Archive for category anyajegy eltávolítás

Anyajegy eltávolítás és a szövettan jelentősége

Avagy milyen szempontok szerint döntsön a beteg, ha orvost kell választania?

Ezzel a koránt sem egyszerűen megválaszolható, ámde annál  fontosabb kérdéssel fordult hozzám egyik páciensem a napokban.

Egy bőrgyógyász számára az anyajegyek eltávolításánál a  legnagyobb szakmai kihívás az, hogy azt  akkor javasoljuk, amikor szükség van rá és akkor  ne, amikor nincs. Ez nagyon egyszerűen hangzik így, de gyakran a valóságban éppen ezt a legnehezebb eldönteni.

Mind a rendelői vizsgálatok során, mind az utólagosan a bőrtérkép elemzése közben a bőrdaganatokra jellemző klinikai jeleket keressük. Amennyiben ezek alapján felmerül bőrdaganat gyanúja, műtétet javasolunk. A műtét során eltávolított anyagot (bőrdarabot) ezután elküldjük a szövettanászunkhoz, aki azt mikroszkóp alatt részletesen kielemzi, szintén a daganatokra jellemző sokszor nem egyértelmű  jeleket kutatva, de itt már a sejtek szintjén.

Így születik meg a szövettani lelet, ami már egyértelműen eldönti, hogy milyen az eltávolított képlet természete: jóindulatú vagy rosszindulatú.

Sokszor azonban ez nem ilyen egyszerű és sok a buktató.

Mielőtt ezekről röviden írnék, megosztom Önnel az új sebészeti rendelőnk részleteit:

2014 január közepétől pácienseink eddig is magas szakmai színvonalú ellátásán még tovább emeltünk: megelőző célú műtéti javaslat esetén betegeinket a Főnix Med Sasadi úti rendelőjébe irányítjuk, ahol minden igényt kielégítő elegáns és korszerű  környezetben történnek a kisműtétek.

A beavatkozásokat Dr Gyarmati Csaba, plasztikai sebész szakorvos végzi, így a lehető legszebb műtéti eredmény garantált.

A szövettani leletezést továbbra is egy szintén szakmailag elismert szakorvos: dr Plótár Vanda, az Országos Onkológiai Intézet nemzetközi bőrpatológiai szakvizsgával is rendelkező pathológus szakorvosa végzi. PhD-jét is a melanoma malignum komlex szövettani és molekuláris diagnosztikájából írta és védte meg sikeresen.

Így a műtéti eltávolítások minden lépése a legmagasabb szinvolnalon biztosított a MelanomaMobilnál.

Amennyiben a szűrések során egyértelmű, nem korai stádiumban lévő melanomát találunk, a pácienseket továbbra is valamelyik melanoma centrumba irányítjuk a további kezelések céljából.

Végül néhány szó a műtétek körüli kihívásokról:

Természetesen törekszünk rá, hogy csakis  indokolt esetben végeztessünk műtétet, és ezt  mindig  meg is kell tegyük, amikor a daganat gyanúja a klinikai jelek alapján felmerül.

Ideális esetben ez azt jelentené, hogy amikor bőrgyógyászaink  műtétet javasolnak, akkor a daganat   rendre  be is  igazolódik.  A valóságban  jó néhány alkalommal azonban  nálunk sincs így. Ennek ellenére míg a melanoma országos előfordulása 15/100.000 lakos, addig cégünknél ez az arány több mint tízszer nagyobb:  180/100.000 fő – mely  a szövettani lelet által igazolt tény.

További kihívás, hogy a páciensek egy jelentős része nem végezteti el a műtétet, amit javasolunk. Ennek lélektani hátterét már többször boncolgattam itt a blogban, de a mai napig nem értem, hogy miért jön el valaki szűrésre, ha aztán semmibe veszi, amit mondunk. Több olyan páciensünk is van, akinél melanomát diagnosztizáltunk és nem tudunk róla semmit.

Az is probléma, hogy akik nem nálunk végeztetik el a műtétet, azok nem küldik vissza számunkra a szövettani lelet másolatát.

