Ahogy egy akváriumban halak vannak és az égen csillagok, úgy a bőrön szemölcsök.
Persze a szakértő hosszasan ecsetelné a különbséget a kárász és a keszeg között, illetve felhördülne, ha összekevernénk egy bolygót egy csillaggal, ugyan így én is mosolygok, amikor a páciensek a szemölcseiket szeretnék leszűretni, megnézetni, levetetni, stb.

Nincs is ezzel semmi baj, nem kell mindenhez egyformán értenünk. Talán azért érdemes egy kis rendet tenni a fejünkben ezen a téren, hogy szétválaszthassuk magunkban azokat a fogalmakat, amelyekből nagy baj lehet, illetve azokat, amelyekből semmi.

Elsőként, amiből az emberek többségének sok van, az az anyajegy. Miért anyajegy? Lehetne apajegy is! Attól függ, hogy melyik szülő jellegzetes pigmentfoltja található meg az utódon, ugyan azon a helyen. (Azért anyajegy, mert az anya legalább mindig biztos…)
Az anyajegyek normális esetben szabályos, barna, kerek növedékek, amelyek többé-kevésbé ki is emelkedhetnek. Viszont ők azok, amelyekből kiindulhat, vagy amelyekhez hasonlíthat a rettegett melanoma. Ezért ők különös figyelmet érdemelnek.

Na, ezek után mi a szemölcs? Ők vírusos eredetű fertőzések leginkább tenyéren, talpon, de természetesen bárhol kialakulhatnak. Mivel fertőzőek, így érdemes megszabadulni tőlük.

Ezután jönnek a fibrómák, kis bőrszínű, puha függelékek a nyakon és a hónaljak területén: ezeket nagyon nem szeretjük…

…és vannak a szeplők, melyek a napsütötte területeken: karokon, vállakon, háton, arcon, stb. tenyésznek.

Természetesen ezeken kívül még sok apró élőlény népesíti be a bőrt, melyek felsorolása teljesen felesleges volna. Itt csak két dolgot érdemes megjegyezni: minél több napsugárzás éri a bőrt, annál kevésbé lesz sima (makulátlan) és annál korábban lesz öreges, tele mindenfélével, illetve azt, hogy az anyajegyek azok, amelyeket igazán érdemes komolyan venni és szemmel tartani.