya
11. saláta
12. mángold

A 15 legtisztább zöldség, gyümölcs:
1. hagyma
2. kukorica
3. ananász
4. avokádó
5. spárga
6. borsó
7. mangó
8. padlizsán
9. Sárgadinnye
10. kivi
11. kelkáposzta
12. dinnye
13. édes burgonya
14. grapefruit
15. gomba

Hogy otthon, Magyarországon mi lehet a helyzet, nem tudom.

Egyrészt büszkék vagyunk a földjeinkre, másrészt az étterem tulajdonosok panaszkodnak, hogy nem találnak olyan minőséget, amiből normális ételt lehetne készíteni. Azt gondolom, nem tévedünk nagyot, ha tartjuk magunkat az amerikai tapasztalatokhoz.