A prevencióért elkötelezett orvosként nagyon örülök a SZ.É.P. rendezvénynek, azonban had hívjam fel a figyelmet néhány gyakorlati részletre – klinikai tapasztalataim alapján.

Bízom benne, hogy a résztvevők és a blog olvasói minél többen döntik el, hogy változtatnak életmódjukon, amely hosszú távon életüket, egészségüket határozza meg.

Tegyük fel, hogy valaki úgy dönt, Ő bizony változtat. Emberek vagyunk, így a legkisebb befektetéssel szeretnénk a legnagyobb előnyt és hasznot elérni.

Vajon hogyan gondolkozunk tehát?

"Vajon mi lehet az, ami már egészséges és első lépésnek jó lesz – ugye fő a fokozatosság?" Innen már nagyon rövid út vezet a táplálék kiegészítőkig, legyen az tabletta, kapszula, tea, vagy bármi egyéb. Nagyon vonzó benne, hogy napi 1-2x kell bevenni egy kis adagot, de ezen kívül mást nem is kell tennem és nyugodt lelkiismerettel mondhatom el, hogy változtattam, teszek az egészségemért valamit.

Ilyenkor már csak azon érdemes elgondolkozni, vajon a külvilág felé akarunk valamilyen látszatot kelteni, vagy valóban a saját hosszútávú egészségünk és életminőségünk érdekében akarunk cselekedni?

Engedj meg egy szemléletes példát. Az életmód olyan, mint a gravitáció: ha hiszünk benne, ha nem, akkor is hat. Ha kilépünk a 10. emeletről, akkor elkezdünk zuhanni a föld középpontja felé. Ha egészségtelen, önromboló életmódot élünk, akkor előbb-utóbb megjelenik annak eredménye is, egy betegség.

Amit gyógyulni szándékozó betegeknél, vagy életmódjukon változtatni szándékozóknál leginkább látok az a fenti példánál maradva olyan, mintha apró angyalszárnyakkal lépne ki valaki a 10. emeletről, bízva abba, hogy ettől nem zuhan le.

Úgy gondolom, az egészségünk megőrzése, vagy a gyógyulásunk miatt megkezdett életmódváltásnak is van egy olyan fizikai minimuma, ami alatt nincs is értelme megkezdeni azt. (Ugye a gravitációnál ez a fizikai minimum egy ejtőernyő, vagy egy siklórepülő – azokkal már nem zuhanunk le.)

Lássuk tehát, hogy szerintem melyek az életmód váltás minimum kritériumai:

1, A TV nézés drasztikus csökkentése: a TV egyfajta szellemi kábító és butító szer. Abszolút hasznontalan és rengeteg időnket veszi el magunktól, a családunktól, képességeink fejlesztésétől, a sporttól és minden egyéb hasznos dologtól. Csökkentsük a TV nézést: legyen olyan nap, amikor be sem kapcsoljuk.

2, Testmozgás: a séta és a bevásárlás nem testmozgás, semmit sem ér. A testmozgás ott kezdődik, hogy megizzadunk, felmegy a pulzusunk, kalapál a szív és fújtat a tüdő. Heti minimum 2-3x egy óra. Például súlyok emelgetése nem sport, viszont az a futás, kerékpározás, túrázás, intenzív gyaloglás – minden, ami az állóképességet javítja, pláne, ha mindezt friss levegőn tesszük

3, Egészséges táplálkozás: a táplálék kiegészítők fogyasztása nem az! Felejtsük el őket! Az egészséges táplálkozás csúcsa, amikor szombatonként kimegyünk a MOM Művelődési ház udvarán szervezett biopiacra és ott szerezzük be élelmiszereink javát. Belátom, hogy ez anyagilag nem mindenki számára érhető el.
Ha nem bio, akkor is ételeinket frissen megvásárolt alapanyagokból készítsük el, mondjuk a TV nézésnél megspórolt időből és hagyjuk a gyorsételeket.
Felejtsük el a sót és a cukrot. Szoktassuk át magunkat úgy, hogy a sót is fűszerként, kis mennyiségben használjuk.
Vegyünk egy jó szakácskönyvet, érezzük meg a főzés örömét, a játékot az ízekkel, a családdal elköltött vacsora hangulatát.
Vegyünk és együnk sok zöldséget, nyersen salátaként. Használjunk olívaolajat.
Rendkívül sok primitíven egyszerű és ugyanakkor rendkívül ízletes recept létezik.
Csak kevés húst fogyasszunk, az is szárnyas, vagy hal.

4, A cigarettázás elhagyása: ezt csökkenteni nem lehet, csak elhagyni. Kiváló volt a videó itt a blogban.

5, Minimális alkoholfogyasztás: itt már nem mondanám, hogy ne igyunk alkoholt. Sőt kevés jó minőségű és jól megválasztott bor egy vacsora elengedhetetlen része, azonban ez nem lehet több napi 1-2dl-nél.

6, Szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

Azt gondolom ez a legfontosabb 6 pont. Aki ezeket mind-együtt elkezdi beépíteni a mindennapi életébe, az valóban olyan életmód változtatás útjára lép, ami jó egészségben és jó életminőségben nyilvánul meg. Egyébként, ha nem vagyunk hajlandóak felemelni a fenekünket és csak bekapunk néhány pirulát, akkor becsapjuk magunkat és környezetünket is, és mi lepődünk meg legjobban, amikor beüt a baj.