Mielőtt erre válaszolnék, lépjünk vissza kettőt.

Első lépés: Kell nekem egyáltalán szűrésre mennem?

Ha még soha nem volt, VAGY ha a klasszikus rizikó tényezők (érzékeny bőr, sok anyajegy, változó/új anyajegy) megtalálhatók, akkor IGEN.

MIÉRT? Mert  sajnos a bőrrák/melanoma gyakori betegség (még aránylag fiatal korban is) és későn felfedezve már áttétet adhat, halálhoz vezethet. Korai stádiumban nehéz az észlelése, itt van szükség szakértelemre.

Második lépés: Melyik szolgáltatóhoz menjek, kiben bízhatok?

Mivel most a MelanomaMobil blogját olvassa, ezért nyilván elfogult válaszra számít, mégis igyekszem objektív maradni. Nyilvánvaló, hogy a legtöbb helyen jól képzett szakorvosok dolgoznak, ezzel nincs gond, bárhova mehet. Mégis, nálunk a folyamatos továbbképzés és a minőségbiztosítás nagyon feszesen  van kezelve. Köszönhető a technológiánknak, az anyajegyek, a bőrtérkép folyamatos kiértékelése közben rendkívül sok érdekes esettel találkozunk. Ezeket rendszeresen összefoglalom és elküldöm a nálunk dolgozó orvosoknak, asszisztenseknek. Ugyan így, a részletes bőrtérképen a legkisebb hibák is láthatóak, így ez kiváló alapot teremt az állandó minőségbiztosításra. Azt gondolom, hogy ezek komoly érvek, amikor valaki a saját egészségéről és a szűrés minőségéről gondolkozik. Nem mindegy, hogy az adott szakember mennyi esetet lát, milyen mértékben van felkészülve a szakmai kihívásokra.

Szóval melyik szűrés való nekem?

Alap szűrés?

Ez egy alapos vizsgálat valamelyik szakorvosunk által. Nem készül fotó, azonnali lelettel távozik. Ez van máshol is, a legalapabb szűrési forma, mégis több, mint a semmi.

Miért nálunk? Mert aki vizsgálja, az pontosan tisztában van vele, hogy milyen könnyű egy korai melanomát nem észre venni és olyan szintű szaktudása van ezen a téren, ami csak kevés helyen van meg rajtunk kívül.

Ezt ajánlom, hogy ha még soha nem volt szűrésen és kevés anyajegye van, vagy anyagilag csak ez a szintű szűrési forma érhető el az Ön számára.

Alap plusz?

Itt már a vizsgálatot követően néhány képet készítünk a legszabálytalanabb anyajegyekről, tehát megmutatkozik technológiánk előnye, vagyis a következő szűrésnél már ezeket össze tudjuk hasonlítani az előző stádiummal. A korai melanoma sokszor csak így diagnosztizálható.

Azoknak ajánlom, akik nem engedhetik meg maguknak a professzionális szűrésünket, de van néhány szabálytalan anyajegyük. A szűkös anyagiak ne legyen akadálya az orvosi vizsgálatnak (és itt nem csak a bőrre gondolok), mert ha esetleg baj van, az sokkal többe fog kerülni, mint a megelőzés.

Professzionális szűrés bőrtérképpel?

Ez egy vizsgálat részletes és teljes test bőrtérképpel, amikor egy páciens anyajegyeit több orvosunk is megnézi. Nyilvánvalóan a legjobb szolgáltatásunk és itt le merem írni azt, hogy a vizsgálati módszerek között  nem is látok más, hasonló alapossággal végzett melanoma szűrést, mégis árban messze elmarad sok más hasonló, vagy hasonlónak nevezett szolgáltatástól.

Az általunk az elmúlt 9 évben diagnosztizált melanomák 28%-át, tehát közel harmadát a kiértékelési szakaszban vettük észre (tehát sem a páciens, sem a vizsgáló orvos nem észlelte – egy példa erre látható az alábbi képen is). Ez nem kis arány.

korai melanoma

Míg a melanoma  országos  előfordulása 12 fő/100.000 lakos, addig cégünknél a statisztikáink szerint felfedezett  – és szövettanilag is igazolt –  melanoma aránya: 180 fő/100.000 lakos!

…még egy adat így a végére: a melanomás pácienseink 17.5%-a az alacsony rizikójú csoporthoz tartozik, tehát nincs érzékeny bőre és kevés anyajegye van. Sajnos senki nincs teljes biztonságban.