Nem túl gyakran hangzik el ez a kérdés, pedig, ha háziorvos lennék minden páciensemnek feltenném. (persze a nagy rohanásban nincs idő ilyesmire…)

Szóval tegnap együtt ebédeltem az egyik barátommal, aki közben elmesélte nekem, hogy ő nem is szokott ebédelni: reggel eszik valamennyit, aztán este. A munkája nem engedi, hogy rendszeresen egyen. Innen egyenes út vezetett a kedvenc ebédtémámhoz: kinek milyen gyakran van széklete.

Azért osztom meg itt a történetet, mert gyakori jelenségről van szó és nagyon komoly következményei lehetnek.

A barátom elmesélte, hogy hetente kétszer van széklete, akkor is komoly gondot okoz neki és ráadásul az édesanyjának vastagbél daganata volt.

Röviden az alapok: a bél a szájnyílástól a végbélig végig a külvilág része, egy csatorna, amin elvileg egy kismadár végigrepülhetne. Berakjuk az ételt a szánkba, ami érték belőle az felszívódik, ami káros, vagy haszontalan (salakanyag) az bent marad és a cső végén kipotyog. Az egész jelenség tisztán fizika.

Mi a legfontosabb jelentősége annak, hogy minden nap 1-2x legyen megfelelő mennyiségű és állagú széklete mindenkinek?

Azok a salakanyagok, melyek a bélben vannak nem valók a szervezetbe és az azon dolgozik, hogy mielőbb eltávolítsa onnan. Minél kevesebb a széklet és minél ritkább, annál tovább és annál koncentráltabban maradnak ezek a salakanyagok a bélben és a táplálkozástól függően (mennyi káros anyag jut be), a bélfallal hosszan érintkezve ezek a az anyagok hosszú idő alatt a bél rosszindulatú daganatát okozhatják.

Ezt az állapotot minél hamarabb fel kell számolni, nem maradhat így.

Mi a teendő?

Azt kell elérni, hogy a bélben ezek a salakanyagok kihíguljanak és minél előbb eltávozzanak onnan.

Leírom azt a néhány fontos dolgot, amit javasoltam neki:
– A DM-ben vegyen apró szemű zabpelyhet, amit sok vízzel főzzön meg és mézzel, gyümölccsel minden reggelire ezt egye, amennyit csak tud,
– rendszeres, napi 4-5x-i táplálkozás, de ebből is a legfontosabb, hogy ebédre egyen meg egy jó nagy adag nyers vegyes salátát, valamilyen finom öntettel, amit szeret és a többi étkezéshez is egyen minél több párolt, vagy nyers zöldséget,
– heti 3-x sportoljon valamit (ez meg van nála),
– napi minimum 1-2 liter ásványvíz fogyasztása.

Tekintettel arra, hogy már régóta tart ez a problémája és a családi előfordulásra, egy colonoscopiás vizsgálatot is javasoltam neki, amikor egy endoszkóppal végignézik a vastagbelet, nehogy legyen ott valamilyen kezdődő probléma.

És még egy dolog: ami még csodát okozhatna nála és felszámolná a nehezen távozó, megszilárdult széklet problémáját, ezen kívül fizikailag tisztítaná a vastagbél utolsó harmadát, az a beöntés. Erről még fogok írni később a Gerson terápia kapcsán.

Amennyiben valaki betartja a fentieket az eredménynek jönnie kell, ahogy az elejtett tárgy a földre esik: ez fizika.