Egy daganat (betegség) kialakulása részben genetikus hajlam részben életmód kérdése.
Egy daganat kialakulása azt jelenti, hogy a szervezetben olyan körülmények vannak, melyek kedveznek egy ilyen folyamatnak, tehát ki tud alakulni egy rosszindulatú sejtburjánzás és ezt az immunrendszer nem képes megfékezni.
Ez még akkor is igaz, ha egy daganatot nagyon korán sikerül eltávolítani, amikor ez a páciens gyógyulását jelenti – attól még a fenti helyzet nem változik.
A hivatalos orvoslásnak nincsenek olyan módszerei melyek azt céloznák, hogy a szervezetet regenerálják, vagyis olyan helyzetbe hozzák, hogy önmaga képes legyen megbirkózni egy betegséggel.

A fenti megállapításokból, amennyiben elfogadjuk, az következik, hogy amennyiben valaki szeretne valóban meggyógyulni egy betegségből, akkor arra is figyelemmel kell lennie, hogy szervezete mint egész, milyen állapotban van.
Kiindulhatunk abból, hogy egy beteg emberé rossz állapotban van, tehát tennie kell valamit.

Mit tegyen, aki aktív részesévé szeretne válni gyógyulásának és nem csak ölbe tett kézzel várni és reménykedni…

Ezt a kérdés tettem fel magamnak is még egyetemista koromban és a kötelező tanulmányok mellett elkezdtem feldolgozni az elérhető alternatív és komplementer módszereket.

Mi az alternatív? Olyan gyógymódok, melyeket a hivatalos orvosi gyógymódok helyett alkalmaznak. Ezekkel nagyon vigyázzunk!
Mi a komplementer? Olyan gyógymódok, melyeket az orvosi gyógymódok mellett alkalmaznak.

Ezek között az alternatív/komplementer módszerek között vannak átfogó teóriák és egyedülálló csodaszerek is.
Az étfogó teóriák általában az életmód szintjén javasolnak változtatásokat, míg a csodaszereket csak be kell szedni és máris hatnak…

Orvosként ugye elsősorban az átfogóbb módszerek iránt vonzódtam, de a páciensek nyomására előbb-utóbb minden kapszula/por/folyadék/stb a látóterembe került.

Ennek a sokéves folyamatnak a végeredményeképpen mára kialakult egy olyan letisztult kép (persze azért még mindig sok a kérdőjel), melynek részleteit apránként és folyamatosan megosztom a blog olvasóival.

A ház építését a tervezéssel és az alapozással kezdjük…

Korábban írtam a házépítési hasonlatot, amire sokszor vissza fogok utalni.
A jó házat megtervezik, alapozzák és jó alapanyagokból, gondosan építik, és ezt az építkezést nem a tetőcserepeknél kezdik.
Ezt azért hangsúlyozom ki, mert minden ember vonzódik az egyszerű, gyors, kevés munka/energia befektetéssel járó módszerekhez. Meg lehet nézni egy ilyen házat, amit csak úgy mindent kispórolva összecsapnak és egy olyat, mi rendesen meg van építve.
Erre a képre ültetném rá az átfogó teóriák és a csodaszerek közötti különbséget.
A legtöbb beteg ember álma egy olyan kapszula/tabletta/por vagy csepp, amit csak be kell venni és már is egyel jobban lett, máris tett valamit az egészségéért, a gyógyulásért, a tünetmentességért.

Most, hogy négyszemközt vagyunk és nem kell senki előtt megnyilvánulni, csak magunk felé – ami a legnehezebb – valljuk be magunknak, hogy ilyen csodaszer nem létezik és nem is fog létezni soha.
Sajnos, ahogy a házépítésnél, úgy a gyógyulásnál sem lehet kispórolni a ráfordított időt és a minőségi alapanyagokat.

Prevenció az, amikor még messze a tél és bőven van időnk apránként egymásra rakosgatni a téglákat, míg a gyógyulás az, amikor egyre közelít a tél, már majdnem itt van, már nincs annyi időnk, de mégis biztonságos menedéket akarunk magunknak építeni. Aki csodaszereket szed és azokban hisz, az azt hiszi, hogy két pálmalevél alatt átvészelheti a fagyos éjszakákat.

A fentiek értelmében véleményem szerint vannak bizonyos alapok, amivel minden gyógyulás/tünetmentesség felé vezető út kezdődik, és amikor ezeken túl vagyunk, akkor jöhet bármi más.

Most összeszedem ezeket, egymás után. Amikor mindegyik mellé pipa került, csak akkor érdemes bármi máson gondolkozni, anélkül nem.

1. káros szenvedélyek beszüntetése. MOST. Nem holnap, nem jövő héten és nem jövőre. Aki dohányzik, vagy beteg emberként alkoholt fogyaszt, az ne is gondolkozzon tovább a gyógyulásán, hiszen mindketten tudjuk, hogy éppen aláássa azt. (Az alkohol egy kicsit bizonytalan pont, mert egészséges embereknél egy kevés mennyiség még egészségesebb is, mintha semmit nem fogyasztana, de betegség esetén más a helyzet.)

2. testmozgás/pihenés helyes aránya: krónikus betegségből gyógyulóknál aktív sportról nem beszélhetünk, de heti 3xi szabad levegőn töltött fél óra/óra a sétánál aktívabb mozgás elengedhetetlen és fontos, hogy pihenésen nem a TV nézés értem. Amikor TV-t nézünk, gondoljunk arra, hogy ezt az elpocsékolt időt, mennyi minden számunkra hasznos dologgal is tölthetnék, pláne, ha valakit szorít/sürget az idő.

3. valamilyen az anyagcserét érintő átfogó gyógymód megismerése, elsajátítása és rendszeres, kitartó, konzekvens követése. Én ennek kapcsán a Gerson doktorról elnevezett módszert fogom apránként ismertetni, mert véleményem szerint ez a tudományosan, élettanilag legmegalapozottabb és ezzel a módszerrel vannak saját pozitív tapasztalataim is.

4. a szellem, gondolat, elme rendbetétele és ezekben rejlő lehetőségek aktív kihasználása. Itt alapvetően a Simonton módszerként elhíresült metódus alapjait fogom érinteni, de ide tartozik a stressz kezelése is.

Azt hiszem ez a lényeg.
Legközelebb innen folytatom.