Hétfőn volt a rák világnapja és idén ezt a vastagbél daganatainak szentelték.
Én bőrgyógyász vagyok, ezért nyilván a vastagbél daganatnál sokkal könnyebben látható bőrdaganatok szűrésének fontosságát hirdetem.
Most, viszont had osszam meg Önnel egy megveszekedett ötletemet, ami nem a bőrrel kapcsolatos és életeket menthet.

EZ A FENÉKBENYÚLÁS NAPJA.
Ez egy olyan nap, amikor mindenki a fürdőszoba magányában letolja a nadrágját és benyúl a saját fenekébe.
Micsoda? Jól olvasom? Nyúljak be a saját fenekembe?

Igen, egy kicsit előre rohantam, térjünk vissza az alapokhoz.
A vastagbél daganatai a második legtöbb tumoros halált okozzák. Férfiaknál a tüdő, nőknél az emlőrák szed több áldozatot.
A vastagbélrák áldozatainak 90
50 évnél idősebb, így a "mindenki nyúljon a fenekébe" kijelentésemet már is a 40-45 év felettiekre módosítom.
És itt jön az egyik lényeg: a vastagbél daganatok 54
kézzel elérhető!

Elképzeltem egy olyan napot, amit a "Fenékbenyúlás napjának" hívnánk. Bármikor lehetne, mondjuk böjt idején, de ne Karácsony közelében.
Ezt a napot alaposan előkészítenék a médiumok, felhívva a figyelmet a szűrések fontosságára – köztük a bőrrák és melanoma szűrés is -, az életmód szerepére, a vizsgálat jelentőségére és módjára.
Itt álljunk meg egy szóra. Mint minden ráknál, a vastagbélráknál is hajlamosító tényező a mozgásszegény életmód, zsíros, rostszegény táplálkozás.
Szóval előre beharangoznánk ezt a becses napot és amikor már mindenki tudja, hogy miért és mi a teendője, akkor az ország lakosságának 45 év feletti része bevonulna a fürdőszobába, letolná a nadrágját, felhúzna egy gumiujjat, bekenné vazelinnel, vagy olajjal és körbetapintana a saját végbelében.
Azt gondolom, hogy a mai szexuálisan felszabadult és felvilágosult világunkban egy ilyen vizsgálat már keveseket döbbentene meg.
A tapintáskor a végbél falán porckemény tömöttséget, asszimetriát, érzékenységet kell keresni.
Amikor valaki úgy találja, hogy valamilyen eltérést tapint, akkor orvoshoz kell fordulni, aki megismétli a vizsgálatot és ha ő is úgy gondolja, akkor további kivizsgálást javasol.

ÖNKRITIKA: a fentieket bőrgyógyászként írtam, lehet, hogy egy sebész kapásból elvetné az ötletemet. Lehet, hogy az emberek nem szeretnének a saját fenekükbe nyúlni, az is lehet, hogy mások meg rászoknának. Lehet, hogy másnap emberek tömegei lepnék el háziorvosaikat, hogy találtak valamit, közben nincs ott semmi és ez leterhelné az egészségügyi ellátó rendszert.
Lehet, hogy az egész ötlet nem ér semmit, de annyit elértem vele, hogy felhívtam az Ön figyelmét a vastagbélrák szűrés fontosságára, az életmód egészségőrző szerepére.