A táplálkozás és a rögzülés eszközei a növényvilágban, illetve a fogazatban, valamint a hovatartozásunk megjelöléseként szoktuk emlegetni.
Ezek a képek ugranak be elsőként, amikor a gyökér szót meghallom, ezért igen nehéz értelmeznem, ahogy a páciensek a bőrelváltozások gyökerei iránt érdeklődnek.
Többször kísérletet tettem rá, hogy kiderítsem, mit vizionálnak az emberek bőrnövedékek gyökereiként, de nem sikerült megtudnom.

"Van gyökere?"
"Milyen mély a gyökere?"
"A gyökerét is sikerült eltávolítani?" – hangoznak a változatos kérdések.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Olyan gyökérzet, amely a növényekre, vagy akár a fogakra jellemző természetesen nincs a bőrelváltozások birtokában. Amire ez a kép utalhat az feltehetően a növedékek mélységi kiterjedése.
A fenti kérdések azt célozzák, hogy a mélybe terjed-e az adott növedék, illetve, amennyiben eltávolításról volt szó, akkor ez teljes egészében megtörtént-e.
Éppen ezek a leglényegesebb kérdések, és éppen ez az, amiért nem szabad a bármilyen okból gyanús növedékeket lézerrel, vagy egyéb roncsoló módon eltávolítani. Az egyetlen elfogadható módszer a sebészi kimetszés, amikor ép szélekkel együtt történik meg a kisműtét, majd a szövettanászok az eltávolított anyagot részletesen feldolgozva és átvizsgálva pontos leírást adnak az eredeti növedék kiterjedéséről és természetéről.
Ha a teljesen normális anyajegyeket vesszük, akkor van felszínes, van amely egy kissé a bőr mélyebb rétegeibe is lenyúlik és vannak igen mélyre nyúló formák. Gyökere egyiknek sincs, pusztán a kiterjedésük változik.
Remélem ezzel sikerült rávilágítanom a lényegre, és kigyomlálni ezt a botanikai fogalmat a bőrgyógyászati szótárból.