Azt már csak szakmai érdekességként írom, hogy van olyan páciensünk, akinél még a szövettanász sem tudta eldönteni pontosan, hogy daganatról van-e szó vagy sem. Ilyen esetben több szövettanász véleményét is kikérjük, de van, hogy így sem egyértelmű az  eredmény.

Mit tehet tehát a páciens?

Ha műtétet javasolunk, végeztesse el azt,  olyan helyen, ahol a műtéti eltávolítás mindhárom része magas szinvonalon biztosított.

Ha ez nem nálunk történik, akkor figyeljen rá, hogy megkapja a szövettani leletet és megértse, hogy mi van oda írva. Kérjük, hogy küldjön egy másolatot a részünkre is.

Amennyiben a műtét nálunk történik, varratszedéskor sebészünk röviden összefoglalja a szövettani lelet lényegét a páciens számára.

Ha bármi további kérdés felmerül, állunk pácienseink rendelkezésére.

Tags: ,

Köszönöm, Inkább kihalok. Az olcsóbb

Ezt a választ kaptuk egyik páciensünktől, amikor azzal kapcsolatban kerestük meg, hogy az általunk műtétre javasolt anyajegyről még nem kaptunk visszajelzést tőle.

Azt tudnia kell minden páciensünknek, hogy nálunk nem ér véget a ’szolgáltatás’, amikor kilépnek a rendelőnkből. Akinél bármilyen okból műtétet javasolunk, azokat nyilvántartjuk és időről időre igyekszünk megkeresni őket, hogy a műtét megtörtént-e már és az eredmény megfelel-e annak a diagnózisnak, amit kiadtunk.

Persze rengeteg páciensünk van, ezért priorizálnunk  kell. Elsősorban azokat keressük, akinek melanoma diagnózist adtunk ki, mert itt potenciálisan életveszélyes helyzetről van szó. Biztos nem fogják elhinni, amikor azt mondom, hogy még közülük is sokan elérhetetlenek és többen vannak, akik nem szándékoznak a műtétet elvégezni. Akkor miért jöttek el és fizették ki a szűrés árát?

Utána jönnek a többiek. Csináljuk, ahogy bírjuk.

Van néhány érdekes esetünk, amikor a visszaküldött lelet alapján nem stimmelt valami és kiderült, hogy összecserélték a leletet.

Egyébként soha, senkinek nem mondtuk, hogy a műtétet nálunk végeztesse el. A páciensek bárkihez fordulhatnak. Mi csak annyit állítunk, hogy amennyiben a műtétet nálunk végezteti el valaki, akkor biztosan jó kezekben van és a szövettani leletezés is a legjobb helyen készül.

Ennek ellenére a fenti páciens még egy mondatot beillesztett rövidke válaszába:

„Maguknál is kevés a munka?”

Én ezt csak úgy tudom  értelmezni, mintha azt sugallaná, hogy azért írtunk neki, mert kevés a munkánk…  közben a lelete felől érdeklődtünk.

Az ilyen és az ehhez hasonló negatív kommenteket egyrészt a nagy esetszámnak tudjuk be (35 ezer szűrés után törvényszerű, hogy nem lehet mindenki tökéletesen elégedett mindennel), másrészt az országra mostanában jellemző kétségbeejtő helyzetnek, ami mindenkire rányomja a bélyegét és még az egészség is másodlagossá válik.

Továbbra is forduljanak hozzánk bizalommal, amikor az anyajegyekről van szó.

PS: másrészt “kihalni” manapság az egyik legdrágább dolog…

A bőr-kód

Bennünk emberekben szüntelenül ott él a vágy, hogy megfejtsük a világot magunk körül.

Számos titkosírást ismerünk és ezek közül sokat mi készítettünk.

 

Azonban van egy titkos üzenet, amit a természet ír és mára nagyjából sikerült megfejtenünk. Ez a bőr-kód.

 

Ahhoz, hogy a bőr kódot egyáltalán olvasni tudjuk, először meg kell szerezni belőle egy darabot.

