[img=images/nha.jpg width=240 float=left”>Csak megéri ezt a rengeteg energiát, amit a blog írásába fektetek, mert nemrég köszönetet kaptam érte: "ez a blog az egyetlen magyar nyelvű oldal, ahol ilyen részletességgel írnak a melanomáról és ahol megnyugvást találtam" – mondta nekem személyesen Edina szűrés közben. "Máshol csak a halálozási statisztikákról lehet olvasni a melanoma kapcsán…"

Edinának a lábáról egy in situ melanomát távolítottak el, amely elmondása szerint "nem úgy nézett ki, mint amit egy laikus észrevenne: kicsi volt és sötét…"

Minden fórumon elmondom, hogy a melanomával kapcsolatban kritikus a korai felfedezés, mert akkor még 100san gyógyítható, és ez az in situ melanoma stádium.

Igen, az in situ melanoma diagnózis teljes gyógyulást jelent, vagyis ebből nem lehet semmilyen baja Edinának, vagy azoknak, akik hasonló diagnózissal néznek szembe. Gyakorlatilag egy belszervi daganat ebben a stádiumában észrevehetetlen, csak a melanománál lehet megtenni, ami látható. Ez a szűrések jelentősége.

Ha az in situ melanoma gyógyulást jelent, van-e még teendő egyáltalán?
Igen van. Akinek kialakult egy melanomája, vagy bármilyen más daganata, annak esélye van rá, hogy újabb daganata alakuljon ki: ugyan ilyen, vagy másmilyen.
Miért? Mert a szervezetében jelenleg olyan viszonyok uralkodnak, hogy ki tudott alakulni egy daganat és ha nem teszünk semmit, akkor miért ne jöhetne még egy.

Miért kell hasi UH, mellkas rtg és miért kell úgy visszajárni, mint azoknak, akiknek már vastagabb melanomája volt?
A kérdés feltevése jogos és nem is egyszerű rá válaszolni. A kontrollok azért fontosak, hogy egy esetleges újabb melanomát még időben észleljünk. A vizsgálatok elvégzése, pedig az orvosi rutin része, ami a melanoma diagnózissal jár, és amelyekre csak néhány évig van szükség.

Edina is említi azt a klinikai megfigyelést, miszerint a terhességi hormonváltozások hatással lennének az anyajegyekre és/vagy a melanoma kialakulására. Elmondása szerint neki is terhesség közben keletkeztek új pigmentált növedékei és a melanoma eltávolítása is 11 hónappal a szülés után történt, ami ekkor 2mm nagyságú volt! Ezt a megfigyelést klinikai vizsgálatokkal nem sikerült alátámasztani, azonban sokan beszámolnak erről a jelenségről. Én praktikusan azt javaslom, hogy a terhességi felvilágosítás része legyen ez is, és a kismama meg az orvos egyaránt gondoljanak erre.

Edina felteszi a kérdést, hogy miért javasolták neki orvosai, hogy 1-2 évig ne vállaljon újabb gyermeket. Ez a döntés előrehaladottabb melanoma esetében egyértelmű, azonban in situ melanománál nehezen indokolható. Azt gondolom, hogy a túlzott óvatosság beszélhetett a kollegákból.

Összefoglalva, azt gondolom, hogy egy in situ melanoma diagnózis amilyen rémisztő lehet az elején, olyan nagy kegye a sorsnak és egy olyan jel részéről, amit észre kell venni.
Legyen az belőle a tanulság, hogy milyen mulandó az egészségünk és sokszor csak egy apróságon múlik, ami jelenleg 2mm nagyságú volt.
Hányan figyelnének fel magukon egy ekkora növedékre?

Kismamák, szűrésre fel!