"Doktor Úr, csak rá kell pillantani…"
"…csak egy receptet kéne felírni gyorsan…"

Vicc: Kihívják a bojlerszerelőt. Az fog egy kis kalapácsot és koppint egyet a megfelelő helyre, amitől a bojler megjavul, majd kiállít egy számlát 10000 Ft-ról. A háziasszony felháborodva kérdezi, hogy miért ilyen magas a javítási költség, amire a bojlerszerelő így válaszol:
"200Ft a koppintás és 9800Ft a tudás, hogy pontosan hova és mekkorát kell koppintani"
Azt már én teszem hozzá, hogy az árban benne van a rengeteg tanulás, erőfeszítés, kudarc és siker, amin a szerelő túlment.

Ha csak egy pillantás lenne, vagy csak két-három szó egy papíron, akkor azt a szomszédasszony is meg tudná tenni – nem kéne orvoshoz menni.
A pillantás annyi, hogy a pácienst tetőtől talpig meg kell vizsgálni, a recepthez pedig szintén vizsgálat, diagnózis, a legjobb terápiás megközelítés kiválasztása, az eddigi esetleges próbálkozások eredményeinek értékelése, a mellékhatások mérlegelése szükséges.
A pillantásban benne van az a sok tízezer anyajegy, melanoma, bőrrák, szemölcsök és egyéb állatfajták, amit eddigi praxisában látott az orvos.

A legbonyolultabb dolgok is egyszerűnek tűnnek, ha valaki szakértelemmel, tapasztalattal végzi. Úgy tűnhet, hogy egyszerű, de tessék megpróbálni… mondjuk egy táncot… csak néhány lépés… nagy ügy??