Amikor ez megvan, akkor láthatóvá kell tennünk az írásjeleket, hogy nekiállhassunk a megfejtésnek.

Ez a láthatóvá, olvashatóvá változtatás speciális festéssel érhető el, nagyjából úgy, ahogy a krimikben megelevenítik az ujjlenyomatokat.

 

Amikor itt tartunk, akkor hirtelen szembetaláljuk magunkat egy elképesztően bonyolult jelrendszerrel és hozzáláthatunk a megfejtéshez.

 

Mit látunk? Színek és formák kavalkádját. Helyenként az alakok valamiféle rendet követnek, máshol teljesen össze vissza rendeződnek.

 

Vajon ez mit üzen nekünk? Mi a bőr-kód megfejtése? Miért fontos, hogy megfejtsük?

 

bor_metszet

 

Ebben a kódban, üzenetben írja meg nekünk a természet, hogy mire számíthatunk.

A megfejtés lehet megnyugtató és ijesztő. Bármelyik is, jó ha tudjuk.

 

Vannak, akik egészen kiváló megfejtést tudnak adni, és ahogy fejlődik a tudomány egyre több mindent tudunk kiolvasni a bőr-kódból.

 

Most, csak igen felszínesen megmutatom a fenti kód megfejtését. A jelekből kiolvasható, hogy a természet mit üzent annak, akinek a kódját látjuk:

 

bor_metszet_prep

 

1 – atípusos (normálistól eltérő) sejtek a hám alsó részén

2 – atípusos sejtek nagyobb csoportja a hám alsó részén

3 – a hám felső része felé terjedő sejtek (ún. pagetoid terjedés)

4 – a szőrtüsző hámjára is ráterjedő atípusos sejtek

5 – a bazális membránt áttörő atípusos sejtek (invazivitás)
Szintén jól látható, a kritikus határ, a hám alatti (bazális) kötőszöveti réteg. Amikor ez alá kerül a daganat (5) komoly baj lehet.

 

A megfejtés: melanoma. Invazív melanoma, ami átlépte a hám alsó határát (5) és belépett az irha részbe, ahol már erek is vannak, így szabad az út az áttétes sejtek terjedésének.

A kép alsó felét teljes egészében ezek az atípusos, daganatsejtek töltik ki.

Ennek a kódnak a megfejtése nem jó hír és tudjuk, hogy mi a további teendőnk.

 

Lehetne a megfejtés más is; jó hír. Ekkor nagyot sóhajtunk és elégedetten hátradőlünk.

 

Szóval mit tegyünk?

 

1. Vegyük észre, ha a természet üzenni akar nekünk.

Amikor már a fülünkbe kiabál, késő. Sokszor olyan finom jeleket küld, amit magunk észre sem vehetünk, csak azok, akik olvasni tudják a bőr anyajegy-kódját. A természet üzenetei nem csilingelnek úgy, mint amikor sms-ünk érkezik.

 

2. Olvassuk a kódot. Persze nem mi magunk, hanem bízzuk arra, aki ismeri a nyelvet és meg tudja fejteni.

 

3. Cselekedjünk az üzenet tartalmának megfelelően.

 

Ne feledjük, a bőr-kódja folyamatosan változik. Lehet, hogy még tegnap jó hírt kaptunk volna (csak az 1. jelek láthatók = in situ, vagyis korai melanoma), de fél év múlva már igen rossz lehet (5. jel: a mélybe terjedő, invazív melanoma).

 

ÉRDEKKONFLIKTUS: lehet. A fenti bejegyzés azt sugallja, hogy a szűrés életet menthet. Ezzel a szűréseken való részvételre buzdíthat, amihez nekem is érdekem fűződik – meg azoknak is, akiknek megmentjük az életét, vagy negatív lelet birtokában, megnyugodva térnek haza.

Tags: ,

A bőr színes világa

Most bemutatok Önnek egy a bőrről készült színes, festett metszetet.

Ezt látja a patológus szakorvos is a mikroszkópja alatt és ebből a kusza, színes összevisszaságból hámozza ki élet vagy halál döntését.

