A SZ.É.P. sorozat 7 állomásán összesen 862 személy bőrgyógyászati szűrővizsgálatát végeztük el és legalább ennyi, de inkább 2-3x ennyi érdeklődőt kellett kapacitás hiányában elküldenünk.

A résztvevők 73
volt nő és csak a 27
volt férfi. Úgy látszik, a férfiak kevésbé gondolják fontosnak a szűréseket. Ez azért lenne, mert ők kevésbé betegesek, mint a nők? Lássuk mit mutatnak a számok.

28 páciensen összesen 37 db bőrrákot találtunk . Ez a páciensek 3,3
.

A bőrrákok megoszlása a két nem között 65-35
nők javára. Ez a részvételi aránytól egy kissé eltér és azt mutatja, hogy a férfiak egy kissé kitettebbek bőrráknak, mint a nők. Ezek szerint a férfiak távolmaradásának oka a szűrésektől másutt keresendő.

5 páciensnél állítottuk fel a melanoma klinikai diagnózisát. Ez a résztvevők 0,6
.

A klinikai diagnózis kihangsúlyozása azért fontos, mert az a vizsgáló orvos(ok) véleményét tükrözi, de ezt a szövettani vizsgálatnak is meg kell még erősítenie. Persze a kiszűrt páciensek sürgősséggel műtétre kerültek, lévén az egyik legveszélyesebb daganatról van szó, amely gyorsan áttéteket tud okozni a beteg halálát okozva.
Egy esetben a szövettan nem támasztotta alá a szakvélemény és egy igen szabálytalan anyajegyet igazolt.
A többi négy melanoma viszont relatíve korán lett észlelve – ÉS EZ A SZŰRÉS LEGFŐBB ÉRTELME -, így a páciensek életet meg van mentve. A melanomás páciensek közül 2 férfi és 2 nő volt, tehát itt is figyelemreméltó, hogy a melanomák felét a nőknél jóval kisebb számban jelenlévő férfiakon találtuk.

38 páciensnél javasoltunk megelőző célú műtétet . Ez az érdeklődők 4,4
.

A vizsgáló orvos véleménye szerint ennyi esetben volt a páciensek bőrén olyan szabálytalan alakú és/vagy pigmentáltságú anyajegy, melyeknél potenciálisan fenn ált a rosszindulatú elfajulás esélye, a melanoma kialakulása. Nyilván való, hogy nem lett volna mindegyik anyajegyből daganat, de ilyenkor az orvos úgy gondolkozik, hogy “ha az édesanyámon, vagy a gyermekemen lenne ez a szabálytalan növedék – időzített bomba – akkor ott hagynám, vagy eltávolíttatnám?”. Természetes ilyenkor a műtéti javaslat.
Míg a melanomásokon szigorúan rajta tartottuk a szemünket, a megelőző célú műtéteknél, csak remélhetjük, hogy a páciensek elvégeztetik a javasolt beavatkozásokat.

A fenti számok alapján elmondható, hogy a bőrrákszűrésen résztvevők 8,3ál találtunk olyan bőrelváltozást, mely műtéti javaslatot jelentett.

Játék a számokkal

Tételezzük fel, hogy csak ugyan annyi érdeklődőt küldtünk el idő hiányában, mint amennyit megvizsgáltunk – persze így nagyon alábecsülöm az értékeket. Ez azt jelentené, hogy még közel 40 bőrrák, 5 melanoma és szintén közel negyven időzített bomba anyajegy sétált ki a szűrések helyszínéről, pihen a páciensek bőrén és arra vár, hogy valaki felfedezze őket, vagy beteljesítsék végzetüket . Vajon azok közül, akik nem kerültek sorra, hányan mentek el máshová megvizsgáltatni magukat?

Mindvégig konfliktus forrása volt, hogy miért kell nálunk alsóneműre vetkőznie mindenkinek, amikor sokan csak az arcukon, karjukon akartak mutatni valamit? A vetkőzéssel csak megy az idő, és sokkal több pácienst lehetett volna megnézni így.
Igen ám, de a felfedezett daganatok közül alig 1-2 volt azokon a helyeken, amit a páciensek meg akartak mutatni. Így lehet, hogy több személyt néztünk volna meg futólag, viszont kevesebb rosszindulatú daganatot találtunk volna. Nem is beszélve a szakmai szabályokról.

Azt gondolom, hogy a SZ.É.P sorozat mindenképpen elérte célját, ami az volt, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód (elsődleges prevenció) és a szűrések (másodlagos prevenció) jelentőségére. Ha ehhez még hozzá vesszük a kiszűrt rosszindulatú daganatok és a megmentett életek számát, akkor igazán elégedettek lehetünk.