A londoni munkahelyemen is rendszeresen szervezünk továbbképzéseket. Legutóbbi témánk az anyajegyek, bőrdaganatok volt. A szalonban dolgozó kozmetikusok naponta több vendéget látnak kezelések közben így fontos, hogy ha valami gyanúst észlelnek, akkor fel tudják hívni a páciens figyelmét az adott anyajegyre és jelezni tudják felém is.

A továbbképzést egy olyan esettel kezdtem, amikor egy botox kezelésre érkező pácienst, a beavatkozás előtt megvizsgáltam (minden hozzám érkező új páciensen elvégzem a melanoma szűrést) és ezzel az életét sikerült megmentenem. Majd több olyan korai melanomát is mutattam a kollégáknak, amik (első ránézésre) teljesen úgy néznek ki mint az anyajegyek. Ezek a daganatok kis méretűek, ezért nagyon nehéz észrevenni őket.

A MelanomaMobilnál az elmúlt 10 év alatt, a havi közel 600 anyajegyszűrés alapján elmondhatjuk, hogy már egy olyan adatbázissal rendelkezünk, ahol különböző formájában és nagyságában láthatjuk a korai vagy néhány esetben a késői daganatokat. A korai stádiumban elkapott melanomák között több olyan is van, amit a vizsgálatot végző orvosok nem vettek észre, csak és kizárólag az összehasonlító elemzés során találtuk meg. Ezek általában annyira apró elváltozások, hogy nem szúrnak szemet sem a páciensnek, sem az orvosnak, ezért nem is felfedezhetőek.

Sokkoló élmény számomra, mikor egy rosszindulatú daganat (korai stádiumban) úgy néz ki, mint egy ártalmatlan anyajegy.

A tréningen 6-an voltunk. Mindenki részt vett már ilyen szűrésen és egyiküknél már egy bőrrákot (basaliomát) is találtam korábban.

Ahogy nézték az előbb említet képeket, egyből azt kérdezték, hogy mikor jöhetnek újra vizsgálatra. Az jutott eszembe, hogy itt és most megvizsgálom a kollégáim anyajegyeit, hogy élőben is lássák a folyamatot, ezért elkészítettem néhány képet csak a szabálytalan anyajegyeikről. Majd elővettem a korábbi képeiket és együtt összehasonlítottuk őket. Megdöbbenésünkre, két munkatárs anyajegyei megváltoztak. Látva, hogy milyen apró elváltozásokból is kialakulhat a melanoma és most élőben a saját megváltozott képeiket, aggodalom ült ki arcukra és az egyikük elsírta magát.

Ezek után, én is kíváncsi voltam, hogy rajtam van-e bármilyen változás. Megkértem a kozmetikus felségemet, hogy készítse el rólam a képeket. Az elemzés közben észrevettem egy új anyajegyet hátul, a bal vállamon. Az anyajegy sötét volt és kissé szabálytalanabb. El kell távolítani, magam is szike alá fekszem. Úgy látszik, az, hogy bőrgyógyász vagyok még engem sem véd meg az új anyajegyek megjelenésétől, vagy akár a még rosszabbtól…

Csak az Egyesült Királyságban naponta 6-an halnak meg melanomában. Ennek tudatában rendszeresen kell ellenőriztetni az anyajegyeinket.

Megjegyzés: Annak ellenére hogy bőrgyógyász vagyok, én sem vettem észre ezt az anyajegyet szabad szemmel magamon. Csak és kizárólag az összehasonlító elemzésnek köszönhetően fedeztük fel az apró elváltozást. Bízom benne, hogy nem lesz melanoma.