 

Most még szándékosan nem fűzök hozzá sok magyarázatot azért, hogy egyelőre csak úgy gyönyörködni tudjon benne.

 

Annyit azért segítek, hogy felül a legintenzívebben festődő rész a bőr legkülső része, a hám.

A kép jobb harmadában található behúzódás pedig egy szűrtüsző.

A hám alatt van a bőr irha része, amiből a cserzett bőr is készül.

 

Vajon a szakértő szemek mit látnának a képen? Egy egészséges bőr részletét? Esetleg komoly veszély fenyeget?

 

bor_metszet

 

Nemsokára jön a megfejtés.

 

ÉRDEKKONFLIKTUS: nincs

Tags: ,

Hogyan készül a szövettani lelet?

Nem túlzás, ha azt mondom, hogy a szövettani lelet az orvoslás egyik alapköve. Minden olyan esetben, amikor a diagnosztikus folyamat valamilyen szövetdarab eltávolításával jár, ez a vizsgálat mondja ki a végső szót, hogy mi és milyen természetű az adott elváltozás. Minden további orvosi döntés ezen alapul.

Amennyiben a bőrről eltávolítunk valamit, akkor a szakma szabályai (és az aktuális törvények!) szerint abból szövettani leletet kell készíteni. Így mindenki számára egyértelmű, hogy pontosan mi volt az, erről írásos evidencia is van. Ez így korrekt.

Persze ez az elmélet. A gyakorlatban sokszor nem készítünk szövettant, például, amikor a nyakról tízesével szedjük le a fibromákat, azonban ennél keményebb történeteket is láttam. Lelézerezett, vagy fagyasztással eltávolított anyajegy után jöttek az áttétek. Szövettan nincs, mindenki tanácstalan és persze sejtjük, hogy amit eltávolítottak, az nem anyajegy, hanem melanoma volt. A melanoma bármit utánozhat, ezért nagyon körültekintőnek kell lenni, ezt nem győzöm hangsúlyozni.

Tehát, megtörténik a kisműtét (babérlevél alakú kimetszés, ép szél ráhagyásával), ami az egyetlen szakmailag korrekt eltávolítási mód egy anyajegy, vagy ismeretlen bőrelváltozás esetén.

Még a műtőben az eltávolított anyag formalinba kerül a páciens azonosító adataival ellátva.

A formalinos cső megérkezik a patológiai osztályra a szövettani kérővel együtt, ami a páciens adatait és a műtétet végző orvos által diktált státuszt tartalmazza (hogyan nézett ki és honnan került eltávolításra, mi az iránydiagnózis, az eltávolítás módja, stb.)

anyag formalinban

1. A szövettani lelet készítésének első fázisa az ún. indítás. Az indítást végző orvos elolvassa a klinikus által írt kísérő levelet. A formalinban fixált (tartósított) anyagot pontosan leméri és egy makro státuszt diktál az asszisztensnőnek arról, hogy az anyag mekkora és hogyan néz ki. Ez a státusz is olvasható a szövettani lelet elején.

kimetszett bordarab

Az anyagon fekete tussal megjelölik a kimetszési felszíneket, hogy azok a vizsgálatkor pontosan azonosíthatóak legyenek a mikroszkóp alatt, majd a megfelelő helyen kettévágják úgy, hogy az elváltozás szempontjából szimmetrikus darabokat kapjanak.

jeloles tussal

Az anyag ekkor egy ún. kapszulába kerül, amire a páciens azonosító adatait szintén rávezetik, majd ismét formalinba teszik.

