Ez nem egy egyszerű kérdés, mert megítélése szubjektív, így orvosról-orvosra változik.

Miről is van szó?

Ugye az egyértelmű, amikor szűrés során daganatot (melanoma vagy bőrrák) találunk, műtét javasolt.
Igen ám, de van egy bizonytalan, ingoványos mezsgye, ahol az orvos eddigi tapasztalatai, tudása és hitei szerint manőverezik.
A kisebb tapasztalatú orvos azt mondja, hogy műtessünk meg mindent, ami egy kicsit is szabálytalan, mert abból baj nem lehet, majd a szövettani lelet úgy is megnyugtatja a pácienst.

Mi ezzel a baj?

Gondoljunk bele, valaki eljön szűrésre és az orvos közli vele, hogy – néha nem is egy, hanem több – olyan anyajegye van, ami annyira szabálytalan, hogy el kell távolítani. Mit érez a páciens ilyenkor? Nyakába kap egy, vagy több műtétet, ami megterheli lelkileg, testileg, anyagilag, amíg a varratok bent vannak, nem tud rendesen sportolni, mosakodni, élni. Amíg a szövettan el nem készül izgul, hogy vajon rákos-e valamelyik.
Úgy gondolom, hogy ez egy komoly döntés és felelősség az orvos részéről.

Ahogy nő az orvos tapasztalata, tudása, egyre inkább eligazodik az anyajegyek morfológiai útvesztőiben és egyre inkább képes kiszűrni a felesleges műtéteket.

Azonban vannak itt más szempontok is: vajon az a páciens, aki előttem áll, mikor jön vissza kontrollra? Lesz-e alkalom arra, hogy a kérdéses anyajegy változásait később meg tudjuk ítélni? Vagy jobb, ha túl esik a műtéten és később biztosan nem lesz gondja?

Véleményem szerint a megelőző műtétekkel akkor van probléma, ha olyan anyajegy tekintetében javasolják, amelynél hosszabb távon sem áll fenn a rosszindulatú elfajulás veszélye, mert ilyenkor teljesen felesleges, illetve akkor, ha nem szakszerűen végzik el, hanem mondjuk lézerrel leégetik.

Most lássunk néhány példát, hogy mely anyajegyeket javasoltam megelőző célú műtétre:

A fenti képeken jól látható az anyajegyek alakjának szabálytalansága, a finom pigmentszerkezet rendezetlensége, a színek sokasága. Az ilyen anyajegyeknek formalinban a helye.