Ezt a cikket a www.hirszerzo.hu -ról hoztam, hogy kommentálhassam:

A bőrráktól félve sok ember olyan mértékben kerüli a napot, ami már ártalmas a csontrendszernek – állapította meg egy közvélemény-kutatás alapján a brit országos csontritkulási társaság. A szükségesnél kevesebb napfény miatt ugyanis D-vitamin hiány lép fel. Erről olvasható cikk a BBC brit közszolgálati tv és rádió internetes honlapján.

Miután az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a bőrrák előfordulása, és az emberek sokat hallanak a napozás veszélyeiről, sokan már úgy gondolják, hogy a napfény árt. A közvélemény-kutatás szerint a britek 3/4-e úgy véli, hogy napvédő krém használata nélkül egyáltalán nem szabad napra menni.

A brit csontritkulási társaság most kénytelen volt felhívni a figyelmet arra, hogy az is ártalmas, ha a szervezet nem kap napi 15-20 percnyi napfényt. Ugyanis a csontok szilárdságához szükséges D-vitamin csak akkor képződik a szervezetben, ha a bőrt napfény éri. Nem csak a bőrrák terjed ragályos gyorsasággal, hanem a csontritkulás is. Az 50 év feletti korosztályban a nők fele és a férfiak negyede szenved benne.

A szakemberek most felhívják a figyelmet, hogy nem leégésre van természetesen szükség, mert a megfelelő mennyiségű D-vitamin kialakulásához messze nem kell annyi napozás, mint amennyi már bőrpírt okoz. A néhány percnyi napfényre viszont egész éven át minden nap szükség van, télen is. “Kétheti tengerparti napozással nem lehet begyűjteni az egész évre szükséges D-vitamint” – idézi a BBC a brit csontritkulási társaság egyik vezető orvosát.