2. A következő fázis a víztelenítés, amikor különböző vegyszerekkel kivonják az anyagból a vizet, majd a kapszulát feltöltik parafinnal (3.). Ennek a fázisnak a végén a szövetdarabok parafinba ágyazottan várják a továbbiakat. Ennek a beágyazásnak a lényege az, hogy egy szilárd darabot kapjunk, mint a jégbe fagyott szúnyog.

block

4. Ezt követően jön a metszés, amikor a parafinba ágyazott anyagot (blokkot) az ún. mikrotomba fogják. Ezzel az eszközzel a blokkból 2-3 mikron (a milliméter ezred része) vastagságú szeleteket készítenek.

metszes

Ezt a folyamatot úgy képzelhetjük el legjobban, mint amikor egy krumplit felszeletelünk. Itt nagyon lényeges dolog, hogy az eredetileg a bőrön lévő elváltozás (anyajegy, melanoma, stb.) teljes egészében fel legyen szeletelve, hogy az orvos annak minden részét vizsgálni tudja és arról teljes egészében véleményt tudjon alkotni.

metszes2

Szóval ezzel a mikrotommal készülnek a hártya vékony szeletkék. Amikor elkészül egy jó minőségű szelet, akkor ezt óvatosan leveszik a mikrotomról, hideg vízre úsztatják, majd innen kerül fel a tárgylemezre.

metszet

Ezt követően tovább metszenek néhány millimétert, majd elkészítenek egy újabb szeletet és így haladnak végig az anyagon. Minden ilyen szelet egy-egy tárgylemezre, majd a termosztátba kerül.

block es metszet

Egy anyajegyről 1-2 ilyen metszet, míg egy melanomából akár 40 metszetet tartalmazó sorozat is készülhet (ld. kép alább).

metszetek egy melanomarol

 

5. A termosztátban magas hőmérsékleten a szeletek gyakorlatilag rásülnek a tárgylemezre.

6. Festés: Ennek első fázisa a festő automatában a parafin kivonása az anyagból. Majd ezt követően megfestik a sejtek magját és a plazmáját (hematoxilin-eozin festékkel), míg végül fixálják a festéket. Így készülnek el a színes tárgylemezek, melyeket hajszálvékony üveg fedőlapokkal fednek le, hogy a vizsgálandó metszetek ne sérülhessenek meg.

festes

7. Ekkor következik a szövettani vizsgálat legfontosabb része a véleményalkotás. Ezt a patológus szakorvos végzi, aki mikroszkóp alatt, különböző nagyításokban vizsgálja meg a metszeteket. Nagyon sok szempont figyelembevételével állítja fel a végleges döntést. Megnézi a sejtek alakját, azok esetleges eltérését a normálistól, a sejtosztódások számát és helyét, az erek érintettségét, stb. Amikor mindezeket végignézte, és egyértelmű számára, hogy mit lát, akkor lediktálja a diagnózist és egy ún. mikro leírást, tehát azt, hogy a metszetben pontosan mit látott és mire alapozta a véleményét.

szovettani vizsgalat

Persze a dolog még egy igazán jó szakember számára sem mindig ilyen egyértelmű, ilyenkor további vizsgálatokat végeznek. Más típusú festékeket is használnak, amelyekkel olyan struktúrák válhatnak láthatóvá, ami az alap festéssel nem. Vagy ún. immunhisztokémiai vizsgálatokat végeznek, amikor az anyagokat különböző reagensekkel keverik össze, amelyek ha be tudnak kötődni a sejtek felszínén egy-egy jellemző molekulához, akkor ennek láthatóvá tételével közelebb juthatnak a diagnózishoz. (pl. melanománál az S-100, vagy HMB 45 molekulák elleni anyagok megkötődnek a daganatsejtek felszínén, így segítenek a diagnózisban).

8. Az egész folyamat végén elkészül a szövettani lelet, ami nagyon sok információt tartalmaz. Ez a lelet kerül vissza a műtétet végző orvoshoz, aki ennek eredményét ismerteti a pácienssel és elmagyarázza neki, hogy a leletben foglaltak pontosan mit is jelentenek az ő szempontjából.

Amikor én kézbe veszek egy szövettani leletet, annak tartalmi elemeiből szinte ránézésre meg tudom állapítani, hogy mennyire alapos volt a szövettani diagnózist készítő orvos.

