A remény hal meg utoljára – mondja a közhely és a közhelyekben sok az igazság.

Melanoma és a matematika

A melanoma egy teljesen kiszámíthatatlan betegség, bármit tud és bármikor. A szövettani paraméterek alapján tudunk tájékozódni matematikai, statisztikai alapon: minél nagyobb a melanoma vastagsága, annál nagyobb eséllyel számíthatunk áttét megjelenésére. Ha már volt nyirokcsomó áttét, akkor nagyobb eséllyel szervi (távoli) áttét megjelenésére.
Esélyek és százalékok: "nagy eséllyel", DE nem biztosan! A diplomamunkámat éppen olyan páciensek eseteiből írtam, akiknek nagyon előrehaladott melanomájuk volt az eltávolítás pillanatában és még sem lett semmi bajuk, hosszú ideig tünetmentesek maradtak. Kíváncsi voltam, hogy mi ennek az oka, de ha őszinte vagyok, akkor elárulom, hogy nem találtam semmi konkrétumot.

A nyirokcsomónak éppen az a dolga, hogy megállítsa a kórokozókat, vagy a daganatokat és van rá esély, hogy itt meg is állt a betegség, de biztosat nem lehet mondani.

Talán egy valami: minél hosszabb idő telik el tünetmentesen, annál kisebb az esélye, hogy visszatér a baj. Talán véletlen, talán nem, de éppen az 5 év a kritikus időszak, azon belül is az első három.

Szóval marad a hit és a remény, de csodáról nem beszélnék. Egy fiatalabb páciens kövessen el mindet, hogy támogassa a szervezetét, de egy idősebb embert, már nagyon nehéz egy drasztikus életmódváltás szükségességéről meggyőzni.

Minden egészségben eltöltött napért hálát kell mondani és ha jól érzi magát az Édesapa, akkor támogatni kell őt ebben: nem szabad állandó és felesleges betegségtudatot ébreszteni benne.