A protective effect of the Mediterranean diet for cutaneous melanoma.

&&&Fortes C, &&&Mastroeni S, &&&Melchi F, &&&Pilla MA, &&&Antonelli G, &&&Camaioni D, &&&Alotto M, &&&Pasquini P.
Clinical Epidemiology Unit, Istituto Dermopatico dell'Immacolata, IDI-IRCCS, Via dei Monti di Creta, 104, 00167 Rome, Italy.

BACKGROUND: Many studies have investigated the Mediterranean diet as a risk factor for cancer, none of which has included cutaneous melanoma. The latter is usually fatal, rendering knowledge about prevention extremely important. We assessed the role of some food components of the Mediterranean diet and cutaneous melanoma. METHODS: A hospital-based case-control study was conducted in the inpatient wards of IDI-San Carlo Rome, Italy including 304 incident cases of cutaneous melanoma and 305 controls, frequency matched to cases. Information on socio-demographic characteristics, medical history, smoking, sun exposure, pigmentary characteristics and diet was collected. Logistic regression was the method used to estimated odds ratio and 95 Is.
RESULTS: After careful control for several sun exposure and pigmentary characteristics, we found a protective effect for weekly consumption of fish (OR, 0.65, 95 = 0.43-0.97), shellfish (OR, 0.53, 95 = 0.31-0.89), fish rich in n-3 fatty acids (OR, 0.52, 95 = 0.34-0.78), daily tea drinking (OR, 0.42, 95 , 0.18-0.95; P(trend) = 0.025) and high consumption of vegetables (OR, 0.50, 95 = 0.31-0.80, P(trend) = 0.005) in particular carrots, cruciferous and leafy vegetables and fruits (OR, 0.54, 95 =0.33-0.86, P(trend) = 0.013), in particular citrus fruits. No association was found for alcohol consumption and any other food items. CONCLUSION: Overall, our findings suggest that some dietary factors present in the Mediterranean diet might protect from cutaneous melanoma.

A fenti kivonat szerint egy Római korházban 304 melanomás betegen, 305 egészséges kontroll ellenében azt vizsgálták, hogy mely tényezők bírnak védő hatással a melanoma kialakulása szempontjából. Tehát, itt nem a gyógyulást vizsgálták, hanem a melanoma kialakulásának megelőzését, tehát prevencióról van szó.

Mégis miért hozom itt ezt a példát. Leginkább Dolgozós korábbi kérdéseire válaszolva: vajon egy diéta terápia hatásos lehet-e?
Ez a fenti példa legalább azt alátámasztja a szerzők szerint, hogy a zöldségekben és halfélékben gazdag mediterrán konyha igen is véd a melanoma kialakulásával szemben és akkor még nem is beszéltünk a még nagyobb tömegeket érintő szív-érrendszeri betegségekről.

Igen is minden számít, amit a szánkba veszünk (diéta terápia) és amit gondolunk (pszicho terápia). A GT egy nagyon effektív, sűrű módszer, ami rövid idő alatt képes hatást kifejteni, a kérdés csak az, hogy kinek mennyi ideje van és ez a hatás mire elegendő. A GT nem csodaszer, de működik, a többi már a szervezet és a betegség kölcsönhatásának függvényében dől el.