Megmentettünk egy újabb életet. Nem nagy szám – mondhatnám, hiszen ez a munkánk, nap-mint-nap találunk daganatokat és mentünk életeket, de ez az eset más.
Réka (34é) először 2007.10.10-én jött hozzánk szűrésre, akkor negatív leletet kapott. Még egy év sem telt el és 2008.06.09-én visszajött kontrollvizsgálatra.

Ugye, nálunk a professzionális szűrés alkalmával minden páciens, minden anyajegyéről részletes fotók készülnek, még a látszólag jelentéktelennek tűnő elváltozásokról is.

Így tudtuk észlelni azt, hogy az első szűrés alkalmával a mellkas jobb oldalán lévő 1mm nagyságú folt háromnegyed év alatt a háromszorosára nőtt, vagyis elérte a gigantikus 3mm(!!)-es méretet.


A vizsgáló (szűrő) orvos nem vett észre semmit, viszont nálunk minden esetet legalább két orvos lát, így a kiértékelő orvos – aki végignézi újra az összes felvételt a kiértékelő központunkban – vette észre a változást, ami egyébként jelentéktelennek tűnt. A speciális (dermatoszkópos) kép alapján sem gondoltunk semmi rosszra.
Így Réka olyan leletet kapott tőlünk, amin rosszindulatú daganat gyanúját nem vetettük fel, azonban a változás miatt megelőző célú műtétet javasoltunk.
A műtétet el is végeztem. Kb. egy hét alatt elkészült a szövettani vizsgálat és telefonon hívott a pathológusom a megdöbbentő hírrel, hogy a Rékáról eltávolított 3mm nagyságú növedék egy melanoma (Clark II, Breslow 0,4mm).

Nagyon meglepett a hír és Rékát is. A hír látszólag rossz, hiszen egy melanoma diagnózisa lett felállítva, viszont tekintettel a kis méretre és a korai felfedezésre, maga a műtét, vagyis a melanoma eltávolítása megmentette Réka életét és az ügy le van zárva, további teendő nincs.

Nagyon sok kérdést vet fel az eset. Ugye sem Réka, sem a vizsgáló orvos nem vett észre semmit!!
Egyedül a Melanomamobil egyedülálló technológiájának köszönhető, hogy a kezdődő melanoma felfedezésre került és ismét megmentettünk egy életet.
Nem tagadom, büszke vagyok magunkra, jó érzés!

Elgondolkoztat, hogy az eltávolított növedék képei alapján nem vethető fel a melanoma. Azóta többször és többen is újra megnéztük a felvételeket és ma sem mondanánk, hogy melanoma látható a képen. Persze, most már egy-egy ponton mintha látnék gyanús jeleket, de igazából mégsem.
Ismét elmondhatom, hogy melanomára mindig gondolni kell és minden gyanús, változó képletet ki kell metszeni és szövettanilag meg kell vizsgálni.

És még egy: tessék szűrésre menni, mert Réka sem gonolhatta, hogy az ő életét is ez fogja megmenteni.