Minden anyajegyszűrés lényege és sokszor a legnagyobb szakmai kihívás a bőrrák veszélyes variánsának a melanomának a felfedezése a páciens bőrén. Ebben nagy segítség, és amint az alább látható is, legtöbbször elengedhetetlen a kontroll szűrés után elvégzett összehasonlító elemzés.

Az alábbiakban a melanoma öt különböző arcát szeretném egy-egy példával bemutatni:

1. Melanoma, amit már a páciens is észlelt

Figyelmeztető jel lehet egy meglévő anyajegy színének, alakjának megváltozása, vagy egy új, szabálytalan pigmentfolt megjelenése a bőrön.

2. Melanoma, amit a páciens nem vett észre, de az orvos igen

Tény, hogy nem jól látható helyen van, de azért ez a melanoma már nem kicsi és elég jellegzetes a képe. Külön érdekesség, hogy a páciens nem sokkal a vizsgálat előtt járt fodrásznál, aki szintén nem fogott gyanút.

3. Melanoma, amit sem a páciens, sem a vizsgáló orvos nem ismert fel

Ezt a melanomát a kiértékelő központunkban diagnosztizáltuk a képek utólagos elemzése során.

Látható volt a szabálytalan komponens növekedése.

4. Melanoma, amire a fejemet tenném, hogy az, de szövettanilag nem bizonyult annak

Ez a melanoma diagnosztikájának legnagyobb kihívása, hogy eltávolíttassuk azt, ami ténylegesen rosszindulatú, viszont ne műttessük meg azt, ami csak úgy néz ki, de nem az (fals pozitív).

Újonnan keletkezett, szabálytalan pigmentált képlet, a melanoma egyik klasszikus formája, amit a páciens egyébként nem vett észre. A szövettani vizsgálat végül nem igazolta a melanomát.

5. Melanoma, amit még mi sem vettünk észre

Szerencsére 8 év alatt csak egy ilyen esetünk volt (első kép-sorozat). Több orvosunk is látta, de senkinek nem tűnt fel a sok szabálytalan anyajegy között. Végül basalioma (bőrrák) diagnózissal lett eltávolítva, de a szövettan melanomát igazolt. Az eset külön érdekessége, hogy ugyanezen a páciensen diagnosztizáltunk egy melanomát, de a szövettan azt nem igazolta (második kép).

Hát ilyen egyszerű és nehéz a melanoma diagnózisa. Lényeg, hogy mindig gondoljon rá, ha bőrén valami változik, mert az élete múlhat rajta.