Azt hiszem sikerült találnom egy kiváló példát, ráadásul a saját életemből, ami kiválóan rávilágít az emberi természetre és arra, hogy miért (hogyan) nem figyelünk eléggé magunkra, az egészségünkre, életünkre.

Ez a biztonsági öv példája.

A korábbi autómban nem volt semmilyen biztonsági elektronika, ami jelezte volna, ha nem kapcsolom be a biztonsági övet és ezért a legtöbbször nem is kapcsoltam be (szégyellem magam, de ez van).

Most egy olyan autóm van, ami 40km/h sebességig csak pittyeg, a felett a rádiót lehalkítja és elviselhetetlenül sípol, amennyiben nem kapcsolom be az övet (vagy bárki más az autóban).
Természetesen már megszoktam, hogy bekapcsolom, ami nem kerül többe, mint kb. 3-5 másodperc. Micsoda idő és energia ráfordítás. Már meg sem várom a sípolást, rutinná vált.

Nagyon érdekes kérdés, hogy ha ez a megoldás nem lenne az autómban, akkor bekapcsolnám-e? Igazán őszinte legyek? Nem hiszem. De már lehet, hogy igen, mert 2 éves kislányom van és azóta másként gondolkozom. Ha nem lenne, akkor nem kapcsolnám be, mint azok a közeli barátaim, akik szintén nem kapcsolják be és azok sem, akik így halnak meg.

A TV-ben sok és nagyon jó reklámot látni, amelyek a biztonsági öv használatára buzdítanak és arra, hogy ezt a 3-5 másodpercnyi erőfeszítést tegyük meg magunkért. Nem másokért, hanem magunkért, önző módon.

Sokszor írtam már, hogy micsoda ziccer a melanoma, ami a bőrön nő, így könnyen észlelhető és nagyon felesleges halál. A biztonsági öv bekapcsolásához képest, azonban mennyivel nagyobb befektetetést igényel. Kérdezem, ha még én sem kapcsoltam be a biztonsági övet és nagyon sokan, akik nem modern autóban ülnek, nem kapcsolják be, akkor miért várom el bárkitől, hogy eljöjjön melanoma (vagy bármilyen más szűrésre)?

Mi segített nekem? Az, hogy az autómba beépítették ezt a kikapcsolhatatlan riasztó/figyelmeztető rendszert.

Már csak arra kéne rájönnöm tehát, hogy belénk emberekbe hogyan lehetne egy olyan riasztó rendszert építeni, ami mondjuk 40 felett addig riasztana, amíg el nem megyünk a legszükségesebb vizsgálatokra és ha jönne a 'baleset', akkor ez a biztonsági öv meg is mentené az életünket.

Van javaslata?