Szerencsére én nagyon el vagyok kényeztetve ilyen szempontból, mert pácienseim leleteit egy nagyon kiváló patológus készíti, viszont éppen ezért sok olyan leletet is látok, amely sok kérdésre nem ad választ.

Amennyiben túl sok a megválaszolatlan kérdés, vagy véleményem szerint a szövettani lelet nem felel meg a klinikai képnek, amit láttam, ún. metszetkonzíliumot szoktam kérni.

Ekkor egy beteg szövettani leletezését az én patológusom is elvégzi és/vagy megmutatja más kollegáinak is, aminek eredményeképpen kiadnak egy újabb leletet.

Tehát, összefoglalva, Ön kedves páciens, ragaszkodjon a szövettani lelethez, hiszen az Ön kezében ez az egyetlen evidencia arra vonatkozóan, hogy amit eltávolítottak, az mi volt valójában. Olvassa el azt is, hogy egy szövettani leletnek milyen információkat kell tartalmaznia.

ÉRDEKKONFLIKTUS: nincs

Tags: , , , ,

Miért nem végzünk mi is esztétikai anyajegy eltávolítást?

Sokan telefonálnak hozzánk, a Melanomamobilhoz olyanok is, akik még nem voltak nálunk szűrésen, hogy szeretnék, ha eltávolítanánk egy, vagy néhány anyajegyüket.

Üzletileg bármennyire is jó vállalkozás lenne ez, szakmai okok miatt mégsem teszünk eleget ezeknek a kéréseknek.

 

…pedig, nagyon sok helyen ajánlanak ilyen szolgáltatásokat és valószínű, hogy a nálunk elutasított páciensek végül hozzájuk kerülnek.

 

Miért nem vállaljuk el ezeket a műtéteket?

 

Ennek világosan érthető okai vannak.

Először is, nézzük, mi történne, ha elvállalnák egy ilyen anyajegy eltávolítását.

 

A páciens megjelenne a műtőben, megmutatná az anyajegyet, majd a sebészünk eltávolítaná.

Mit is jelent ez? Azt, hogy a páciens diagnosztizál, vagyis maga jelöli ki az eltávolítandó anyajegyet. Ennek a kijelölésnek az alapja többnyire az, hogy az anyajegy a bőr síkjából kiáll, vagyis fizikailag zavarja őt.

Tehát előfordulhat az, hogy mondjuk a páciens mutat egy anyajegyet a karján, eltávolítjuk azt és közben a lábán ott van egy kezdődő melanoma, aminek következtében két év múlva meghal.

 

A műtőben nincs idő arra, hogy mindenkit átvizsgáljunk tetőtől talpig és a szemrevételezés önmagában sem elegendő. A páciensről persze tudni fogják, hogy nálunk járt, de az már senkit nem fog érdekelni akkor, hogy csak egy műtét erejéig.

 

Ha elvállalnánk ilyen műtéteket, akkor legalább az mellettünk szólna, hogy mi kizárólag sebészi úton csinálnánk. További mélypontja lenne az ilyen anyajegy eltávolításnak, ha mondjuk lézerrel végeznénk. Hogy miért, az ide kattintva el lehet olvasni.

 

Szóval, mi csak azoknak végezzük el az anyajegyek eltávolítását, akár ő kéri saját szempontjai alapján, akár mi javasoljuk azt szakmai szempontok alapján, akiket korábban a Melanomamobil módszerével alaposan végigvizsgáltunk és pontosan tudjuk, hogy mi a helyzet a bőrén.

 

Sok pácienst magunk beszélünk le, vagy szabadítjuk meg őket a sok anyajegy eltávolításával járó terhektől. Ugyanis mi meg tudjuk mondani, hogy egy csúnya, szabálytalan anyajegyet valóban el kell távolítani, vagy aggasztó kinézete ellenére(mellett) mégis maradhat. (A Csokító reklámok óta tudjuk, attól, hogy valami csúnya, még lehet finom :-)) Így sok olyan betegünk van, akinek máshol több (akár 8 ) anyajegy eltávolítását is javasolják egyszerre, míg mi abból maximum azt az egyet jelöljük meg pontosan, amit ténylegesen érdemes eltávolítani és szövettani vizsgálatot végezni belőle.

