Eddig, ennek a sorozatnak az első részében megnéztük, hogy melyik melanomás szövettani eredmény milyen jövőbeni kilátásokat jelent, majd a második részben azzal foglalkoztunk, hogy
– akinek melanomája lett (vagy bármilyen más rosszindulatú daganata), annak valamit tennie kell, hogy a betegség ne újuljon ki, vagy ne alakuljon ki újból, vagy ne jöjjön egy másik daganat is,
– a szövettani eredménytől függetlenül igaz az előző mondat,
– véleményem szerint a hivatalos orvoslás által nyújtott lehetőségek nem elegendőek, lévén, hogy korai melanoma esetén nincs is semmilyen javaslata, ajánlata a bizonytalan effektivitású interferonon kívül,
– függetlenül attól, hogy ki milyen jól érzi magát és a vizsgálatok sem mutatnak semmit, egy percet sem szabad elmulasztani, hogy tegyünk a gyógyulás, tünetmentesség érdekében, mert amikor már nem érzi jól magát, vagy a vizsgálat is mutat kóros eltérést, már késő lehet.

Most, ismét teszünk egy lépést afelé, hogy mit tehet magáért az a páciens, akiről(ből) rosszindulatú daganatot távolítottak el, megértette az előzőeket és gyógyulni szeretne.

Alapok: a hasonlat közhelyszerű, de nagyon jó, ezért hadd használjam: a gyógyulás/tünetmentesség egy ház, amit fel akarunk építeni.
– a házépítés módját meg kell érteni, a házat meg kell tervezni,
– amikor esik a hó és fagy odakint, már késő belekezdeni a ház építésébe, nem lesz időnk befejezni,
– a ház építését az alapoknál kell kezdeni, onnan nem lehet kihagyni semmit és még akkor sem lehet a cserepekkel kezdeni, ha azt hallottuk, hogy valamelyik cserép szuper jó és nem ázik be,
– egy ház felépítése időbe, energiába és pénzbe kerül,
– persze lehet minden részletében tökéletes házat és kevésbé tökéletes házat építeni, de arra nagyon oda kell figyelni, hogy a lényeges építőelemeket ne hagyjuk ki, mert össze fog omlani.

Mi a holisztika?
Az emberi szervezet egy bonyolult, komplex egység. Nagyon leegyszerűsítve test és lélek. Minden hat mindenre, nem lehet figyelmen kívül hagyni egyik részt sem. Holisztika a kiegészítő orvoslás azon irányzata, amely azt mondja, hogy nem lehet meggyógyulni – vagy egészségesnek maradni – úgy, hogy nem vesszük figyelembe az ember minden aspektusát: test, lélek, táplálkozás, sportolás, stressz, pihenés, párkapcsolat, személyiségtípus, stb.

Én magam is a holisztikus gondolkodás híve vagyok.

És végére még egy apró adalék: minden pácienst óva intek olyan természetgyógyászoktól, terapeutáktól, segítőktől, sarlatánoktól, vagy bárhogyan is hívjuk őket, akinek nincs orvosi diplomája.
Magam orvosként, természetgyógyász is vagyok és amikor vizsgáztam, a kb. 80 fős tömegből a teremben talán ketten voltunk orvosok. Elképzelni sem tudom, hogy átfogó orvosi tudás, tapasztalatok nélkül, hogyan lehet felelősségteljesen páciensekkel foglalkozni. Viszont van egy nagy előnyük, amiért a páciensek szívesen fordulnak hozzájuk: ők bátran merik mondani, hogy majd én meggyógyítom, míg egy orvos, aki ismeri a határait és a betegségek természetét, sokkal körültekintőbben fogalmaz.

Folyt köv.