Időnként napvilágot látnak hasonló híresztelések, hogy megtalálták az áttétes melanoma gyógyszerét, de ezek rendre vaklármának bizonyulnak.

Most azonban tényleg történt valami, ami említésre méltó.

A Roche gyógyszercég bejelentette, az egyik gyógyszere úgy tűnik a vizsgálatok eddigi állásából, hogy képes szignifikánsan meghosszabbítani az áttétes melanomás páciensek életét a kontroll csoporthoz képest.

A gyógyszer (RG7204) egyébként eddig egyedülálló a kategóriájában.
Ez a kategória pedig a személyre szabott, vagy célzott kezelés.

A melanoma oka:
A rákos betegségek oka a génekben keresendő. A gének károsodása lehet öröklött vagy szerzett. Szerzett génkárosodást okozhatnak többek között pl. a vírusok (HPV) vagy életmódbeli tényezők (leégés).
Amennyiben a génjeinknek bizonyos onkogéneknek nevezett szakaszai (pl. BRAF) sérülnek, és ezt a javító mechanizmusok sem tudják kijavítani, akkor ennek az eredménye kontrollálatlan sejt osztódás, vagy is rák (jelen esetben melanoma) kialakulása lesz.

Génektől a rákig:
A gének alapján (ahogy egy receptből egy étel) készülnek a különböző fehérjék, vagy enzimek, amelyek specifikus hatással bírnak. Az onkogének alapján készült enzimek a sejtek osztódását szabályozzák. Ha hibás a gén, hibás a fehérje is, így siklik félre a sejtosztódás.

Az új gyógyszer:
Az RG7204 egy olyan molekula, ami specifikusan gátolja ezen kóros fehérjék működését, tehát kikapcsolja azokat. A hatás kikapcsolásával, megszűnik/csökken a sejtosztódások száma, így a sejtek elhalásával csökken a tumor mérete.

RG7204

Személyre szóló célzás:
A gyógyszerrel egy (cobas 4800 BRAF V600) nevű teszt is együtt jár. Ezzel lehet kiválasztani azokat a pácienseket, akiknek a melanomájában megtalálható a hibás BRAF V600 gén.
Így csak ezeknek a pácienseknek van értelme adni a gyógyszert, amivel felesleges költségeket, mellékhatásokat lehet megspórolni. Ez a gén egyébként a melanomás esetek kb. a felében található meg.

Eredmények:
Azon pácienseket, akik a teszt alapján rendelkeztek a hibás génnel véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyikben a hagyományos kezelést (dacarbazin) kapták, míg a másikban az új gyógyszert (RG7204). Az előzetes eredmények azt mutatták, hogy az új gyógyszer hatására a tumorok mérete megkisebbedett, a páciensek élete meghosszabbodott és megnyúlt azon időszak hossza is, amíg új tünetek nem jelentkeztek, tehát a betegség nem romlott tovább. Így látva ezeket az eredményeket, a másik karban lévő betegeknek is elkezdték adni az új gyógyszert.

Összefoglalás:
A bőrrák halálos formája a melanoma és ennek gyakorisága folyamatosan növekszik. Hazánkban naponta kb. 4 új melanomát diagnosztizálnak az orvosok.

Amennyiben sikerült a melanomát megfognunk még időben, akkor egy egyszerű kisműtéttel a páciens 100%-ban gyógyítható. Tekintettel arra, hogy az igazán korai melanoma panaszokat nem okoz és nagyon hasonlíthat egy békés anyajegyre, így erre leginkább bőrrákszűrésen való részvétellel van a legnagyobb esély.

Amikor a melanoma már későbbi stádiumban kerül észlelésre és a bőr mélyebb rétegeit is elérte, ahol erek vannak, így távoli terjedés, áttétek kialakulása is lehetséges. Amennyiben ez megtörténik, nagyon lecsökken a gyógyulás esélye.

Regionális nyirokcsomó áttétek szintjén még van esély a tünetmentesség elérésére (bár már ekkor is nagyon kemény beavatkozásokra lehet számítani), de ha a melnaoma ennél tovább terjed, akkor mai ismereteink szerint a betegség gyógyíthatatlan.

Az új gyógyszer ezen ’gyógyíthatatlan’ betegek közel felének hozott újabb reményeket és jobb életkilátásokat, de teljes gyógyulás sajnos ez sem jelent.

Azt gondolom, a jó hírek üdvözlése mellett kijelenthetjük, hogy még mindig a szűréseken való részvétel és a korai diagnózis jelenti az egyetlen, teljes gyógyulást biztosító megoldást.

Senki ne induljon el a melanoma rögös útján, inkább vegyen részt egy szűrésen és nyugodjon meg.

MEGJEGYZÉS: ez az új gyógyszer sajnos még csak klinikai kísérletek résztvevői számára érhetők el. A kísérletek a világ 100 pontján folynak, de nálunk sajnos ezek közül nincs egy sem.

ÉRDEKKONFLIKTUS: a Roche új gyógyszerében nem vagyok érdekelt, azonban a szűrések szervezésében igen, de ezt büszkén vállalom.