Sokszor hallom szomszédasszonyi állásfoglalásként és tanácsként, hogy lehetőleg ne bolygassák, ne nyúljanak hozzá, mert az egyik ismerőstől hallott egy esetről, amikor valakit megoperáltak és hamarosan meg is halt az illető …így tehát jobb, ha nem nyúlnak hozzá!

A probléma akkor van, amikor valaki ilyen, vagy ehhez hasonló “jószándékú” tanácsok miatt halogatja az orvoshoz fordulást – bármiről legyen is szó.

Háttér story: A tanácsnak valós alapja van!
Lássuk, mi történik és mit lát a környezet – történetesen a mindenre nyitott szomszédasszony!
XY már egy ideje gyanakszik, hogy az az anyajegy változik, növekszik, vagy az a fránya fájdalmatlan csomó csak nem akar elmúlni, de kitart és nem megy orvoshoz – talán pont egy a fentihez hasonló tanács miatt.
Egyszer csak, természetesen eljön egy pillanat, amikor már nem lehet tovább halogatni és XY végül a sok munka, távolság, stb. ellenére orvosi segítséget keres. Ekkor az orvos kollegák persze mindent elkövetnek, hogy enyhítsenek a tüneteken és panaszokon, de a páciens életét már legtöbbször nem lehet megmenteni és hamarosan elveszítik.
A környezet ekkor azt észleli, hogy orvoshoz ment és hamarosan meg is halt. Amit nem észlel, az a megelőző hosszas hezitálás, időhúzás.

Éppen ez a bőrrák szűrések lényege, hogy még akkor fedezzük fel a problémákat, amikor egy laikus még addig sem jut el, hogy egyáltalán gondoljon rá – ilyenkor egy kisműtét gyógyulást eredményez.