Kivonat a londoni Independentben, majd a DrPortálon megjelent cikkből.

A melanoma és egyéb bőrtumorok előfordulása a fiatal nők körében erősen emelkedő tendenciát mutat, aminek hátterében a felmérések szerint a korosztály körében igen népszerű szoláriumozás áll.

Ez év májusában Kalifornia után Vermontban is betiltották a szoláriumozást a 18 év alattiak számára.

Az FDA (amerikai hatóság) megkülönbözteti a biztonságosan használható gépek kategóriáját, ám más egészségügyi szervezetek szerint biztonságos kategória nem létezik. (Egyébként érdekes, hogy az amúgy rendkívül szigorú FDA éppen a szoláriumokkal kapcsolatban ennyire engedékeny. Biztos nincs köze ennek a pénzügyileg igen erős iparági lobbihoz… Dr. H.B. megjegyzése)

A U.S. Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint a szolárium használata a 35 év alattiaknál 75%-al növeli a melanoma rizikóját.

Brazília három éve tiltotta be a kozmetikai célú szolárium használatot.

Ausztrália két államában 2015-re betiltják a szalonokat és több állam is hasonló intézkedéseket tervez.

Az USA-ban több mint egymillió 16-29 éves, főként kaukázusi nő használ nap, mint nap szoláriumot. 28 millióan legalább évente egyszer igénybe veszik a barnító gépeket, akik közül 2,3 millió kamaszkorú.

USA-ban évente 2 millió emberen több mint 3,5 millió bőrdaganatos megbetegedést diagnosztizálnak, akik közül ebben az évben várhatóan 12 190 betegnél a tumor valószínűleg halált okoz.

Egy nyári napon délidőben érvényesülő napártalomnál 4-szer erősebb UVA és kétszer erősebb UVB sugárzás éri a bőrt szoláriumozás közben.

Egy tanulmányban diagnosztizált 1167 melanomás beteg 63%-a aktív szoláriumozó volt.

Az FDA adatai szerint a szalonok évi 5 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak, így a kutatási eredmények ellenére az egészségügyi szervezeteknek nehéz megküzdeniük a szolárium-ipar gazdasági erejével és befolyásával, továbbá azzal a máig köztudatban lévő téves felfogással, hogy a szolárium biztonságosabb, mint a napozás.

Vajon itthon mi lehet a helyzet??