Vajon a Csillagok háborújának, illetve más SCI-FI filmeknek, vagy az alapvető fizikai ismeretek hiányának tulajdonítható, hogy a legtöbb ember misztifikálja a lézert, mint terápiás lehetőséget.
Lézerrel mindent meg lehet oldani, azzal minden eltávolítható, nem fáj, nem hagy nyomot, stb. hallom rendszeresen. Persze az előbbiek egyike sem igaz!!
A tévhitnek köszönhetően van egy komoly igény a lézeres beavatkozásokra és a szabadpiac törvényei szerint, amire van igény, arra előbb-utóbb létrejön a kínálat is. Ezért természetesen sok lézerklinika létezik, ahol a páciens igényei szerint és persze jó pénzért bármit le/meg/stb-lézereznek. Itt csak az a szomorú – tisztelet a kivételnek – hogy nem a szakmai érvek és ismeretek, hanem a pénz mentén folyik a döntéshozatal.

A lézer valójában egy kiváló eszköz, aminek megvannak az indikációi, tehát azok a területek, ahol jól használható. Ilyenek például az erekből álló növedékek, korral- és nappal járó jóindulatú szövetszaporulatok, a tetoválások, nem kívánatos szőrzet eltávolítása, hogy csak néhányat említsek.

Hol van az a pont, amikor a lézerrel kapcsolatos tévhitek a megmosolyogtatóról véresen komollyá válnak…??
Ez a pont természetesen az anyajegyek ügye!
Gondoljunk bele: a lézernek, mint fókuszált fénysugárnak hatásmechanizmusa közérthetően fogalmazva az, hogy ÉGET. Ezért valahogyan érzésteleníteni is kell, tehát NEM FÁJDALMATLAN és NYOMOT HAGY! Továbbá, ha valamit elégetünk, akkor az tovább már nem vizsgálható, így szövettani feldolgozásra sem alkalmas! Így nem lehet megmondani teljes bizonyossággal, hogy mit égettek le, ép széleket hagytak-e hátra és maradt-e vissza valami az eltávolított izéből. Ezért véleményem szerint anyajegyek eltávolítása a beavatkozást elvégző orvos szakmai hibája!

Számos olyan esetnek voltam szemtanúja, amikor az áttétes melanomával jelentkező páciens arról számolt be, hogy néhány hónappal vagy évvel ezelőtt a testéről lézerrel távolítottak el valamit. Szövettan persze nem készült!
Az eltávolítást végző orvos a páciens kérésére végezte a beavatkozást és nem ismerte fel a kezdődő daganatot!
Szomorú! Nagyon vigyázzunk a lézeres beavatkozásokkal! A konyhakés is lehet kiváló segítéség és gyilkos szerszám – minden attól függ, hogy kinek a kezében van… :-)