 

Összefoglalva tehát, azt javaslom minden olvasómnak, hogy csak azután gondolkozzon bármely anyajegye eltávolításán, miután alaposan átvizsgáltatta a bőrét, mert lehet, hogy végül nem is azt kell eltávolítani, amit ő szeretett volna kozmetikai szempontok miatt, hanem egy másikat, hogy megmentse az életét.

Tags: , , ,

Ez szép? Lézer és fagyasztás – anyajegy eltávolítás

Különböző fórumokon küzdök az olvasókkal és igyekszem lebeszélni őket, hogy anyajegyeik tömeges eltávolítására szakmailag igencsak kétséges és elítélhető módszereket vegyenek igénybe. Az külön kérdés, hogy valaki ajánlja is ezeket a módszereket.

…hogy miért teszem mindezt, miért nem hagyom az egészet? Szakmai kihívásból és érdeklődésből, ezen túl az etikai érzékem sem hagy nyugodni, pedig már azzal a váddal is illettek, hogy önös érdek áll mögötte.

Eljutottam odáig, hogy sikerült megértenem a motivációt: akiknek a testén számtalan anyajegy van, azoknak többször ez komoly pszichés és önértékelési problémát jelent. Nem szeretik így magukat és azokat a módszereket keresik, ahogyan az anyajegyeket tömegesen el lehet távolítani.

Ez egy komoly igény, és a piac természete olyan, hogy ahol kereslet van, ott a szolgáltatások is megjelennek.

Mit akar a piac? Azt, hogy az anyajegyeiket – lehetőleg mind -, fájdalommentesen és torzító hegek nélkül távolítsa el valaki.

Vajon lehetséges ez? NEM. Hogy miért nem, ezt itt, írtam le:

http://www.melanoma.hu/anyajegy-eltavolitasi-modszerek/

Ha nem lehetséges az anyajegyeket fájdalommentesen és nyomtalanul eltüntetni, akkor hogyan lehet az, hogy bizonyos szolgáltatók (orvosok) és bizonyos gyártók ilyen szolgáltatásokat, termékeket ígérnek?

A válasz egyszerű: mert van rá kereslet. Úgy látszik ilyen világot élünk.

Most, hagyom a különféle szakmai érveket, hogy anyajegyek eltávolítására miért csak a sebészi kimetszés jön szóba, szövettani lelet készítése mellett és kizárólag az esztétikumra koncentrálok.

Kedves cryo-s és lézeres anyajegy eltávolítás rajongó tábor! Önök szerint az eredmény szép és nyomtalan? Szerintem nem.

Fagyasztás utáni állapot:

Látszódnak a hegek, minden egyes fagyasztás helyén, hiszen az anyajegyek a bazális membrán alá nyúlnak és tudjuk, hogy ha az megsérül, akkor heg keletkezik. …hát persze, hogy a fagyasztás is heggel gyógyul, és még ott van annak is a lehetősége, hogy az orvos nem vett észre valamit és mondjuk egy kezdődő melanomára fagyasztott egyet. Még belegondolni is rossz.

 

 

 

 

 

Lézerezés előtti és utáni állapot.

Látszódnak a csúnya hegek és a félig-meddig eltávolított, visszapigmentálódó anyajegyek.

 

 

 

 

 

 

Egy ilyen anyajegy közelebbről:

 

Lehet, hogy amit látunk, az már nem is egy visszanövő anyajegy, hanem egy melanoma, ami azért alakult ki, mert a pigmentsejteket durva fizikai behatás érte, vagy talán, már eleve melanoma is lehetett? Nem tudjuk, hiszen nem készült szövettan.

Elképzelni sem tudom, hogy milyen érveket, tényeket kell még felvonultatnom ahhoz, hogy az álláspontjukhoz ragaszkodó laikusokat lebeszéljem arról, hogy meghozzák életük egyik legrosszabb és maradandó, esetleg végzetes döntését.

Tags: , , ,