Nem hihetetlen, hogy az emberek 55
még csak nem is hallotta annak a betegségnek a nevét, ami a bőrünkön alakulhat ki, tehát jól látható, észrevehető ÉS hónapok alatt olyan stádiumba kerülhet, hogy akinek a bőrén van, az menthetetlenné válik?

Hogyan lehet ekkora ziccert kihagyni? Hogyan lehet ilyen magas labdát adni a sorsnak?

Igen, ez a MELANOMA.
Micsoda? Minoma? Mela-mi?

A bőrrákról sokan hallottak – gondolhatnánk. Persze, bőre mindenkinek van, és rák akárhonnan kialakulhat, így a bőrről is, tehát van olyan, hogy bőrrák, és ettől félni illik. De itt meg is áll a tudományunk.

Azt már tényleg kevesen tudják, hogy a páciensnek igazán türelmesnek kell lennie, hogy a bőrrák halálos legyen – mert áttétet nem ad és igen lassú a folyamat.

Akkor, ha a bőrrák ilyen ártalmatlan, miért kéne félni a bőrünktől?

Azért, mert a bőrön alakulhat ki a melanoma is. Ez nem a bőr saját sejtjeiből indul ki, hanem a pigmentsejtekből, amelyek bevándorlók a bőrben, mondhatnánk vendégmunkások. Eredetileg az idegrendszerben születtek, de elég korán elhagyták hazájukat és még az anyaméhen belül tartózkodtunk, amikor átköltöztek a bőrbe dolgozni.
Így, a melanoma tulajdonságai eltérnek a bőr saját daganataitól: gyorsan nő, gyorsan áttétet ad és halált okoz, ÉS erről sokan még csak nem is hallottak.

Ezért kell idejében lépni, ezért kell szűrővizsgálatra menni.
Amikor valakinek már panasza van, késő.