Ennek a két részből álló bejegyzésnek az első része azzal foglalkozik, hogy amennyiben Ön bőrgyógyászt kíván felkeresni, akkor hogyan készüljön fel erre a vizitre úgy, hogy minél jobban segítse az orvost, aki remélhetőleg így minél többet fog majd segíteni Önnek.

A második rész azzal foglalkozik majd, hogy mit várjon el egy bőrgyógyásztól egy vizsgálat során, mi az, ami nélkül ne távozzon onnan.

Tehát először nézzük a páciens oldalt.

Miért keres fel valaki bőrgyógyászt?
Vagy preventíve, szűrés céljából, vagy mert panasza/tünete van.

Az első esetben inkább a második rész lesz lényeges, vagyis amikor egy páciens szűrés miatt fordul bőrgyógyászhoz, akkor különösebb készülni valója nincs, viszont fontos tudnia, hogy mit várhat el ezen a címen.

Azért had említsek itt is néhány dolgot, amivel mégis készülhet:
van e-olyan anyajegye, vagy bármi a bőrén, ami az elmúl időben változott? – tudja megmutatni, hogy melyik ez.
mit jelent a változás? – nőtt, kisebb lett, változott a színe, alakja?
mennyi ideje észleli ezt a változást?
újonnan keletkezett, vagy már meglévő növedék változott meg?
van-e olyan elváltozás a bőrén, ami panaszt okoz? – viszket, fáj, stb.

Attól, hogy Ön nem észlel semmilyen tünetet és/vagy panaszt, még teljesen jogos lehet a bőrgyógyászati vizit, ugyanis az igazán korai rosszindulatú daganatai a bőrnek (elsősorban a melanoma) semmilyen panaszt nem okoznak és egy laikus nem biztos, hogy észreveszi. Ez a szűrés lényege.

Mi van abban az esetben, ha Ön tünet/panasz miatt keres fel bőrgyógyászt?
Itt nagyon általános leszek, mert a bőrgyógyászati betegségek és így a panaszok tárháza a nemi betegségektől kezdve a daganatokon át, nagyon változatos lehet.

Kezdjük a legfontosabbaktól:
mi a panasz, vagyis mit érez?
mi a tünet, vagyis milyen változást észlel?
mióta észleli ezeket? – a panaszokat össze tudja-e kötni egyértelműen valamilyen eseménnyel? (pl. bevettem egy új gyógyszert, természetgyógyász által javasolt szert, bármit)
(Természetes dolog, hogy szeretünk fix pontokat keresni az életünkben, ezért szeretjük összekötni a panaszainkat valamilyen eseménnyel. A páciensek ilyenkor a legkülönfélébb dolgokat említik, pl. “beütöttem”. Egy ütés, vagy mechanikai sérülés ritkán vezet bőrbetegséghez. Ezzel szemben viszont nem veszik figyelembe a természetesnek mondott, bio-, természetgyógyászati, nem receptköteles, stb. gyógyszereket, krémeket, vitaminokat. A gyógynövények, a vivőanyagok is allergizálhatnak, nem csak a gyógyszerek, ezért orvoshoz fordulás előtt alaposan gondoljuk végig, hogy az elmúlt hetekben, napokban miket vettünk magunkhoz.)

Most következik egy nagyon fontos pont: “Nincs panasz, nincs tünet (szerintem), de ott van már néhány hete/hónapja ez a szintelen/színes kis növedék, ami csak nem akar elmúlni”. Örök szabály: ha van olyan az Ön bőrén, ami már néhány hete nem akar spontán elmúlni, vagy más, mint a bőrén lévő többi anyajegy(növedék), akkor itt az ideje, hogy bőrgyógyászhoz forduljon vele. Ne várjon arra, hogy fájjon, vagy más panaszt okozzon!

próbálta-e már kezelni valamivel a tüneteit? (optimális esetben nem, de sajnos, sokan amire orvoshoz mennek, mindenféle házi kezelésekkel elkenik, torzítják a betegségek tüneteit, így az orvost nehéz kihívás elé állítják. Lehetőleg mindenféle házi praktikák alkalmazása előtt forduljon orvoshoz. Amit használt írja össze, vagy vigye el.)
járt-e már ezzel a panaszával más orvosnál? (ha igen, akkor minden dokumentációt készítsen össze. Nagyon gyakori hiba, ami késlelteti az eredményes gyógyítást, ha az első sikertelen próbálkozás után a páciens azonnal más orvost keres. Így minden orvos az első lesz, aki az egyre változó tüneteket látja, míg, ha a páciensek visszamennének az első orvoshoz kontrollra, akkor a kezdeti terápiás próbálkozások eredményét látva, már a második alkalommal ki tudja zárni, hogy mi nem lehet, vagy meg tudja mondani, hogy mi az, és a megfelelő kezelést tudja alkalmazni. Ne váltogassuk az orvosokat, mert mindig a legutolsó orvos lesz a legokosabb…)
– a vizsgálandó területre ne kenjen semmit, sem gyógyhatású krémet, se sminket.
milyen ismert más betegségei vannak? (az ezekről rendelkezésre álló dokumentumokat szintén vigye magával: zárójelentések, szövettani leletek, vizsgálati eredmények)
milyen állandó gyógyszereket szed (miből mennyit?)
előfordult-e már ez a betegség az Ön családjában?

Amennyiben ezekkel készül, akkor Ön egy eminens páciens lesz, igazi partnere az orvosnak. Ezek után már teljes joggal várhatja el tőle is, hogy megkapjon minden segítséget a gyógyulásához. Hogy mit értek ezen, erről fog szólni hamarosan a következő bejegyzés.