„Tisztelt Doktor úr!

Ön a Gerson-terápiát nem először ajánlja. Ön azt állítja, hogy az alábbi tanulmányok manipuláltak/tévesek? …(tanulmányok felsorolása)…

Ha én orvos lennék, és ilyen tanulmányok lennének a kezemben, nem engedné a lelkiismeretem, hogy ezt a terápiát ajánljam, hacsak nem rendelkezem tudományos bizonyítékkal a terápia hatékonyságáról (legalábbis pozitív előny-kockázat mérlegéről).

Rokonom éppen azt tervezi, hogy minden megtakarítását elkölti a dobogókői Gerson-házban.

Ennyire hamis lenne a kísérleti orvostudomány, amely alapján ön is dolgozik?”

Röviden válaszolok a hozzászólásban érkezett kérdésre.

– Azt hiszem egy gondolatot megér, hogy több mint egy évtizede hogyan találtam rá a Gerson-terápiára. Még egyetemista koromban nem értettem, hogy egy orvos hogyan tud krónikus betegségeket gyógyítani, ugyanis az egyetemen alapvetően 3 fő dolgot tanultunk: a szervezet normális és kórós működését, különböző diagnosztikus módszerek elméletét és gyakorlatát, valamint az elérhető gyógyszerek hatásait. Nekem nem állt össze, hogyan valósítható meg ebből az eszköztárból gyógyítás, vagy gyógyulás – krónikus betegségek esetén!
– Ezért elkezdtem keresni, természetesen az alternatív és a kiegészítő orvoslás területén – ez sok-sok éves folyamat volt. Itt találtam rá a Gerson terápiára is.
– Először csak elméletben ismerkedtem vele és miután semmi olyan állítása nem volt, ami ne férne bele élettani ismereteim alapján az „elfogadható” kategóriába, így további lépéseket tettem.
– Először Londonban végeztem el egy tanfolyamot, majd néhány évvel később San Diégóban egy másikat.
– Ezen tanfolyamok során végig a Gerson-terápia szerint éltünk és volt alkalmunk megtapasztalni annak hatásait magunkon.
– Ezen túlmenően én évekig követtem a Gerson terápia diétás és egyéb útmutatásait és végeztem azokat, közben megfigyelve saját reakcióimat, valamint rendszeres laborvizsgálatokat is végeztem.
– Ezen kívül több páciensem volt, aki a Gerson terápiát választotta és évekig követtem őket, rendszeresen gyűjtve orvosi eredményeiket,
– valamint több olyan pácienssel ismerkedtem meg, akinek (korai)áttétes rosszindulatú daganata volt, évekig végezte a terápiát és még ma is jól vannak.

Tudományos bizonyítékok:
Azok a módszerek, amelyekkel ma elfogadható evidenciák gyűjthetők, sajnos nem alkalmazhatóak a Gerson-terápiára, mert
– míg egy-egy hatóanyag placebo kontrollált vizsgálata elvégezhető, egy ilyen bonyolult, soktényezős módszernél ez kivitelezhetetlen, hiszen a Gerson-terápia elemei egyenként, egymástól elválasztva nem értelmezhetőek és nem is vizsgálhatóak,
– nem lehetne placebo kontrollt állítani, hiszen nyilvánvaló, hogy ki végzi a terápiát és ki nem,
– ki fizetné ki ezt a vizsgálatot? (egy hatóanyag ilyen vizsgálata is több millió dollár, amit egy gyógyszercég fizet ki a későbbi profit reményében).

Mi a Gerson-terápia?
A Gerson-terápia egy anyagcsere terápia, aminek a lényege, hogy hosszú időn át (2-3 év) értékes alapanyagokkal árasztjuk el a szervezetet, valamint biztosítjuk számára, hogy ezeket „meg tudja emészteni”. Ettől azt várjuk, hogy mindazok a civilizációs ártalmak, melyek részt vettek az adott krónikus betegség kialakulásában részben, vagy egészben visszafordíthatóak lesznek.
A Gerson-terápia magja így nagy mennyiségű bio élelmiszer elfogyasztása különböző módokon és ehhez kávébeöntés alkalmazása. E mellé jön bizonyos enzimek és gyógyszerek fogyasztása, melyek leginkább a szervezet emésztő és méregtelenítő folyamatait támogatják, valamint vitaminok.
A Gerson-terápia egy kemény, hosszadalmas, nagy elhatározást igénylő módszer.

Mi nem a Gerson-terápia?
A Gerson-terápia nem csodaszer. Nem alkalmas, előrehaladott rosszindulatú betegségek gyógyítására (de arra semmi más sem).

A GT-t leginkább akkor van értelme elkezdeni, ha valaki éppen túl van egy primer daganat eltávolításán és megkapta azokat a terápiákat, amit a hivatalos orvostudomány ajánlani tud, majd azt mondják a páciensnek, hogy minden ok, „meggyógyult”.
Sajnos ezt sokan el is hiszik ekkor, őket az első áttét megjelenése rántja vissza a valóságba. Sokkal kevesebben választják azt ekkor, hogy változtatnak azon az életmódjukon, amely részben a betegséghez vezethetett és maguk is aktívan részt vesznek a gyógyulásukban.

Véleményem és személyes tapasztalataim alapján erre kiváló, de nem könnyű út, a Gerson terápia.

ÉRDEKKONFLIKTUS: nincs. Magam nem foglalkozom aktívan Gerson terápiával és senkitől nem kapok pénzt azért, hogy erről írjak.