Amikor a pácienseimmel a fényvédelemről beszélgetek többen elmondják, hogy csak akkor kenik be magukat, ha konkrétan napozni mennek.
Ugye ez logikus.

Biztosan?

Egy: aki napozni akar, nyilván azért teszi, hogy lebarnuljon. Akkor miért keni be magát krémmel, ami meggátolj az UV bőrbe jutását, tehát a barnulást? Azért, hogy ne égjen le, csak barnuljon. Micsoda? Ez olyan mint zokniban fürdeni…

Kettő: amikor konkrétan nem napozik valaki, attól még érheti nap és ha védeni akarja a bőrét az UV sugarak ellen – ami ugye bőrrákot és a bőr öregedését, ráncosodását okozza -, akkor is kéne fényvédelmet használnia.
A Nap nem kérdezi meg, hogy “Hölgyem, Ön most napozási szándékkal fürdőzik sugaraimban, vagy csak éppen erre jár…?”
Aki tényleg figyelemmel van a bőrére, annak mindenkor gondoskodnia kell a megfelelő fényvédelemről.

Milyen is a megfelelő fényvédelem?

Egy: fizikai: ruházat, kalap, napszemüveg, árnyék. Ezek a legjobb módszerek. Mivel a napsugárzásnak semmilyen előnyös hatása nincs a bőrre, ezért érdemes védekezni ellene.

Kettő: kémiai: krémek. Mindenhol, ami kilóg az egyes pontban felsoroltak által védett helyekről, minimum 15 napfaktorral (SPF).

Érdemes rápillantania mindenkinek az alkar külső oldalára, ahol a legtöbb szeplő és fénykárosodás van, hogy milyen ‘szépségromboló’ hatásúak a napsugarak.